Това лято Васил Божков се върна от Дубай, където се

...
Това лято Васил Божков се върна от Дубай, където се
Коментари Харесай

„Трябва да даваш в плик“: Божков vs Борисов и Горанов 


Това лято Васил Божков се върна от Дубай, където се укриваше, откакто цялата мощност на страната се стовари върху него. 60 млн. лева в пликове, натъпкани по джобове и в чантичка „ Луи Вюитон “, срещи в министерски кабинети и премиерски резиденции, законодателни еквилибристики в частен интерес, опити за продажбата на хазартен бизнес, банкрутирал футболен клуб.

Това не е реклама на на ниска цена мафиотски филм, а основните моменти от делото за изнудването на хазартния предприемач Васил Божков. Малко преди Коледа Софийската градска прокуратура, по-специално командированата от районната прокуратура Марина Ненкова, постави точка на това знаково дело, по което протичаха имената на някогашния към този момент министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, финансовия му министър Владислав Горанов и доверената му пиарка Севделина Арнаудова. Тримата бяха арестувани по това дело от Министерство на вътрешните работи през март 2022 година, само че след по-малко от 24 часа в ареста – пуснати, защото прокуратурата отхвърли да им повдигне обвинявания.

Политическата корупция е комплицирана за доказване. Иска се не просто работа по събиране на доказателствата, само че и самостоятелност от мощните на деня и забърканите в порочните феномени.

За да приключи делото, прокурор Ненкова приема, че всички способи за доказване са изчерпани, всичко е дума против дума и на никоя версия не може да бъде даден превес.

Същата обаче отхвърля да направи очната ставка на Божков с Горанов и Борисов, смятайки, че от нея изгода няма да има. Божков се отхвърли да апелира прекратяването на делото, с цел да даде опция на прокуратурата сама да се поправи.

Горанов бе глобен по световния закон „ Магнитски “, тъй като е взел участие в корупционна скица, вследствие на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в подмяна на удобно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес. Прокурор Ненкова не открива такова нещо.

Все отново постановлението ѝ е доста любопитно четиво. Обикновено когато някой наруши омертата, се чака, че това ще докара до разнищване на схемите. Тук обаче това не е по този начин.

Прокуратурата връща лентата към октомври 2014 година и импортирания от Георги Кадиев законопроект за промени в Закона за
хазарта, който целял в държавния бюджет да постъпват повече доходи. Проектът е отритнат от Народното събрание. 3 седмици след плана на Кадиев Менда Стоянова и група народни представители от ГЕРБ внасят различен. Това предложение минава.

В показанията си Божков твърди, че предложенията на Кадиев били неподходящи и щели да доведат до прекъсване на активността на хазартните оператори. След внасянето на този законопроект Божков бил потърсен от Борисов. По време на срещата министър председателят се интересувал какви са проблемите с хазартния бизнес. Именно на тази среща Борисов му заречен да „ оправи нещата “, в подмяна на което Божков трябвало да оказва помощ. Борисов му споделил да се срещне с Менда Стоянова и да обсъдят измененията в Закона за
хазарта.

Божков се срещнал със Стоянова в централата на ГЕРБ. По думите му Стоянова предложила вид за законовите промени. Тя пък свидетелства, че Божков изискал еднообразно облагане за онлайн и офлайн
хазарта, а тя му обяснила, че това не може да стане.

Борисов отхвърля да се е месил в измененията в Закона за
хазарта, както и да ги е обсъждал с Божков или да му е предложил среща със Стоянова.

Срещи има, само че другото е неразбираемо

Така прокурорката приема, че среща Божков – Стоянова в централата на ГЕРБ сигурно е имало, само че няма по какъв начин да се откри какво са си говорили и дали са се видели поради намесата на Борисов.

Божков твърди, че няколко дни след приемането на законовите ремонти Борисов му звъннал и споделил: „ Видя ли в този момент какво направихме, върви при Влади, той ще ти каже какво да направиш “. Божков звъннал на Горанов и си определили среща в кабинета му в министерството. На тази среща съгласно Божков Горанов изискал от него да заплаща 20% от облагата от хазартните игри, за които се плащало по новия налог, въведен с последните промени на закона. Думите на Горанов били: „ би трябвало да даваш “ и „ най-слабата страна е по-силна от най-силния предприемач “. Божков възприел това като обвързване да дава пари, с цел да има бизнес.

Той дава показания, че от началото на 2015 година до края на 2019 година се е срещал с Горанов в кабинета му в МФ и на тези срещи му е предавал разнообразни суми – 500 000 евро, 300 000 евро, 600 000 евро, постоянно в купюри по 500 евро. Тези пари били теглени от шефа на холдинга или от упълномощено от него лице и били носени в офиса на Божков. Като тръгвал към Горанов, вземал парите в пликове и в джобовете на връхните си облекла. Предавал ги персонално на Горанов без очевидци. Така от 2017 година до края на 2019 година предал на Горанов към 60 млн. лева

Свидетел с загадка идентичност

Тридесетина очевидци, включително и един с загадка идентичност, поддържат показанията на Божков, че е ходил до Министерството на финансите. Четирима очевидци, в това число и тайният, споделят, че той е носил със себе си пари, когато е тръгвал от кабинета си към МФ. Съдружникът му Георги Попов дава показания, че е виждал Божков да взема подаръчен плик от бюрото си и е тръгвал към министерството, само че не е виждал какво има в плика. Също по този начин бил виждал няколко пъти Божков да потегля към МФ, поставяйки пачки от по 500 евро в джобовете си.

Свидетелят с загадка идентичност споделя пред проверяващите, че на една от срещите през 2018 година повдигнал пред Божков тематиката, че след акциите на властта против КТБ, Миню Стайков, Арабаджиеви и Баневи, и след внасянето на законопроекта на Валери Симеонов за ограничение на хазартния бизнес и рекламирането му, идната цел биха могли да бъдат Божков и неговият бизнес. Божков му споделил, че осъзнава това, само че останалите потърпевши, тъй като не си плащали „ налог рекет “, а той се схванал с Бойко и му плащал през Влади. В същия диалог Божков споделил, че се усеща в сигурност поради „ налог рекет “. По време на друга тяхна среща Божков споделил, че има против с Горанов. Докато казвал това, извадил от чекмеджето си две пачки от по 500 евро и ги поставил във вътрешния джоб на якето си. После извадил още 2 пачки. (Обичайно една пачка съдържа 100 банкноти по 500 евро, т.е. 50 000 евро.)

Секретарка на Божков пък споделя по какъв начин той наричал Горанов „ Влади “ и няколко пъти ѝ е желал да приготви кутия с пури и уиски, както и да му даде пликове с размер половината на А4. Няколко пъти свидетелката го виждала да поставя пачки от банкноти от по 500 евро в тях и да ги прибира в джобовете на връхната си дреха и в чантата си „ Луй-Вюитон “ (прокурорката по този начин изписва „ Луи Вюитон “). „ Аз съм при Влади, в случай че има нещо – съм на телефона “, казвал Божков на секретарката, излизайки.

Свидетелят Бойко Борисов отхвърля всичко – да е предложил на Божков да се срещне с Горанов, да е имал сделки за имотни облаги, да е получавал нещо от Божков, нито е желал пари от него. Борисов твърди още, че с Горанов си комуникирал единствено във връзка постоянната му работа като министър на финансите и в никакъв случай не се е месил в тази работа.

Горанов също свидетелства, че не е имало никакви сделки с Божков, а срещите с него били по самодейност на предприемача за въпроси, свързани със законодателството в региона на
хазарта, включително и за уеднаквяване на режима за облагане с такси на хазартните игри. Горанов отхвърля и да се е месил при подготовката на законови промени.

Разкриването на банковата загадка демонстрира, че за интервала има тегления в брой на каса от сметките на Божков на огромни суми в евро и лв.. Но няма доказателства по какъв начин са разходвани тези суми.

Безспорно за прокурора е и че Божков е посещавал доста пъти МФ и е имал срещи с Горанов в кабинета му. Отивал там с парични суми, само че не било ясно дали ги е давал на Горанов. Срещите били на четири очи.

„ Налице са две радикално противоположни версии и без значение от положените старания в хода на следствието, няма по какъв начин изрично едната да бъде оборена за сметка на другата, защото не бяха открити други доказателства, които да спомогнат за превъзмогване на двете извънредно спорни групи показания. Косвени доказателства за това, че Васил Божков вероятно е предавал на Горанов пари са показанията на очевидците, които показват, че са виждали Божков да взема със себе си огромни парични суми в брой преди излизанията си за Министерството на финансите. Същите обаче не са задоволителни, с цел да обосноват единствения и непротиворечив извод за твърдяното от Божков. Още повече, че очевидците не знаят дали след излизането на Божков от министерството паричните суми към момента са били в него “, написа прокурорката в постановлението си.

Опити за продажба

Божков свидетелства още, че през 2018 година решил да продаде „ Национална латория “ и „ Ню Геймс “, тъй като не желаел повече да дава пари на Горанов. Свързал се с мениджмънта на италианската компания „ Сисал “. Тогава от НФСБ внесли законопроекта за възбрана на рекламата на лотарийни игри и ограничение на разпространяването им. Италианците се отказали от договорката.

След внасянето на този законопроект Борисов му се обадил по телефона и изискал среща. Тя се провела в Бояна. Борисов заречен, че ще оправи нещата. Звъннал на Данаил Кирилов, по това време началник на правната комисия в Народното събрание, и му споделил планът да бъде по този начин замотан, че да не стигне до гласоподаване. Борисов му споделил също, че ще се обади на Горанов и на Менда Стоянова. След седмица Горанов го викнал на среща. Стоянова също била там и обсъждали по какъв начин да се забави планът на НФСБ. Божков счита, че този план е импортиран, с цел да му се попречи да продаде бизнеса си и да продължи да си заплаща на Борисов и Горанов.

И Борисов, и Горанов, и Стоянова отхвърлят.

Валери Симеонов свидетелства, че никой не му се е бъркал за плана. Данаил Кирилов също отхвърля правната комисия да се е занимавала с плана. В последна сметка обаче планът е прехвърлян сред комисии, по него е пратена нотификация до Европейската комисия и на финала той въобще не стига до разискване и приемане в Народното събрание. Прокурорката обаче счита, че не може да се прави извод, че Борисов, Горанов и Менда Стоянова са имали отношение към законопроекта.

Божков свидетелства и че е имало интерес към бизнеса му от чешката компания „ Саска груп “. Стигнало до съглашение „ Саска груп “ да купи 51% от „ Национална
лотария “ и „ Ню геймс “, като диалозите били водени и през януари 2020 година Според Божков Горанов схванал за тези диалози и това бил мотивът да мy ce обади и да изиска среща. Васил Божков отишъл в кабинета на Горанов в МФ. Горанов изискал да знае дали продава фирмите и за какво и му споделил, че това не е добра концепция. На тази среща Горанов споделил Божков да даде фирмите си нa „ посочени от нас лица “.

Божков изискал време дa намерения, тъй като тълкувал тези думи, че би трябвало да си даде бизнеса на посочени лицa от Горанов и Борисов, като за това нямало да му бъде заплатено. Горанов отправил закани към него, че в случай че не даде бизнеса си, този бизнес нямало да го имa. След тази среща през януари 2020 година Божков споделил на Горанов, че няма да им даде компанията. Според Божков този отвод бил мотив за законодателни промени и практическото национализиране на
лотариите, които били направени на 16 януари 2020 година

Горанов отхвърля да е знаел за договарянията на Божков със „ Саска груп “, както и да се е срещал и приказвал с него да продаде бизнеса си. Според Горанов на 3 декември 2019 година в МФ и други държавни институции постъпил сигнал от братя Найденови, че избрани
хазартни оператори заявяват и таксуват неверно проведените игри, в бюджета не постъпват идващите се суми от такси. Така Горанов упълномощил на АДФИ да ревизира случая и организацията през януари обявила отчета си, че е налице погрешно използване на Закона за хазарта във връзка с някои оператори, вследствие на което в бюджета на Държавната комисия пo хазарта са постъпили по-малко от идващите ce пo закон такси. Сигналът от някогашните му съдружници – братята Боян и Цветомир Найденови и техния татко Стефан беше и формалният мотив за офанзивата против Божков.

За „ Левски “ и Нова тв

Божков свидетелства още, че е през март 2019 година му се обадил Борисов и го поканил да си приказват за футбол. Бизнесменът отишъл в резиденция „ Бояна “ с защитата си. Борисов му споделил, че би трябвало да вземе ПФК „ Левски “. Божков отказал, тъй като не му се занимавало с футбол и не бил почитател на „ Левски “. Предложил да дава пари за реклама или спонсорство. Борисов обаче му обяснил, че обстановката изисквала да вземе клуба. Направил го с звук, от който Божков схванал, че не му е оставено право на избор и в случай че не се съгласи, ще си има проблеми. Затова и склонил. Заедно с Георги Попов купили клуба, който бил на загуба и имал отговорности от нас 32 млн. лева, нямал доходи. Божков погасил част от отговорностите, други предоговорил. Издръжката на „ Левски “ му коствала 2 млн. лева на месец.

Борисов отхвърля да има нещо общо с покупката на „ Левски “ от Божков и „ да си президент на най-известния клуб би било чест за всеки българин “.

Прокурорката счита, че няма безапелационни доказателства, че Божков е бил притиснат да купи клуба, въпреки и да има показания от Спас Русев (той е остарелият собственик), че Божков не е желал да придобива „ Левски “.

В постановлението има и още един сюжет – изказванията на Божков, че откакто Кирил Домусчиев придобил „ Нова телевизия “, от Божков бил пожелан нов контракт за реклама, не на пазарен принцип, а осигуряващ твърда сума годишно. За задачата му се обадил Владислав Горанов, изискал среща и му споделил, че би трябвало да подпише с Нова тв контракт, какъвто му предложат. Божков отказал, само че бил застрашен, че неговата
лотария ще бъде закрита. Затова и Божков се срещнал с Домусчиев. „ Това е ситуацията, в случай че искаш, подписвай, в случай че не – ще си вършим лотария “. Така Божков се съгласил за 2 000 000 лева на месец за реклама и 240 млн. лева при преустановяване на контракта. На тази среща двамата подписали паметна бележка по тематиката.

Според прокурорката обаче клаузите в контракта не могат да обосноват еднопосочен и безспорен извод, че Божков е бил заставен да го подпише при тези условия. Тя отхвърля очна ставка сред Божков и Домусчиев.

„ С. Арнаудова “ става „ Севи “

За пиарката на Борисов Божков споделя, че я познава от първия мандат на водача на ГЕРБ като министър председател. Тя ходила при него по поръчка на Борисов, с цел да дава пари на него или на партията за мероприятия и изключителни потребности. От 2014 година до края на 2019 година давал разнообразни суми – 10 000 лева, 20 000 лева и други, само че вземания от Арнаудова еднократно за над 50 000 лева не било имало. Парите ги давал персонално, а когато бил ангажиран – ги давала секретарката му.

Божков твърди, че е давал парите, тъй като Борисов му споделил, че другояче няма да има бизнес. И тези пари нямали нищо общо с даваните на Горанов.

Арнаудова пък свидетелства, че е посещавала офиса на Божков единствено по служебни мотиви. Като организирането на „ Спортист на годината “ или изложения. Тя отхвърля секретарки или охранители да са ѝ давали пликове с пари. По думите ѝ тя е получавала единствено предложения за събития, приветствени адреси и каталози на изложбите.

Борисов също отхвърля да е имал сделка с Божков да получава пари или други облаги посредством пиарката.

По делото е разпитан и брачният партньор на Арнаудова Делян Димитров. И той изяснява, че е ходил в офиса на Божков за календари и рекламни материали и отхвърля да е получавал пари в пликове.

Като очевидци са разпитани огромен брой секретарки и охранители. Някои от тях си спомнят да са виждали Арнаудова в офиса на „ Московска “ 43, а също и Горанов. Всеки месец Божков давал на секретарката книжен плик, който тя трябвало да остави на защитата. Пликът бил надписан „ Севи “. Секретарката знаела от защитата, че пликът се взема от мъжа на Арнаудова. Няколко от охранителите споделят, че по типа на плика допускат, че вътре е имало пари. Друг изяснява, че Арнаудова и брачният партньор ѝ идват при започване на месеца и в случай че пропуснат някой месец, идващият имат да вземат 2 плика.

Един от охранителите изяснява, че пликовете за Арнаудова и брачна половинка ѝ били подаръчни, запечатани от горната страна с телбод и той е виждал в тях пачки. Първоначално те били надписани със „ С. Арнаудова “, а по-късно – със „ Севи “. Прокурорката не дава религия на тези показания за пликовете, защото всички други, в това число и Божков, приказват за пликове за документи. Секретарката също твърди, че пликовете са били запечатани, само че усещала, че вътре има пари.

Прокурорката приема за потвърдено, че Арнаудова доста пъти е посещавала офиса на Божков, само че не и каква е била задачата на визитите ѝ.

offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР