Това коментира пред БГНЕС Димитър Цанчев, посланик, постоянен представител на

...
Това коментира пред БГНЕС Димитър Цанчев, посланик, постоянен представител на
Коментари Харесай

Димитър Цанчев: Неизпълнението на договорите и клеветите срещу София отдалечават РСМ от ЕС

Това разяснява пред БГНЕС Димитър Цанчев, дипломат, непрекъснат представител на България в Европейски Съюз.

„ България няма искания нито към суверенитета на РСМ, нито пък оспорва суверенното право на жителите й да се самоопределят по този начин, както намерят за уместно. Скопие не откри храброст да изостави идеологическите детайли в своята държавна теория, останали непроменени от времената на комунистическа Югославия. Скопие продължава да построява своята еднаквост извънредно посредством заграбване и изкривяване на историята на България “, счита той.

„ Българската позиция се употребява с внушителната поддръжка на нашето публично мнение, което е задоволително. Обществеността в западните държави-членки е най-вече скептична към разширението. Скопие няма публична роля в изработването на Преговорната рамка. Това е вътрешен въпрос на Европейски Съюз. Въпреки това РСМ има доста значима задача - да си обезпечи поддръжката на България за провеждането на първата си Междуправителствена конференция с Европейски Съюз “, изясни Цанчев.

„ Вместо да се пробва да разсее нашите терзания, Скопие се зае да лобира и да организира клеветническа акция против България. Публикациите на ИФИМЕС съдържат погрешни изказвания, а в някои случаи и език на омразата против България, а неотдавна и против Германия “, продължава той.

Според него публикуването на архивите на тайните служби от югославската ера и лустрацията ще разкрият една тъмна страница от историята на РСМ.

„ Тези архиви съдържат доказателства за широкомащабното етническо инженерство, почнало в средата на 40-те години на ХХ век и реализирано чрез репресии, показните правосъдни процеси против македонските българи, всеобщите изтезания от 1945 година Скопие би трябвало последователно да откри способи да формулира някаква по-рационална позиция за пред обществото и да стартира да се ангажира с България “, добави непрекъснатият представител на страната ни в Европейски Съюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР