Това не е първото посегателство срещу български клуб в РСМ.

...
Това не е първото посегателство срещу български клуб в РСМ.
Коментари Харесай

Поредно нападение срещу българския културен клуб в Охрид frognews.bg

Това не е първото посягане против български клуб в РСМ. На 12 октомври тази година бе потрошен надписът, който се намира над входната врата в постройката. А единствено няколко дни след формалното разкриване на клуб „ Ванчо Михайлов “ в Битоля, входната врата беше опожарена, като нарушителят Ламбе Аламбаковски получи условна присъда. За случая управляващите в РСМ упрекнаха България - за протичащото се към сдруженията, които са основани и регистрирани от локални македонски жители.

 

Клуб „ Цар Борис III ” в Охрид беше открит на 7 октомври измежду викания от обидни думи против България – татари, фашисти, роми, като против постройката бяха хвърляни камъни и яйца. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославския байрак. Македонските политици, както от ръководещата коалиция, по този начин и от опозицията, не осъдиха митинга, а дефинираха откриването на клуба като „ провокация против македонската еднаквост “.

 

На 17 октомври депутатите от Народното събрание на районен съд Македония утвърдиха да се внесе по съкратена процедура препоръчаният от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, а предлагането бе признато с цялостно единогласие от всички присъстващи 84 депутати без нито един „ срещу “ или „ въздържал се “.

 

Миналата седмица водачът на македонската партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че е внесъл в Народното събрание на РСМ предложение да бъдат затворени неотложно българските клубове в Северна Македония като реципрочна мярка поради затварянето на македонския културен клуб в Благоевград. Но след спонтанното „ отваряне “ на клуба в наличието на генералния секретар на президента Стево Пендаровски и водача на опозиционна партия ВМРО-ДМПНЕ Християн Мицкоски в Благоевград, въпросният изобщо не е проработил и от този момент е заключен.

 

Освен това въпросният е частно финансиран план и като подобен нито районната община, нито други държавни органи или институции могат да вземат отношение по отношение на действието му. Въпросната самодейност е предмет на частна сделка сред притежателя на парцела и наемателя и органите на страната нямат никаква интервенция във връзка с нея.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР