Това не е прогноза, а моментната картина на обществено-политическите нагласи

...
Това не е прогноза, а моментната картина на обществено-политическите нагласи
Коментари Харесай

Проучване седмица преди изборите: ГЕРБ-СДС - 28,6%, Възраждане - 14,9%, ДПС - 13,5%, ПП-ДБ - 12,9%

Това не е прогноза, а моментната картина на обществено-политическите настройки в страната една седмица преди изборите. Изследването е извършено в интервала – 25 май – 1 юни 2024 година с 990 индивида (18+ години) посредством директно стандартизирано изявление и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проучвателен план на организация Медиана и е осъществено със лични средства.

Въпреки, че до изборите остават единствено седем дни, към момента голяма част от хората, които обичайно гласоподават на избори, се двоумят дали и за кого да гласоподават (над 400 хиляди евентуални избиратели).

При предстоящата ниска изборна интензивност (между 2.4 – 2.7 млн. гласоподаватели пред урните), това е голяма маса колебаещи се гласоподаватели, която може фрапантно да промени резултатите, в случай че се " люшнат " в една или друга посока. Засега, обаче, не се следи сходна " вълна " (насочване) към никоя от главните политически обединения. Може да се каже, че огромната част от тези гласоподаватели търсят опция, само че не я откриват изрично на " политическия пазар ".

Към момента ГЕРБ е на първа позиция като усилва отдалеченост си до 14 % с втория - " Възраждане ". Битката за второто място обаче, ще бъде оспорвана. Разликата сред втория, третия и четвъртия е в границите на 2 % като и Движение за права и свободи, и " Възраждане " имат, скрити от социологически проучвания, " козове ". За Движение за права и свободи това са изселниците в Турция и обичайните за тази партия механизми за надзор и активизиране на своите гласоподаватели. " Възраждане " има важен прикрит протестен капацитет, който не се регистрира даже в пост електоралните проучвания (екзит пол). ПП-ДБ резервират шансове за борбата за второ/трето място, само че към този момент данните сочат, че ерозията в доверието към тях продължава (видно и от рейтинга на главните водачи на коалицията). Сигурни за наличието си в идващия парламент могат да бъдат и Българска социалистическа партия, и Има Такъв Народ, като партията на Слави Трифонов евентуално ще може да излъчи и евродепутат.

Още три обединения резервират съществени шансове за влизане в Народното събрание – " Синя България ", " Левицата " и " Солидарна България ". И трите обединения усъвършенстват позициите си спрямо две седмици по-рано, само че към момента са под 4%-ната преграда и за тях дните до изборите ще са решаващи.

От другите партии видимо наличие се следи при " Български напредък ", " МЕЧ " и Вътрешна македонска революционна организация.

Предстоящите европейски и парламентарни избори ще се проведат в изискванията на повишена тревога за бъдещето на Европа и света, и това евентуално ще даде отражение и върху резултатите от тях. Близо половината от хората са уверени, че има значима заплаха от международна война в директно бъдеще, а 44% считат и, че Европа не върви на добре (животът на хората се влошава). Засега това не прераства в евро песимизъм (желание да се напусне ЕС), само че скептицизмът е емфатичен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР