Това, което Сезар наистина искаше, беше да се махне от

...
Това, което Сезар наистина искаше, беше да се махне от
Коментари Харесай

Сделка „с дявола“: Запознайте се с кубинците, които се присъединиха към войната на Русия срещу Украйна

Това, което Сезар в действителност искаше, беше да се махне от Куба . Барман, който се мъчи да свързва двата края в Хавана, предходната година той се пробва да стигне до Маями с разтърсена лодка, само че е бил заставен да се откаже от опита, когато е бил пресрещнат от бреговата защита на Съединени американски щати, написа „ Politico “.

Сега той приготвя втори опит за бягство: с пряк полет до Москва. Билетът му е бил заплатен от съветски вербовчик , само че все пак идва със солидна цена: като част от договорката той ще би трябвало да се причисли към съветската войска и да се бие в Украйна .

„ Ако това е жертвата, която би трябвало да направя, с цел да може фамилията ми да върви напред, ще го направя “ , споделя Сезар, който навърши 19 години тази година и чието име беше променено, с цел да защитим самоличността му. Той разяснява:

„ Можеш да си нуклеарен физик и отново да умреш от апетит тук. С актуалната си заплата едвам мога да си купя съществени неща като тоалетна хартия или мляко. “

Той се надява да му бъде позволено да работи като фелдшер . Новината за кубински бойци в Украйна обиколи международните заглавия по-рано този месец, когато Хавана разгласи, че е арестувала 17 души за присъединяване в група за трафик на хора , набираща млади мъже да се бият за Русия. Новината е повдигнала въпроси по отношение на степента на съдействие сред двамата съдружници от Студената война и дали стартират да се демонстрират пукнатини в поддръжката на Хавана за нашествието на Русия .

Разговорите с кубинци в Куба и Русия разкриват друга страна на историята: на обезверени млади мъже, които виждат записването в съветската войска като най-хубавата опция за по-добър живот – даже в случай че не всички от тях наподобява знаят в какво се забъркват.

Един новобранец в края на 40-те си години в съветския град Тула, който ще назовем Педро, показа, че му е обещана работа като водач „ за служащи и строителни материали “ , само че при идването си в Русия е бил подготвян за борба с оръжие в ръка.

„ Подписахме контракт с дявола “ , признава той, спомняйки си момента, в който се е записал. „ И дяволът не раздава сладкиши. “

Съюзници от Студената война

Доскоро Хавана – въпреки официално неутрална във връзка с Украйна – не криеше, че застава на страната на Москва в това, което назова нейния конфликт с „ империята на янките “ . Режимът на Кастро е подвластен от Руси я за на ниска цена гориво и друга помощ. Но за разлика, да речем, от Северна Корея, тя няма какво да предложи в подмяна с изключение на дипломатическа преданост. Откакто Кремъл стартира пълномащабното си нахлуване предходната година, страните си размениха визити на висшето управление.

Критиците предизвестиха, че в сходство със руската традиция Куба може да изпрати войски , с цел да помогне в битката против идеята на Москва . Те показват визитата през май в Беларус на военния аташе на Куба, където „ образованието на кубински боен личен състав “ беше преди всичко в дневния ред, както и посещаване в Москва на министъра на защитата на Куба няколко седмици по-късно, с цел да обсъдят „ редица механически военни планове “ . Доказателства за директно присъединяване обаче няма.

Репресиите на Хавана против мрежата за набиране на личен състав последваха публикуването на изявление в YouTube в края на август, в което двама 19-годишни кубинци настояват, че са били привлечени в Русия за доходоносни строителни работи, единствено с цел да бъдат изпратени в окопите в Украйна. Те споделиха, че са били бити, парите им са били излъгани и са били държани в плен.

Външното министерство на Куба даде обещание да работи „ пламенно “ против опитите за привличане на кубинци да се причислят към военните старания на Русия, добавяйки:

„ Куба не е част от спора в Украйна. “

Промяната в тона в Хавана допуска, че набирането на кубинци посредством неофициални способи е „ блъснало по нервите “, счита Кристофър Сабатини, старши помощник за Латинска Америка в Chatham House. Той изясни:

„ Куба и Съветският съюз се биеха един до друг в Ангола и на други места, само че по идеологически аргументи. Сега всичко се свежда до най-грозните, най-търговските условия, което му придава транзакционно качество, което опонира на десетилетия другарство. “

През ноември 2022 година съветският президент Владимир Путин подписа декрет, предлагащ бърза натурализация на чужденци , които се записват като военнослужещи на контракт. „ Всички получаваме съветско поданство “ , написа един новобранец на този кореспондент. През тази седмица той и други споделиха пред POLITICO, че към 15 новобранци, някои от които са били в Русия единствено за няколко месеца, са получили персонално паспортите си от локалния губернатор. Павел Лузин, старши помощник в Центъра за разбор на европейската политика (CEPA), съобщи:

„ С тежки загуби в Украйна, Русия има потребност от пушечно месо. “

 Той добави, че множеството задгранични новобранци идват от страни от Централна Азия и Африка, Сирия и Афганистан .

Не е ясно тъкмо какъв брой непознати жители са постъпили в редиците на Русия. Но Лузин споделя, че техният стеснен брой служи основно за усилване на разказите на Русия, че има интернационална поддръжка за своята война. Той добавя:

„ Без да приказват езика, да познават локалния терен или да имат уместно образование за модерна война, те ще бъдат бързо убити и това е. “

Присъединяване към 106-та

За множеството от кубинците , с които POLITICO беседва, тяхното присъединяване в съветската войска е почнало в края на 2022 година, когато някой, употребяващ името Елена Шувалова, стартира да разгласява в страници в обществените медии, ориентирани към кубинци, които желаят да отидат в чужбина или към този момент са в Русия. Една обява демонстрира жена в дълга пола пред кола, украсена с кубинско знаме и „ Z “, съветският знак на войната . В съпътстващия текст Шувалова предлага едногодишен контракт с съветската войска , „ помощ “ за нужните езикови изпити и медицински прегледи и „ експресна заверка до два дни “.

Заплащането се състоеше от еднократна помощ от 195 000 рубли (около 2000 долара) , последвана от месечна заплата от 204 000 рубли (2100 долара). За съпоставяне, междинният Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на Куба през 2020 година е бил 9500 $ годишно .

От четиримата новобранци сега в Русия, които споделиха историите си с POLITICO, трима споделиха, че са били докарани от Куба това лято. Вкъщи те работеха в хотелиерство, преподаване и строителство. Един от тях показа, че има професионално военно минало . Други двама бяха отслужили две години общоприета наложителна военна работа. Въпреки че са знаели, че ще бъдат наети от съветската войска, те са уверени, че ще работят надалеч от фронтовата линия като водачи или строителни служащи.

„ Да копаем укрепления или да помогнем за възобновяване на градовете “ , сподели раздразнената брачна половинка на един новобранец пред POLITICO.

Тъй като може да бъдат упрекнати в присъединение към наемническа група в Куба или в държавна измяна или шпионаж в Русия за диалог с кореспондент, POLITICO промени имената на новобранците, представени в тази история. Всеки от тях удостовери, че са били докарани от Варадеро дружно с още няколко десетки мъже. Те са гневни, че паспортите им не са подпечатани при тръгване и че при влизане в Русия миграционните им карти са маркирани като цел на престоя „ туризъм “.

При кацане на московското летище Шереметиево новобранците са посрещнати от жена, която се показва като Даяна, която прецизира, че е кубинка с съветски връзки . След това мъжете са натоварени на рейс и са отведени до това, което един новобранец разказа като „ празна учебна постройка “ покрай Рязан, град в западна Русия на 200 километра югоизточно от Москва. Там те минават незадълбочен медицински обзор и са подложени на огромната администрация, която включва и подписването на контракт с съветското министерство на защитата . Един новобранец издаде, че испанската версия на текста е предоставена на тези, които категорично са го поискали, само че други споделиха, че преводач просто е обобщил устно наличието му.

Новобранците описаха, че някои от новопристигналите са останали във военно отделение в Рязан. Но множеството бяха трансферирани в 106-а гвардейска въздушнодесантна дивизия, основана в град Тула покрай Москва, която беше разгърната в едни от най-ожесточените боеве в Украйна.

Киев твърди, че 106-та е значително „ срината със земята “ в първите дни на нахлуването, когато се пробва да превземе Киев . През последните месеци той беше ситуиран към Соледар и Бахмут, горещи точки в Източна Украйна. Един от новобранците си спомня:

„ Когато ни дадоха униформата и ни споделиха да тръгнем да упражняваме, разбрах, че въобще не става дума за строителство. “

Дотогава обаче той седи заключен.

Юридичен консултант, който е добре прочут в съветската кубинска общественост, сподели пред POLITICO, че е предал същото грубо обръщение на десетки кубински новобранци, които са се обърнали към него за помощ:

„ След като сте подписали контракта, дезертирането е еднакво на държавна измяна “.

Когато POLITICO беседва с Педро в Тула, той сподели, че се усеща в капан от решението си. Ето какво показа мъжът през сълзи:

„ Дойдох тук, с цел да дам на децата си по-добър живот, а не да умъртвявам. Няма да изстрелвам нито един патрон. “

Той добави, че е обмислял да се опита да избяга. „ Но къде да отида? “

Желаещи участници

POLITICO не можа да дефинира дали Шувалова или Диана работят за съветските или кубинските управляващи. Нито една жена не отговори на молбите за коментар – макар че Шувалова сподели на публицисти в рускоезичния Moscow Times, че работи гратис.

Докато кубинското посолство в Москва не отговори на голям брой претенции за коментар, самото държавно управление изпрати смесени известия. Малко след известието на Куба, че е разрушила мрежата за трафик на хора , посланикът на Хавана в Москва разяснява пред държавната организация РИА:

„ Нямаме нищо срещу кубинци, които просто желаят да подпишат контракт и да вземат участие законно в тази интервенция. “

Руското министерство на защитата не отговори на искане за коментар.

Не е елементарно да се каже тъкмо какъв брой кубински жители са се включили към съветската войска. В диалози с POLITICO новобранците потвърдиха, че почти 140 кубинци сега са в Тула . А обаждащ се на основан в Маями испаноезичен ефирен канал при започване на септември издаде, че има към 90 кубинци под свое командване в Рязан.

Съвкупност от 198 хакнати документа, за които се твърди, че принадлежат на скорошни кубински новобранци и оповестени онлайн от украинския уеб страница Informnapalm, демонстрираха, че възрастта на тези, които са се включили към съветската войска, варира сред 19 и 69 години. Повече от 50 от паспортите са издадени през юни и юли тази година.

Не всички кубинци, с които POLITICO беседва, споделиха, че са били подмамени да се причислят към войната . В фотоси, споделени онлайн и в приложения за известия, доста театралничат гордо във военно съоръжение, някои носят оръжия.

„ Никой не е опрял револвер в главите им “ , безапелационен е за свои познати в Украйна Йоени Вега Гонзалес, 36-годишен кубински мигрант в Русия.

„ Договорът ясно демонстрира, че отивате на война, а не да играете топка или да къмпингувате. “

Той показа, че му е отказана опцията да се причисли, тъй като не приказва съветски.

„ В противоположен случай щях да отида на фронта с горделивост и високо вдигната глава. “

По време на репортажа на тази публикация няколко кубинци, които към момента са на острова, протегнаха ръка и споделиха, че желаят да се запишат. Всички показаха стопански, а не политически аргументи като своя съществена мотивация.

Разказите за всекидневието зад оградите на подготвителните площадки се различаваха доста един от различен. Някои новобранци описаха общуването си с руснаците като приятелско , а атмосферата като спокойна . В свободното си време пушели цигари и пиели кока-кола (официално я няма нито в Куба, нито в Русия). През уикендите ходели да преглеждат забележителностите и да се забавляват в питейните заведения на града. Но тези, които настояват, че са били подмамени в работа , наподобява са и малцинство, се оплакват от закъснение на заплащанията и споделят, че са застрашени от отнемане от независимост за опозиция на заповеди.

На въпрос за моралните последствия от решението му, един новобранец в Тула сподели, че това не е главната му грижа. Мъжът изясни:

„ Това е методът, по който намерихме да се измъкнем от Куба. Никой тук не желае да убива никого. Но ние също не желаеме да умрем. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР