Това лято се навършиха 50 години от мистериозната кончина на

...
Това лято се навършиха 50 години от мистериозната кончина на
Коментари Харесай

Брежнев и Андрополов търсели под дърво и камък компромати за Тато

Това лято се навършиха 50 години от мистериозната кончина на именит наш епископ – нюйоркският ни митрополит Андрей Велички. Той издъхва на 9 август 1972 година, подкрепят от Държавна сигурност. Въпреки това обаче родните управляващи афишират гибелта му за естествена.

И до през днешния ден съществуват подозрения, освен това неоснователни, че владиката е бил погубен в Правителствена болница, освен това по разпореждане на Тато. Два месеца преди да издъхне в клиниката на големците, дядо Андрей бил докаран съвсем принудително от Съединени американски щати в София. Мълвата носи, че сътрудници на Държавна сигурност го упоили в Вю Йорк и го натоварили в самолета към родината, сякаш с цел да бъде лекуван от рак на белия дроб.

Още същата вечер нашият консул в американския мегаполис, дружно с неколцина правилни на партията и комунистическата ни загадка полиция обискирали нелегално митрополията на владиката като отмъкнали дневниците и архива му. 
В документите на индивида в расо се съдържали доста мръсни секрети на наши и международни величия. Сред книжата имало и доказателства, че по царско време Тодор Живков доносничел на  легендарния началник на поделение на „ А “ на Обществената сигурност – Никола Гешев.

Самият митрополит Андрей Велички е погубен с токсини, основани по предписания на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в софийски лаборатории и в Разград, сочат откриватели на живота и делото му. Токсичните субстанции, с които е убит нанасят пагубни провали върху черния дроб, стомаха и бъбреците му. За да са сигурни, че не е разкрил тайните на соцелита пред най-близката си родственица – племенницата му Божана, Държавна сигурност отстранява и нея.

Митрополит Андрей изиграл извънредно значима роля по време на Втората международна война. Често изпълнявал куриерски задачи на Франклин Рузвелт. Налагало му се да се среща с Хитлер и да му предава известия от американския президент.
Като цяло в кореспонденцията сред двамата ставало дума за военнопленници и за това при какви условия могат да бъдат прекъснати бойните дейности.

Противно на упованията, немският деспот се държал извънредно благо и общително със специфичния делегат на Рузвелт.
Освен това митрополитът бил влезнал и под кожата на различен деспот – Сталин. 

Връзките му с Белия дом обаче по никакъв начин не се нравили на новата комунистическа власт у нас, отпред на която стоял Георги Димитров. Така той уволнил подвизаващия се в Съединени американски щати свещеник през 1947 година Въпреки това отецът не се завръща в България, а продължава да изповядва нашенците в страната на неограничените благоприятни условия. Дори отишъл още по-далеч – в Австралия, където бил посрещнат извънредно задушевно.

Тъй като синодалните старци не можели повече да си затварят очите през 1963 година го назначили за митрополит на Америка и Австралия. Година по-рано владиката венчал Симеон Сакскобургготски и избраницата му Маргарита. Кумували им съветският княз Дмитрий Романов и княгиня Мария-Луиза. 

През 85-годишния си живот владиката основал другарства с Джон Атанасов, Борис Христов и редица други бележити българи. Компанията му била желана и от редица ссветовни звезди като Айнщайн, Хемингуей, Стайнбек, Марлон Брандо, Франсис Форд Копола и други

Малко преди да бъде погубен в София, владиката имал среща в Кремъл с Брежнев и тогавашния началник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) – Юрий Андрополов. Те поискали от него да им даде информацията за тъмното минало на Тодор Живков и членовете на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия, с която разполагал. 
Той обаче отказал да сътрудничи на руснаците като го направил по допустимо най-дипломатичния метод.
Източник: Уикенд 
 

 

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР