Това коментира пред БНТ проф. Владимир Чуков по повод решението

...
Това коментира пред БНТ проф. Владимир Чуков по повод решението
Коментари Харесай

Арабист за Ерусалим: Тръмп прилага натиск над палестинците

Това разяснява пред Българска национална телевизия проф. Владимир Чуков във връзка решението на американския президент Доналд Тръмп да реалокира посолството на Съединени американски щати от Тел Авив в Ерусалим, признавайки го за столица на Израел.

Днес е сериозен ден за обстановката в Близкия Изток, чакат се всеобщи митинги в Йерусалим и Ивицата Газа, откакто нощес над 100 души бяха ранени при демонстрации. Вероятно хиляди палестинци ще се насочат към пограничните региони с Израел след обичайна петъчна молитва мюсюлманите в района ще изразят недоволството си.

След като през вчерашния ден "Хамас " прикани за втора интифада, тази нощ бяха изстреляни ракети от линията Газа към територии обитаеми с евреи. Израел отговори на огъня. Няма данни за жертви и ранени, само че съветът за сигурност към Организация на обединените нации се събира на изключително съвещание поради ескалацията на напрежение.

"Докъде ще се стигне мъчно е да се гадае. Всъщност доста зависи от интифадата, дали натискът ще бъде толкоз мощен, че да се направи проверка на това решение. Аз персонално се колебая. По-скоро става въпрос за принадлежности за преговорния развой сред двете страни. Това е инструмент за напън върху палестинците да одобряват този проект, който най-вероятно ще бъде препоръчан публично след Нова година. Повече от половината от Западния бряг на река Йордан, линията Газа, всички останали тематики остават на масата. Зад тези договаряния стоят прекалено много ползи, в случай че щете и районни и международни прегрупирвания ", сподели още Чуков.

По думите му двете страни - израелци и палестинци, би трябвало да се договорят и да се отстоява правилото два народа - две страни.

"Наистина там обстановката е взривоопасна, само че аз си мисля, че тя е изменена. 2017-та не е 2000-та година, както беше последната интифада - втората. Просто картината е изменена в Близкия изток. На базата на голям брой други провокации, които се появиха - Ислямска страна, мощната борба с Иран. Така че - да, недоволството е общоислямско. Тъй като палестинците договарят освен за личната си страна, само че и за суверенитета на мюсюлманите върху светите места. Така че ще забележим до каква степен двете противоборстващи страни ще стигнат ", добави арабистът.

Междувременно дипломатът и някогашен български дипломат в Организация на обединените нации Стефан Тафров разяснява пред bTV:

"Доналд Тръмп не е систематичен състезател, а когато американският президент е извънсистемен състезател, това е доста сериозен проблем в интернационалните връзки. Така решението на американския президент да признае Йерусалим за столица на Израел ".

На въпрос за какво тъкмо в този момент Тръмп прави това, той отговори:

"Първо, това беше негово предизборно заричане, а той някак не сподели дарба да извършва предизборните си заричане и би трябвало да потвърди, че го прави. И второ, тъй като е притиснат вътрешно политически по отношение на следствието поради за въздействието на Русия на президентските избори и неговата лична роля ".

По думите му мирният развой в Осло, който е в основата на правото на палестинците да имат своя страна, е подложен под сериозна заплаха.

"Поставена е на карта стабилността в Близкия Изток. Ще има доста страдалчество, доста починали от двете страни. Някои наблюдаващи споделят, че статуквото в този момент е толкоз недопустимо, че би трябвало да се случи нещо изключително, с цел да се разбие. Фундаменталният проблем е, че палестинците би трябвало да признаят освен на думи, а и на процедура правото на Израел да съществува. Стъпката на Тръмп не форсира този развой, а в противен случай - дава причини на "Хамас ". В момента лъсва цялото двуличие на арабските страни, тяхната поддръжка за палестинците на думи. Произнасят дълги речи в Съвета за сигурност, само че не вършат нищо. В момента е доста значимо арабските страни да не предизвикват принуждение и да лимитират вредите ", добави Тафров.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР