Това, което предлага служебното правителство, е всички възрастни хора в

...
Това, което предлага служебното правителство, е всички възрастни хора в
Коментари Харесай

Целта на скока на пенсиите – по-добро качество на живот за бъдещите пенсионери

Това, което предлага служебното държавно управление, е всички възрастни хора в страната да получат нарастване на пенсиите приблизително с 12,5 %. Минималната пенсия ще бъде увеличена с 13,3 %, а обществената с 14,3 %.

„ Абсолютно всички български пенсионери са обхванати от нарастването, с цел да не се случи тъй че някой със средноосигурителен приход да не получи нарастване. Това е най-справедливият вид, тъй като резервира правилата на общественото обезпечаване и регистрира приноса на всеки от пенсионерите в обществено осигурителната система. А принос се мери с плащаните вноски върху прихода през целия стаж. Това дава опция да бъдат по-справедливо изчислени пенсиите и да се регистрира приносът “, изясни Донев.

Той посочи, че всички пенсии, които ще бъдат отпуснати след датата на влизане в действие ще продължат да се изплащат по този модел. „ Тоест, и бъдещите пенсионери ще получат коефициент за тежест за осигурителния стаж - 1,35 % “, разясни общественият министър.

На въпрос на какви условия би трябвало да отговорят пенсионерите с най-ниски приходи, с цел да получат допълващата помощ, Донев съобщи следното:

„ Това ще стане с декларация, която би трябвало да подадат в Дирекция Социално подкрепяне. Ще се направи оценка на съвкупността на приходите. Работещите пенсионери няма да могат да получат сходна помощ. “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР