Това научаваме от съобщение на Българската асоциация на музикалните продуценти

...
Това научаваме от съобщение на Българската асоциация на музикалните продуценти
Коментари Харесай

Музика вместо политика: Любо Киров с най-продаван албум за 2022 г.

Това научаваме от известие на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) и национална група на Международната федерация на звукозаписната промишленост (IFPI) за България. Те пък цитират последния годишен отчет на IFPI – Global Music Report за 2022 година, и демонстрират напредък от 23,9 % на музикалния ни пазар по отношение на 2021 г, написа уеб сайтът avtora.com.

 

Индустрията ни е завъртяла общо 11,4 милиона щатски $. Страната ни следва международната наклонност за увеличение на платените стриийминг абонаменти и за миналата година те са се повишили с впечатляващите 48,5 %.

 

В челната тройка на най-продаваните албуми до Любо Киров са Хари Стайлс ( " Harry’s House ", под N 2 " ) и The Weeknd ( " Down FM ", под N 3). Българското наличие в ТОП 10 за бестселър албуми включва още Миро („ Мироглед “, под N 6), DARA („ Родена такава “, под N 7) и Стефан Вълдобрев и „ Обичайните обвинени “ („ Жълт код “, под N 8).

 

„ Локалният репертоар става все по-мощен мотор за развиване на музикалната промишленост. За пръв път в десетгодишната история на световните ранглисти на IFPI латино актьор завоюва наградата за най-продаван албум на 2022 г, и това е Bad Bunny. В ТОП 20 на същата селекция осем позиции са завладяни от корейски поп явления. В най-малко 23 страни класациите за най-продавани албуми се оглавяват от локални актьори, а в някои пазари – като да вземем за пример Италия – класацията включва 100% местен репертоар. В този смисъл водещата позиция на плевенчанина Любо Киров и триумфът на албумите на още трима български актьори е в унисон със международната наклонност публиката да прави оценка все по-възходящо локалните си актьори и просвета “, разяснява Петя Точарова, изпълнителен шеф на БАМП, цитират от avtora.com.

„ Растежът на музикалната промишленост в България с впечатляващите съвсем 24% е доста радващ факт, само че без значение от това България продължава да изостава в световната ранглиста на музикалните пазари, където сме на 54-то място от общо 70 пазара, които IFPI следи. Факт обаче е, че въпреки и леко, започваме да се придвижваме нагоре, като за миналите 12 месеца сме се изкачили с две позиции, от 56-то на 54-то място “, добавя тя.

 

Обнадеждаваща за родните музикални продуценти е смяната в приходите от ръководство на права, като по отношение на 2021 година те са нарастнали с 9,4% и съставляват втория най-значим източник на доходи за промишлеността след стрийминга. Впечатляващ растеж у нас бележат и продажбите на винили, които са скочили съвсем двойно за миналата година, а точно с 96,7%.

 

„ Инвестициите и нововъведенията на звукозаписните компании доведоха музиката до още по-високо равнище на световна съгласуваност, посредством построяването на местни екипи по света и работата им с актьори от необятен жанров набор. Това подтиква развиването на промишлеността и разрешава на почитателите да поддържат с още по-голям обсег своите локални актьори и просвета “, споделя във връзка представянето на отчета Главният изпълнителен шеф на IFPI Франсис Мур.

 

Основен мотор за растежа на приходите през 2022 година още веднъж e стриймингът, и най-много неговата платена абонаментна форма, където е налице скок с +10,3%, по отношение на миналата година. Това е донесло на промишлеността 12,7 милиарда щатски $. До края на 2022 година потребителите с платени абонаменти към този момент наброяват 589 милиона. Общите доходи от стрийминг (с абонамент и подсилен от реклами) означават растеж от +11,5% и доближават сумата от 17,5 милиарда щатски $. Това са 67% от всички доходи на международната музикална промишленост, което прави каузи на стрийминга все по-значителен с всяка минала година (през 2021 година приходите от стрийминг бяха 65,5%).

 

Продажбите на физически носители означават растеж за втора поредна година след срутва през пандемичната 2020 година Те задържат устойчиво равнище и са нарастнали с 4%, което се дължи най- към този момент на скока на винила със 17,1%. Приходите от ръководство на права са се нараснали с 8,6%, завръщайки се към естествения си темп от интервала преди Коронавирус да сковава концертния бизнес. Приходите от синхронизации скачат с 22,3% по отношение на 2021 година

 

Припомняме, че Любо Киров, както и други известни български музиканти, участваха в редица благотворителни концерти в поддръжка на Украйна, която воява за своята самостоятелност против агресора Русия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР