Това лято проф. д-р Костадин Бураджиев отпразнува своя 60-годишен юбилей.

...
Това лято проф. д-р Костадин Бураджиев отпразнува своя 60-годишен юбилей.
Коментари Харесай

Диригентът, направил Академичния хор световен шампион

Това лято проф. доктор Костадин Бураджиев отпразнува своя 60-годишен празник. Навършват се и 35 години от началото на креативния му път, две годишнини, които ще бъдат маркирани с обилен концерт в края на ноември.

Костадин Бураджиев е роден в Пловдив. Средното си обучение приключва в Музикалното учебно заведение в Широка лъка с инструмент - тамбура, а след отблъскване на военна работа приключва и висшето си обучение във ВМПИ - Пловдив (днес АМТИИ). От 1983 до края на 2000 година е диригент на националния хор на отбор „ Добруджа “ в Добрич, а преди този момент в интервала 1991-2000 година е негов основен живописен началник. С ансамбъла има изнесени стотици концерти в България и в редица страни в Европа и Азия.

Внушителна е и основаната под неговото управление продукция за БНР и Българска национална телевизия, 6 CD с осъществявания на ансамбъла, в които са включени и негови авторски творби, концерти в границите на годишния обзор „ Нова българска музика “. От есента на 1998 година Костадин Бураджиев е хоноруван учител по диригентство на национален оркестър в АМТИИ, а от 2001 година е щатен учител. Оттогава е и втори диригент на Академичния национален хор, а от есента на 2004 година е негов основен диригент.

През 2004 година Бураджиев пази дисертация на тематика „ Изпълнителски похвати при свирене на тамбура “, въз основа на която получава научното звание „ лекар “. През 2009 година след сполучливо изискан конкурс получава академично звание „ доцент по диригентство на национален хор и отбор “, а от 2013 година е „ професор “ в същото направление. Педагогическата активност и принос на проф. доктор Бураджиев са извънредно богати, а доказателство за това са основаните от него образователни принадлежности, сборници, научни изявления, монографии.

Огромният му принос в одобряването на специалността „ Дирижиране на национални сформира “ е един от най-значителните фактори, които и все още способстват за възпитаването на чудесно подготвени млади ръководители на национални сформира. Чрез Академичния национален хор Бураджиев възпитава блян към познания, рационализиране, творчество и театрално държание, а това са все качества, нужни за сполучливата професионална реализация на бъдещите експерти във факултет „ Музикален фолклор и хореография “ при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив.

През 2008 година под неговото дирижиране Академичният национален хор става единственият в България и до през днешния ден международен първенец в категория „ Фолклор “ на 5th World Choir Games, Graz, Austria - 2008. Редица награди от международно, европейско и национално равнище утвърждават биографията на един от корифеите в българското фолклорно хорово и оркестрово изкуство, какъвто в реалност е Костадин Бураджиев.

Възпитаник на доайени като Христо Урумов и заслужен почитател, посочен от титани във фолклорното ни изкуство, каквито са били Красимир Кюркчийски, Кирил Стефанов, Стефан Мутафчиев, Иван Вълев и други. Днес проф. Бураджиев е зам. -ректор на АМТИИ - Пловдив.

На 30 ноември от 18 часа в залата на Дома на културата „ Борис Христов “ ще се организира церемониален концерт по случай юбилея на проф. доктор Костадин Бураджиев, озаглавен „ Фолклорни видения “. Специално присъединяване в програмата ще вземат ПФА „ Добруджа “ - Добрич, ФА „ Тракия “ - Пловдив, университетските сформира на АМТИИ - Пловдив, и солисти, измежду които и известната национална певица Росица Пейчева. Входът ще бъде с предложения, прецизираха уредниците.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР