Това, което виждаме от развитите пазари САЩ и Европа, е

...
Това, което виждаме от развитите пазари САЩ и Европа, е
Коментари Харесай

Цветослав Цачев: От развитите пазари на САЩ и Европа виждаме постепенно намаляване на инфлацията

Това, което виждаме от развитите пазари Съединени американски щати и Европа, е последователно понижаване на инфлацията. Базовите разноски обаче остават високи като темпове на напредък. Това сподели Цветослав Цачев – основен капиталов съветник на " ЕЛАНА Трейдинг “, в предаването " Човекът на фокус “ на " Фокус “. 

Той означи, че в Съединени американски щати към този момент се вижда по-нисък инфлационен напън при горивата и разноските за живот във връзка с жилищата. Неговата прогноза е, че в кратковременен проект ще продължим да виждаме понижаване на инфлационен напън в развитите страни.  

" Вероятно това ще стартира да се усеща и в България по същия метод. Но ние пък имаме един много прегряващ пазар на недвижими парцели, тъй че статистиката може би няма да успее да регистрира толкоз бързо възстановяване, каквото към този момент се следи в Западна Европа “, изясни специалистът.  

Проблемът по думите му е, че това се случва на фона на спадащи цени на петрола и на първични материали. " Това е знак може би, че през идващите десетилетия ще виждаме наваксване на това закъснение от общото повишаване на всичко по света и при обособените първични материали, тъй като при тях също се следи повишение на разноските за произвеждане “, уточни Цачев.  

Той разяснява, че централните банкери във Англия остават най-големите песимисти през последната една година във връзка с стопанската система. " Характерно за централните банкери е, че те не приказват за рецесии. Този път британците го направиха, оказа се, че не са прави “, означи Цачев.  

Голямата разлика сред Англия и еврозоната е, че голяма част от ипотеките на Острова са с закрепена рента, изясни той. Делът на плаващите лихви там е едвам към 20%.  

" Краткосрочните лихви по депозитите са по-високи, а дълготрайните, каквито са по заемите, поради намесата на централната банка и покупката на облигации стоят по-ниско, което в дълготраен проект удря финансовите резултати на банките. В момента има задоволително пари по депозити, само че те рано или късно ще стартират да търсят други възможности на тези 0,1% по депозитите. Това към този момент може да сътвори потрес и за банките, и за хората, когато им бъдат вдигнати лихвите по заемите “, счита кредитният съветник.  

" Трябва да забележим по-сериозно повишаване на лихвите по депозитите, с цел да приказваме за отрицателна обстановка, която ще се отрази първо на кредитирането и по-късно върху стопанската система. Засега нещата се случват доста постепенно и сме при започване на пътя към една такава шокова обстановка “, добави той.  

Цветозар Цачев разяснява и упованията за 10% растеж на стопанската система на Китай за месец април от средствата, които централната банка и държавното управление вкарват в стопанската система, с цел да я задвижат. Тези данни демонстрират възкръсване на китайската стопанска система. " Тя ще бъде факторът за напредък тази година на международно равнище и в някаква степен ще подкрепи това да не се случва огромна, тежка, забележима криза за западните стопански системи. Това ще докара до дефлационни събития в международната стопанска система, тъй като китайските предприятия изваждат повече артикули на по-ниска цена и по този метод държат по-ниска инфлацията в международен мащаб в частта индустриални артикули. Поне в идващите месеци ще разчитаме повече на Китай, в сравнение с всеки различен “, изясни Цачев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР