Това не е рицарски поход. Някога рицарите са отивали с

...
Това не е рицарски поход. Някога рицарите са отивали с
Коментари Харесай

Вчера бе представена новата книга на журналиста Огнян Стефанов П...

" Това не е рицарски поход. Някога рицарите са отивали с концепцията да освободят от мюсюлманство Йерусалим. Те са имали завет, концепция. Дадени са доста жертви, само че концепцията е била друга. Да нападаш една суверенна страна, тъй като тя не се ориентира към политиката на Москва и има свое лично мнение за своето развиване, това е варварщина ", категроичен бе Огнян Стефанов .

 

Документалният роман „ Путин, войната и ние “ беше показан публично на 4 април, 2024 година в книжарница " Гринуич " на бул. " Витоша " в София. Присъстваха редица интелектуалци, писатели, поети, публицисти и общественици, както и представител на посолството на Украйна у нас.

 

От името на издателство " Ентусиаст " книгата показа Виктория Бисерова . По думите ѝ е сигурна, че текстът ще се трансформира в значимо публично събитие в България, което да опита да подреди обърканото ни общество.

 

" Апокалипсисът - ужасни обстоятелства от Русия, Украйна и България " четем на корицата на изданието. Именно по сходен метод и журналистът Люба Кулезич разказа прочетеното в страниците на книгата.

 

" Тази книга имаше друго работно заглавие. То отговаряше на нещо, което може да се назова Книга на ужаса - хартиен хорър. Първото заглавие беше " Вторият конник ". Вторият конник на апокалипсиса, който е облечен в алено и носи гибел и опустошения. Заглавието, което носи книгата в този момент, е доста положително, тъй като е видимо хладно и пътепоказателно. Частта от апокалипсиса е останала като подзаглавие. Огнян е направил един опит да формулира груповия боязън, че войната, която разпали Путин, ще докара Апокалипсисът. Ще докара конниците и 7-я щемпел, който ще докара до главите ни Страшния съд. Във войната на Путин има такава злокобна мистичност и сатанизъм, опасност, която се показва освен в директна физическа експанзия против една страна, която има право да бъде самостоятелна ", означи журналистът и водещ на предаването " Честно казано " Люба Кулезич.

 

Люба Кулезич: Не мога да спра да чета, както гледаш филм по Стивън Кинг. Страхът ти дава особена устойчивост да поемеш всичко

 

По думите ѝ едно човешко джудже си е въобразило, че може да бъде стопанин на света и прави всичко допустимо, макар всякаква логичност, да го потвърди.

 

" Срещу такава маниакална мощ трезвомислещата Европа, пресметливите Щати, дълго се двоумят дали да окажат опозиция. Неслучайно на Путин излезе прякорът Путлер, вместо Хитлер. Това, което направи Путин в този момент в XXI век, със своята тайфа разбойници, надвишава по злостен план концепцията за Третия райх. Заплахата е действителна и тя е обвързвана с крах . Дори в първите дни на войната се чуваха такива разговори, че в случай че Русия я няма, е по-добре светът да го няма. Медведев отвън обстоятелството, че е пияч и наркоман, се трансформира в представител на тази опасност, която наподобява като материализирана полуда ", счита журналистът.

 

Тя описа, че концепцията за написването на книгата се е родила към началото на войната - 24 февруари, когато създателят - Огнян Стефанов, споделил желанието си да напише сходен роман.

 

" Това е ден, който имаше зашеметяващо влияние. Огнян е учил и приключил във Лвов, най-западният от украинските градове. Той поддържаше контакт със своите другари от и в Украйна. Николай Слатински, който е учил в Харков, показва съжалението си, че градът на неговата младост ще стане пепел поради тази безумна експанзия. Тогава Огнян ми сподели, че ще написа книга за Путин. Аз бях скептична към тази концепция и му споделих - " Недей, Путин е воин на журналистика, която граничи с белетристика към този момент ". Казах му - какво ново ще кажеш за Путин? Най-много да извадиш някоя и друга фигура от неговото обграждане. Той обаче сподели - не - този път няма да се вслушам в твоите подозрения. Той стартира да написа и по едно време се случи нещо с компютъра му. Компютърът му го съобщи и част от текстовете изчезнаха. Той откри метод с едни страхотни млади гении да възвърне част от текстовете. Когато ми изпрати своя текст, аз си споделих - кой ще прочете цялото това нещо. Започнах да чета и какво се случи - такова бодърствуване ме налегна, рядко ми се случва такова нещо. Не мога да спра да чета, както гледаш филм по Стивън Кинг. Страхът ти дава особена устойчивост да поемеш всичко ", сподели още Кулезич.

Тя посочи, че в книгата има голям брой обстоятелства за разликите сред формалната и скритата биография на Путин:

 

" Тези обстоятелства разказват зловещината на дребния престъпник до развиването му до маниакален шизофреник, който си показва, че ще завладее Европа. Много забавният резултат на тази книга е, че тя би трябвало да се чете на глътки с прелестно пиво. Ефектът на това произведение е, че то е подредено като един пъзел, в който има доста познати фигури, само че общата картина се схваща от подтекста. Стават ясни трансформациите на Путин и неговото обграждане - от лицемерния критик на сталинизма до диктатора, който желае да му подражава. Путин се пробва да бъде преобразяване на Сталин. Има познати обстоятелства, гарнирани с доста непознати добавки и елементи, които вършат от общата картина нещо в действителност злокобно. Зловещо, тъй като не можеш да го обясниш с логичен причини. Още по-зловещо е това, че има проекции и върху България ".

 

Кулезич бе безапелационна, че книгата е пакетирана по един прелестен метод - в нея има доста историко-публицистични есета, които са къси. " Оркестрирани са като дребни пиеси, а не като едно огромно компактно изложение. Малки есета, снабдени с всички дребни декорации на високата просвета на ерудицията, на страхотното познаване на съветската литература, на модерната пропутинска лирика. Опасението ми, че книгата може да се чете мъчно, не се сбъдна ".

 

Огнян Стефанов: Стига зависимости. Никакъв сатрап не би трябвало да взема решение орисите на хората

 

В рамките на представянето на книгата, създателят Огнян Стефанов изрази своята благодарност към издателството, което е приело текстът му като взаимен артикул, " с който да бъде декларирано пред обществото общата позиция по събития, които вълнуват и ужасяват целия свят, вършат го мъчно понятен и по тази причина доста хора се объркват ".

 

" Има потребност от сходни книги. Направих всичко по силите си да бъда прецизен във връзка с обстоятелствата . Не съм написал книга против Русия, съгласно мен Русия, която познаваме, културата на тази страна, няма нищо общо с огромна част от нейните управници през години и с това ръководство, което сега господства над нея ", акцентира той.

 

Стефанов обърна внимание на това кои градове са бомбардирани от съветската войска в последните дни. Журналистът сигнализира, че Одеса, този прелестен град, е удрян още веднъж и още веднъж.

 

" Сетих се, че в Одеса са родени доста известни хора. Там е роден един от моите обичани писатели - Исак Бабел - който за мен е нещо величаво. Той е написал разкази, които са недостижими и до момента. Този човек е бил разстрелян със заповед, подписана персонално от Сталин, който на идващия ден е споделил пред вестник " Правда ", че е изпитал същинско наслаждение да подпише смъртната присъда на този талантлив публицист, упрекнат, че е писал порнография. Сега бомбардират Одеса. Те убиват Исак Бабел още веднъж. Всеки ден го убиват. Мозъкът ми не може да асимилира това нещо. Как е допустимо къщата-музей на Борис Пастернак да бъде запусната дотам, че жителите на това градче, да пишат писма до Куентин Тарантино в Съединени американски щати, с цел да я избави. Тези хора са научили, че Тарантино ужасно обича Борис Пастернак и е ходил в Русия единствено с цел да посети гроба му. Как е допустимо тази страна да се докара до такава степен, да я ръководи още веднъж сатрап, както се е случвало нееднократно? ", попита реторично общественикът.

 

Той изрази недоумението си по какъв начин Русия е най-богатата в света във връзка с запаси, а е на 87-мо място по стандарт на живот. Според него това е несъвместимо със здравия разсъдък. " Не можеш да имаш всичките изкопаеми на света, да имаш най-голямата територия и да не можеш да произведеш едни обувки на пазара в Истанбул, да произведеш един тв приемник ", безапелационен бе журналистът.

 

Стефанов сподели още, че е ревизирал в българските издания и медии дали е оповестена някъде военната теория на Путин. И изясни, че на никое място не я е намерил.

 

" Тя е над 100 страници. В нея са изброени исторически " обстоятелства ". Според Путин тези " обстоятелства " са самата истина. Някои от тях са в действителност изумителни. Изумителни по своята глупост и своето безсрамие. Вътре ще откриете описания на това по какъв начин Св. Братя Кирил и Методий са отишли в Крим и надали не там са изкарали една хубава отмора и не са основали никаква писменост. В антична Русия стотици години преди този момент всичко това към този момент е било основано. Какво са се хабили Светите братя да пътуват до Крим? Описани са страшни неща за Киевска Рус. Описани са славните подвизи на Александър Невски. Всичко това аз съумявам да оборя по един обикновен метод. Руските класици - възпитаници, историци - са описали действителните обстоятелства, които нямат нищо общо с тази теория. Руските историци и професори са написали, че Александър Невски е приел исляма и се е поклонил пред ордата, че воювал против брат си, че е клал и бесил. Този човек ние продължаваме да го тачим, макар че е приел исляма. Това единствено по себе си е един парадокс. Много други обстоятелства има, които не кореспондират с историческите документи ", добави той.

 

Журналистът е безапелационен, че изказванието, че войната сред Украйна и Русия е " братоубийствена ", е фундаментално погрешно. " Братоубийствена е била войната след 17 година, когато господстват Белия гнет, Червения гнет и така нататък Сега, когато нападаш една суверенна страна, това е експанзия, това е поход към пъкъла. Това не е рицарски поход. Някога рицарите са отивали с концепцията да освободят от мюсюлманство Ерусалим. Те са имали завет, концепция. Дадени са доста жертви, само че концепцията е била друга. Но да нападаш една суверенна страна, тъй като тя не се ориентира към политиката на Москва и има свое лично мнение за своето развиване - това е варварщина ".

 

" Най-страшното е, че доста хора имат вяра на съветската агитация . Много хора споделят - украинците са нацисти, режат глави. Нищо сходно. Прекрасните модерни поети на Украйна са написали стихове, които са просто невероятни. Така се случваха нещата и с Русия. Аз имам другари руснаци. Имах един другар руснак, първи зам.-председател на Съюза на писателите, който реши, че ние сме предали заветите на Ленин, тъй като желаеме да бъдем проевропейци и да бъдем независими. "

 

Създателят на ФрогНюз заключи, че е написал книгата си, тъй като му се е желало през процепа на вратата, където и да се намираме, лека-полека да влиза възприятието на независимост. " Стига зависимости. Никакъв сатрап не би трябвало да взема решение орисите на хората ", уточни той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР