Това, което за нас е азбучна истина, за обществото в

...
Това, което за нас е азбучна истина, за обществото в
Коментари Харесай

Даниел Вачков, БАН: Това, което за нас е азбучна истина, за много хора в Северна Македония ще прозвучи като истинска революция

Това, което за нас е азбучна истина, за обществото в Северна Македония, на доста хора ще им прозвучи като същинска гражданска война. Защото напълно други неща се пишат до ден сегашен в учебниците им, напълно други неща се приказват. За тях ще прозвучи коренно нова теза. Предполагам, че по-скоро там ще има опит от политически сили да злоупотребят с тези резултати с политически цели. Това разяснява пред БНР проф. Даниел Вачков - шеф на Института за исторически проучвания към Българска академия на науките и член на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси на България и Северна Македония.

" Всеки, който познава историята, ще види, че това, към което сме се договорили, са констатации на неща, които в България са доста от дълго време известни и никой не ги слага под подозрение. Те са казани по-меко. Това е, което може да има като реакция в България - че не сме наложили задоволително изрично тезата, която произлиза от изворите, а сме били малко по-тактични. "

Политиците не могат да трансформират позиция, възприета от историческата комисия, посочи проф. Вачков.

" Те могат индиректно да оказват някакъв напън върху своите представители в комисията, само че един път контрактувано, изключително пък в този момент към този момент и оповестено, те не могат да кажат - това няма да е по този начин, а ще е другояче. "

Според историка политиците обаче биха могли да забавят използването на към този момент реализирани решения.

При благосклонност и политическа непоклатимост в двете страни би могло да се тръгне към осъществяването на тези рекомендации и да се форсира най-важното - интеграцията на РСМ в Европейски Съюз, счита проф. Даниел Вачков.

Той предвижда, че до края на тази година взаимната комисия може да завърши с разглеждането на Средновековието и работата да навлезе в още по-сложен и претрупан с диспути интервал - този на Възраждането, където съпротивата по думите му е и по-силна.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР