Това мнение изрази пред БНР историкът проф. Христо Матанов във

...
Това мнение изрази пред БНР историкът проф. Христо Матанов във
Коментари Харесай

Проф. Матанов: Ако направим компромис за РСМ, трябва да признаем, че сме татари

Това мнение изрази пред БНР историкът проф. Христо Матанов по отношение на връзките ни със прилежаща Република Северна Македония. Според него „ българският министър председател е прекомерно оптимистичен “.

„ Не чакам сензационно развиване, още повече, че тези, които оказват напън върху нас, не оказват същия напън върху управата на Северна Македония. Така се основава чувството, че натискът е несиметричен “, счита той.

„ Натискът идва от Европейски Съюз и от Съединени американски щати, които неправилно са създали геополитическата прогноза, че неприсъединяването на Северна Македония ще ускори съветското въздействие там “, добави проф. Матанов.

„ Северна Македония е комплектована с Албания, а Албания е една от най-проамериканските народи “, уточни историкът и напомни, че „ влизането на РСМ в НАТО не е провокирало разтърсвания с Москва “. Според него тази теза е несъстоятелна и е „ някаква инерция, която западният свят ползва по отношение на нашия район “.

Проф. Матанов посочи, че българското публично мнение е изрично за непускане на Македония за договаряния за участие в Европейски Съюз преди да се извърши договорът.

Според него КСНС на този стадий не е необходим, тъй като нещата са препотвърдени. По думите му министър председателят „ желае да се презастрахова, защото евентуално е позволил някакво заричане “.

„ Вероятно на американците, той не споделя. Външната министърка споделя, че има две политики. Той малко е виновен и крие нещо, заради което желае да се препотвърди тази позиция, с цел да може да има очи пред другите да каже – виждате ли, аз желая, само че останалите не желаят “, добави историкът.

„ България беше една от трите страни, на които врътнаха кранчето на съветския газ и има доста съображение да се „ опъва “ на европейския напън, който не регистрира ситуацията в Северна Македония “, посочи той.

„ Разминаването на делегациите на България и Северна Македония в Рим за 24 май е остаряла традиция, същите неща ставаха и по югославско време “, добави историкът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР