Това, което видяхме днес не бива да бъде наричано лидерска

...
Това, което видяхме днес не бива да бъде наричано лидерска
Коментари Харесай

Журналистът Петко Георгиев: Изборът на ПП-ДБ е да са в опозиция или да бъдат свалени отново след няколко м...

Това, което видяхме през днешния ден не трябва да бъде наричано лидерска среща. Това беше телевизионна засада с основа цел прекачване на отговорността за сформиране на държавно управление от болната глава към хубавичко. Няколко часа след тази засада Бойко Борисов добави своите тези и сподели, че в случай че ПП-ДБ не се съгласят, а те няма да се съгласят, той ще предложи държавно управление на малцинството.

 

Реалната цел на днешната среща е да бъде опаковано в допустим тип това, което ГЕРБ ще направи с първия мандат, сподели още той.

 

ПП-ДБ бяха сложени в обстановка, в която не могат да откажат. Една естествена лидерска среща не може да е пред аудитория. Срещи на върха се вършат по напълно друг метод. Там се работи седмици по финален документ, който се слага на масата пред водачите за дефинитивно приемане и редактиране на сензитивните моменти. Това става надалеч от камерите, тъй като те са прелъщение за всеки политик да се отдаде на популизъм, което видяхме и през днешния ден. Тук гледаме зрелище за по малкия екран с водещ Бойко Борисов и с бомбастичното предложение - дайте си кабинета за втория мандат и ние ще забележим дали ще го подкрепим. Това не е съществено отношение. Целта на това събитие е ПР, а не управническа или политическа. Просто би трябвало да бъде трансферирана виновността за това, че ГЕРБ няма да успее да сформира държавно управление върху Политическа партия и Демократична България, счита журналистът.

 

Съвсем реален вид е държавно управление на малцинството на ГЕРБ-СДС да получи поддръжката на други политически партии. Дали с първия или с третия мандат ГЕРБ може да сформира държавно управление, което да завоюва поддръжката на останалите парламентарни сили - Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Разбира се, би трябвало да бъде опаковано като експертно държавно управление.

 

В предходния парламент не доближиха няколко гласа, в този момент е изцяло допустимо това да се случи. Но е изцяло допустимо да има някаква форма на съдействие сред ГЕРБ и Политическа партия във формат на малцинствено държавно управление на ГЕРБ, счита той.

 

За такова държавно управление, за каквото Борисов упорства може да стане при две условия, в случай че ГЕРБ хвърли на масата гаранции за промяна на основния прокурор и дълбочинна промяна в правосъдната власт. Другият вид е „ Продължаваме промяната “ да се прекръсти на „ Прекратяваме смяната “ и да създадат държавно управление дружно с ГЕРБ, което считам, че е в границите на фантастиката. Това е димна завеса за пред публиката.

Рискът, който ПП-ДБ са подготвени да поемат е в символиката „ изгори, с цел да светиш “. Правителство, което разчита за тези промени на поддръжка от ГЕРБ е обречено на неуспех.

 

Състоянието на правосъдната власт е това, което гарантираше и продължава да подсигурява модела на ръководство на ГЕРБ. Ако се трансформират нещата и има действително господство на закона, този модел ще се срути. Аз не виждам по какъв начин ГЕРБ ще отрежат клона, на който са седнали.

 

ПП-ДБ са изправени пред доста сложен избор - дали да са съпротива още през цялото време на Народното събрание или да рискуват след няколко месеца да бъдат свалени още веднъж и да отсрочат изборите с няколко месеца. Разбира се, може да има и други проекти какво може да бъде свършено в този откъслек, уточни Георгиев.

 

Абсолютна доминанта е прекратяването на опцията на Радев да продължи да ръководи. Видяхме при рецесията с войната в Украйна, че той не взема решенията, съответстващи на голямото болшинство на българите.

 

Ако се стигне до трети мандат, нямам доверие президентът да играе коренно и да го връчи на „ Възраждане “. Не имам вяра и да потрети с Българска социалистическа партия. Остават Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Има доста аргументи за връщането на Има Такъв Народ в Народното събрание, една от тях е обезпечаването на болшинство. Хартиената коалиция обезпечи връщането на Има Такъв Народ в Народното събрание. Но този път има действителни шансове за сформиране на държавно управление и в първия, и във втория мандат, разяснява той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР