Това не е помощ или благотворителност, а инвестиция, която ще

...
Това не е помощ или благотворителност, а инвестиция, която ще
Коментари Харесай

Г-7 с инициатива за 600 млрд. долара в отговор на китайския "Един пояс, един път"

" Това не е помощ или щедрост, а инвестиция, която ще донесе възвращаемост на всички ", съобщи американският президент Джо Байдън по време на срещата на водачите на Г-7 в Германия, на която бяха оповестени проекти за набирането на 600 милиарда $ за разрастващите се страни в отговор на самодейността на Китай " Един пояс, веднъж ". Планът надгражда желанията, оповестени предходната година на среща на Г-7 в Англия, и по думите на Байдън ще разреши на страните " да видят съответни изгоди от партньорството си с демокрациите ".

Китайската инфраструктурна самодейност " Един пояс, веднъж " е подложена на критика, че натоварва страните с прекомерно огромен дълг. Тя дава финансиране на разрастващите се стопански системи за построяването на планове като пристанища, пътища и мостове, само че опасенията са, че принуждава задлъжнелите страни да преотстъпват свои основни активи, в случай че не съумеят да изплатят заемите си.
Партньорство със страни с ниски и междинни приходи
Планът на Г-7 планува набирането на 600 милиарда $ за пет години за финансирането на инфраструктурни планове в страни с ниски и междинни приходи, написа английската Военновъздушни сили. Съединени американски щати дават обещание да съберат 200 милиарда $ посредством грантове, федерални фондове и частни вложения, а Европейски Съюз - 300 милиарда евро. Средствата ще бъдат ориентирани към битката с климатичните промени, подобряването на здравето, постигането на полово тъждество и построяването на цифрова инфраструктура.
Реклама
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разяснява, че задачата на плана е да показа " един позитивен и мощен подтик пред света, който да покаже на нашите сътрудници в разрастващите се страни, че те имат право на избор ". Планът за първи път беше разгласен през 2021 година, само че от този момент ентусиазмът понижа, преди самодейността да бъде съживена през тази година.
Координирани дейности против Москва
Лидерите на Г-7 също по този начин възнамеряват нов пакет координирани дейности за усилване на натиска върху Русия поради войната в Украйна, написа Reuters. Санкциите ще бъдат ориентирани против военното произвеждане на Москва, ще забранят вноса на съветско злато и ще се прицелят в назначени от Кремъл шефове в оспорвани територии. Освен това Съединени американски щати ще вкарат наказателни ограничения против още стотици лица и обекти, ще разгласят рестрикции против компании в няколко страни и ще наложат мита върху стотици съветски артикули. Г-7 дават обещание, че ще работят с други, в това число Индия, с цел да лимитират приходите от нефт, които ръководството на Владимир Путин към момента получава.

От Белия дом показват, че на срещата в Германия е реализирана и сделка за " невиждан и дълготраен ангажимент за обезпечаване на финансова, филантропична, военна и дипломатическа поддръжка за Украйна, колкото е належащо ".
" Това не е помощ или щедрост, а инвестиция, която ще донесе възвращаемост на всички ", съобщи американският президент Джо Байдън (вдясно) Източник: Reuters Таван на цената на петрола
Лидерите на Г-7 обмислят съглашение за налагане на " ограничаване на цените " на изнасяния от Русия нефт, с цел да се опитат да лимитират способността на Москва да финансира продължаващата повече от четири месеца война в Украйна. Целта е повече страни отвън Г-7 да наложат таван на цената, плащана за съветския нефт. Това също по този начин ще смекчи въздействието на по-високите цени на силата върху западните стопански системи, оповестява Financial Times.
Реклама
Идеята беше мощно разпространявана от Съединени американски щати. Въпреки че Германия от дълго време има запаси във връзка с това, последните мнения на немски публични лица допускат, че Берлин се приближава до концепцията. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел сподели в неделя, че водачите ще обсъдят горната граница на цените на петрола, наблягайки нуждата от " ясна визия " и осъзнаване на вероятните странични резултати. Подобна договорка обаче ще изисква поддръжката на всички 27 страни от Европейски Съюз. През май съюзът се съгласи с поетапна възбрана на доставките на съветски нефт по море.
Свързани публикации Китай влага в Ирак, откакто Съединени американски щати се изтеглят от Близкия изток 9 февруари 2022, 11:07 Китай стопира да строи нови въглищни електроцентрали в чужбина 22 септември 2021, 15:48 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР