Това, което в момента е само скалиста, незастроена земя, ще

...
Това, което в момента е само скалиста, незастроена земя, ще
Коментари Харесай

Оман изгражда грандиозен архитектурен комплекс

Това, което сега е единствено скалиста, незастроена земя, ще се трансформира в оазис на културата в столицата на Оман, Маскат. Oman Cultural Complex, планиран от френската компания Architecturestudio, ще се състои от нов Национален спектакъл, Национална библиотека и изложбен център и ще обгръща 70 000 квадратни метра, когато бъде приключен. Вдъхновен от близкия пейзаж на пясъчни дюни, покривът е направен от модулна лека стомана, проектирана с вълнообразна форма, споделя CNN.

От Architecturestudio споделят, че ще бъдат засадени 6000 дървета от локални типове, като палми и цитрусови плодове, обграждащи постройките със зелен балдахин, който обезпечава естествена сянка и отбрана от вятър. Пространствата сред постройките и пролуките в покрива са направени по този начин, че да усъвършенстват въздушния поток, намалявайки нуждата от климатизация. Те също по този начин ще оказват помощ за охлаждането на централния площад - място, въодушевено от обичайните дворове, които постоянно се срещат в къщите в Оман и другаде в района.

Руеида Аяче управлява множеството планове на Architecturestudio в Близкия изток, в това число предходни градежи като Националния спектакъл на Бахрейн, открит през 2012 година, и кулата „ Аман Ротана “ в Йордания. Тя счита, че Културният комплекс ще се трансформира в основна атракция за Мускат.

Искаме да очароваме хората, да подобрим всекидневието им “, споделя тя и изяснява, че постройките ще бъдат обособени, само че обединени под един покрив.

„ Ние сътворяваме чувство за пространство с тези три здания вместо с три обособени обекта. Това е дълбокият смисъл на този план, това е културният магнит. Той ще бъде прелъстителен за туристите – както за задграничните поданици, по този начин и за локалните “, добави Аяче.

Проектът е предоставен от Министерството на наследството на Оман и архитектите се надяват, че строителството ще стартира в края на 2024 година, като той ще бъде разположен до разнообразни държавни здания, сред интернационалното летище „ Мускат “ и центъра на града.

Страната се стреми да преобразува няколко обществени и стопански области като част от своята „ Визия за Оман 2040 “, в границите на коята е интегриран нов систематичен проект за региона на Голям Маскат. Рене-Анри Арно е проектант отговарящ за Културния комплекс. За него решителен аспект е практичността.

Ние не желаеме единствено постройката, желаеме същинска зона за образуване на фестивали, разнообразни събития. Всичко е проектирано като културно населено място “, твърди той.

Новият Национален спектакъл ще бъде хазаин на събития, вариращи от локални пиеси до танцови предствления и опера. Арно прибавя, че Националната библиотека ще бъде мултимедийна библиотека освен за студенти, само че и за интернационалните посетители. Все още няма дефинитивна дата за довеждане докрай на комплекса.



Снимка: Architecturestudio
Забележителен, само че не единствен
Въпреки че планът Oman Cultural Complex е незабравим за Близкия изток, изключително в региона на Персийския залив, в района има и други значими културни начинания, които се развиват в прилежащи страни. Пример за такава е Националната библиотека на Катар, ситуирана в Доха, която е една от най-големите библиотеки в света, съхраняваща милиони книги, ръкописи и цифрови запаси. Строежът ѝ стартира през 2013 година, а формалното разкриване се състои пет години по-късно.

Обединени арабски емирства (ОАЕ) конфигурират голям брой културни павилиони и съоръжения за Expo 2020 в Дубай, чиято цел е да показват разнообразното историческо завещание на страната и нейните желания да го разпространява. Al Wasl Plaza, огромна куполна конструкция, е център на културната инфраструктура по време на ревюто. Националният спектакъл на Бахрейн, упоменат в подтекста на Oman Cultural Complex, също е планиран от Architecturestudio и открит през 2012 година

Тези планове показват засилващите се вложения в културна инфраструктура в целия Близък изток, което отразява упоритостта на страните в района да подчертават върху своята история, инициирайки неповторими архитектурни инициативи.



Снимка: Architecturestudio
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР