„Това може да увеличава леко риска, но е пренебрежимо малко

...
„Това може да увеличава леко риска, но е пренебрежимо малко
Коментари Харесай

От понеделник: Всички ученици се връщат в класните стаи след тестване веднъж седмично

„ Това може да усилва леко риска, само че е пренебрежимо малко и не съставлява заплаха за цялостната противоепидемична конюнктура “, сподели Кацаров.

„ Предложението на специалистите е тестването на учениците да се прави един път седмично, тъй като епидемиологичната обстановка го разрешава, броят на инфектираните понижава непрестанно и записаната заболяемост при деца под 19-годишна възраст е извънредно ниска, и тъй като резултатите от тестванията, които се организираха в учебните заведения през предходните две седмици, сочат невисок % на позитивни резултати “, добави той.

Предложението е за всички възпитаници от 1. до 12. Клас. Изискването за тестване два пъти в седмицата остава за преподавателите и учебния личен състав. По думите му за всички са обезпечени щадящи проби.

„ Макар, че не е наше обвързване да купуваме проби за учебните заведения. Ангажирахме се с това, с цел да помогнем на МОН “, сподели още здравният министър. Той още веднъж повтори, че за огромните възпитаници могат да се употребяват назални проби за възрастни, само че това би трябвало да го реши просветното министерство.

„ Наличните количества разрешават на всички деца в страната от понеделник да тръгнат на учебно заведение с еднократно тестване седмично “, увери здравният министър.

Кацаров съобщи, че има контрактувани количества проби, които по тяхна оценка, би трябвало да стигнат най-малко доникъде на януари.

Наличните количества, които сега са в склада на БЧК и разпределени до МОН ще стигнат за две седмици. Става въпрос за всички общини, където заболяемостта е над 250 на 100 000.

Остава обаче условието, в случай че половината клас не е склонен, децата да учат онлайн.

Днес ще бъде издадена смяна в заповедта, която да отрази новостите.

„ От понеделник отпада също възбраната за осъществяване на планови действия “, сподели още здравният министър и добави, че досега няма данни за Омикрон у нас.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР