Това може да се окаже едно от най-великите открития за

...
Това може да се окаже едно от най-великите открития за
Коментари Харесай

Учените, използващи Големия адронен колайдер в Женева, откриха нова частица! Вероятно това е дълго търсеният Хигс!

Това може да се окаже едно от най-великите открития за нашето столетие!

Учените, работещи по Големия адронен колайдер, са съумели да открият нова субатомна частичка! Нещо повече – данните, които бяха получени, са съвместими с упованията по отношение на това по какъв начин би изглеждал дълго търсеният бозон Хигс.

 Higgs boson

Търсенето на бозона Хигс, който в общественото пространство постоянно бива именуван Частицата на Бога (всъщност наименование, с което доста от физиците не са съгласни), е доста значимо за актуалната физика, защото Стандартният модел във физиката на обикновените частици постулира неговото битие. Бозонът Хигс съгласно този модел е частицата, която дефинира свойството маса на протоните, електроните и неутроните.

Много мъчно е да бъде изолирана тази парченце, тъй като се смята, че в случай че съществува, тя не живее дълго. Веднага щом тя бъде образувана, тя се разпада на други частици и се освобождава огромно количество сила. Единственият метод, по който може да бъде получена, е да се сблъскат други частици при извънредно висока сила – това, което учените вършат с Големия адронен колайдер. Ако бозонът Хигс съществува, той ще се разпадне и ще излъчи порция характеристична сила. Проблемът е, че доста неща могат да излъчват сила и търсенето на бозона Хигс ще би трябвало да стане измежду цялото това фоново лъчение.

Така учените сблъскват частици още веднъж и още веднъж и още веднъж, с цел да могат да открият мъничкия сигнал от разпадането на Хигс. Изглежда, че два разнообразни детектора на Големия колайдър са съумели да открият мощен сигнал сред 125 и 126 GeV и са 99.99999% уверени, че сигналът е същински! Това значи, че е открита нова парченце, която преди не е била откривана. И нейната маса е в границите на предсказанията на Стандартния модел.

Велико изобретение!

Но дали това е в действителност търсеният бозон Хигс? Това, което учените могат да кажат сигурно е следното: в действителност е открита нова парченце, която е там. Но доста е мъчно да се каже сигурно дали е Хигс. Но към този момент частицата е с тъкмо това държание, което се чака от Хигс.

Това е първата стъпка към разкриването на тайните на съществени концепции като маса и гравитация. Ситуацията е комплицирана, тя е резултат от вложено време, пари и старания на хиляди учени … само че направената стъпка е действителна.

По информация от: блога на Фил Плейт

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР