Това настъпление влиза в историята като едно от най-дългоочакваните, бързи

...
Това настъпление влиза в историята като едно от най-дългоочакваните, бързи
Коментари Харесай

“Да се спаси независимо от всичко”. Как се пробива блокадата на Ленинград?

Това нахлуване влиза в историята като едно от най-дългоочакваните, бързи и съдбовни. Преди осемдесет години руските войски пробиват блокадата на Ленинград. Операцията е подготвяна близо година и половина. За това по какъв начин беше допустимо да се реализира победа - в материала.

С ухопътен мост

До януари 1943 година Ленинград е откъснат от останалата част на страната за дълги 16 месеца. Ежедневен обстрел, апетит.

През септември 1941 година три милиона души са хванати в огнен капан. До края на 1942 година популацията е спаднало до 622 000 души. Някои са евакуирани, само че мнозина умират от апетит - храната не доближава.

Германците концентрират към града 730 хиляди бойци. Хитлер желае да изравни Ленинград със земята и да даде региона на север от Нева на Финландия. Победата в Ленинград ще разреши на Райха да завземе част от икономическата база на Съюз на съветските социалистически републики, да превземе или унищожи балтийския флот, да обезпечи левия фланг на група армии „ Център “ и да консолидира господството си в Балтийско море. Единственият проблем пред Хитлер е популацията на Ленинград. То не би трябвало да съществува.

Ленинград е обвързван с главните сили единствено по небе и Пътя на живота - през Ладожкото езеро. Там непрестанно трансформират маршрутите, с цел да не попаднат под огъня на нацистите. През лятото през езерото плават шлепове.

Година и половина помощта тече на тънка струйка. Командването неведнъж прави опити да пробие блокадата на Ленинград и да избави града от апетит. Въпреки това немската група армии " Север " е доста добре укрепена и още веднъж и още веднъж отбива всички опитите на руските войски. Червената войска няма задоволително хора, просто няма къде да разпредели и трансферира спомагателни елементи. След триумфите в Сталинград обаче спомагателни сили биват освободени.

Двоен удар

„ Операцията за пробив на блокадата се назовава „ Искра “, споделя военният историк Юрий Кнутов.

На западния бряг на Нева - от устието на Ладога и на юг - са ситуирани формирования и елементи на Ленинградския фронт от 67-ма и 55-та армии, както и 13-та въздушна войска, които пазят града.

На 20-25 километра на изток войските на Волховския фронт се приготвят за нахлуване - 54-та, 8-ма, 2-ра ударна и 14-та въздушна войска. Според проекта на руското командване контраатаките по по този начин наречената Шлиселбург-Синявинска дъга би трябвало да отхвърлят врага от Ладожкото езеро.

Колоните с храна незабавно би трябвало да минат през получения кулоар. Въпреки това нацистите построяват сериозна отбрана на място: близките села са превърнати в замъци, фронтовата линия е покрита с минни полета, бодлива тел и бункери. Шест дивизии със 700 оръдия и минохвъргачки, 27 танка и 250 самолета от 1-ви въздушен флот работят в този сектор.

Изхвърл яне от Ладога

" През целия декември войските се подготвяха интензивно за идната интервенция ”, спомня си маршал Кирил Мерецков, командващ Волховския фронт. “Проведоха се командно-щабни игри. Частите упражняваха в образователни градчета, съоръжени по образцов пример на тези възли на защитата, които трябваше по-късно да се преодоляват. Въздушното разузнаване предоставяше богат материал и нашите военни инженери бързо издигнаха самобитен мразовит вал на съперника, укрепления в блатата и разнообразни полеви укрепления. Командирите на съединенията задълбочено отработиха въпросите на взаимоотношението сред родовете войски. Неколкократно ревизирах готовността им за осъществяване на задачата ”, написа в записките му.

Операция „ Искра “ стартира на 12 януари 1943 година с масирани въздушни удари. В същото време артилерията стартира да приказва в зоната на отговорност на 67-ма и 2-ра ударна войска. Триста хиляди руски военнослужещи стартират придвижване.

На запад войските прекосяват Нева и се придвижват надълбоко във вражеските позиции. Те бързо провеждат преход за междинните и тежки танкове. Още в първия ден Червената войска завладява сериозния плацдарм при Шлиселбург и Синявино.

Но боевете получават проточващ се темперамент. Съветските войски би трябвало да напредват до кръста в сняг. Нацистите се усещат доста по-удобно на оборудваната отбранителна линия. През тези дни Червената войска за първи път се сблъсква в борба с новия немски тежък танк " Тигър ". Един от тях е изумен и по-късно отвеян в тила.

Благодарение на преобладаващото предимство в артилерията и въвеждането на части от втория ешелон в борбата съпротивата на нацистите най-сетне е сломена. До 18 януари войските на Ленинградския и Волховския фронт са разграничени единствено на няколко километра. Командването на Вермахта разрешава на обкръжените елементи в региона на Шлиселбург и Липкида си проправят път на юг към Синявино. Врагът напуща крайбрежията на Ладога.

Войниците на двата фронта се срещат на 18 януари 1943 година в източните околности на Работническо населено място № 1. Нацистите се пробват да контраатакуват и да отвоюват позициите, само че офанзивата им се задъхва.

Малко по-късно Червената войска изцяло освобождава Шлиселбург и Липки.

Нов път на живота

Германците желаят да хвърлят запаси в борбата. Но руското командване нанася в точния момент разсейващи удари по други сектори на фронта.

" В резултат на това е продънен кулоар с дължина 30 километра и широчина 8-11 километра. За няколко седмици там са положени железопътна линия и път ", споделя Юрий Кнутов.

На 7 февруари първият трен с хранителни запаси идва на Финландската гара. В Ленинград са върнати нормите за доставка, открити за други индустриални центрове на страната. Това фрапантно усъвършенства ситуацията на жителите на града и войските на Ленинградския фронт. Стотици хиляди хора са избавени от гладна гибел.

„ В деня, в който блокадата е пробита, аз и майка ми отидохме да запалителен свещи в църквата „ Преображение Господне “, която не беше затворена нито ден ”, спомня си оживялата от блокадата Ирина Зимнеева. „ Мама се радваше, че стартира нов живот. Хората по улиците бяха оживени, макар мощния мраз. Говореше се единствено, че нашите са минали в нахлуване. И скоро започнаха да носят храна, личното произвеждане се възобнови. Още през 1943 година Ленинградската сладкарска фабрика “Крупская ” създава три тона сладки.

Въпреки триумфа с пробива на блокадата, войските по-късно не съумяват да надградят триумфа. Трябва да напреднат на юг - към Мга, с цел да обкръжат Мгинско-Синявинската група на Вермахта. Но нацистите получават подкрепления и задържат позициите си.

И макар че не е допустимо изцяло да се отстрани блокадата, пробивът се трансформира в удивително събитие. Още през зимата на 1943 година в множеството сектори на фронта самодейността минава към Червената войска.

Тя дефинитивно консолидира стратегическото си предимство през лятото на същата година - след успеха при Курската дъга. А в чест на разкъсването на блокадата на Ленинград в Москва дават първия надвит салют - 20 залпа от 224 оръдия.

Превод: В. Сергеев

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР