Това, което правят страните в Европа е по-близо до принципите

...
Това, което правят страните в Европа е по-близо до принципите
Коментари Харесай

Румен Гечев: Страните в Европа клонят към социализъм, не към капитализъм

Това, което вършат страните в Европа е по-близо до правилата на социализма, в сравнение с до дивия капитализъм. За да се усъвършенства ситуацията в България, повече средства би трябвало да се отделят за обучение и просвета. Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България " проф. Румен Гечев по време на конференция на тематика „ Лявото: през вчерашния ден, през днешния ден и на следващия ден ", отдадена на 126 години от основаването Софийската градска организация на Българска социалистическа партия и 150 години от рождението на Георги Кирков.
“Ние изоставаме 7-8 пъти от междинните индикатори на Европейския съюз по този индикатор и повече от 10 пъти от страните в челната десетка на света по трудова дарба. България се движи в противоположна посока на това, което вършат страните в Европа и отвън нея, с цел да осъществят по-голяма обществена правдивост, а тя е по-близо до правилата на социализма, в сравнение с до дивия капитализъм ", сподели още той и разяснява, че сега България се намира в обстановка като от вица, в който коментаторът на олимпийското съревнование от плуване обяснил на феновете, че единствено българският играч плува на назад в своя кулоар, с цел да може да изпъква на камерите. „ България сега плува против течението ", приключи проф. Гечев.

По време на форума проф. Искра Баева, учител в Историческия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски ", отговори на два въпроса - от кое място идват левите и накъде отиват. „ От къде идваме? Идваме от комунизма. Защото нашата партия е наследничка на онази, която потегля по пътя на комунизма. Къде се намираме сега? Ние сме в социалдемокрацията, към която дълго и трудно се стремяхме - искахме да напуснем концепцията на комунизма и да достигнем до социалдемокрацията. Но какво виждаме в този момент? Безпътица, комплицираност, изгубване на социалдемократични партии. Очевидно положението, в което се намираме, е спешно и нашият проблем е не толкоз по какъв начин да продължим да се потвърждаваме като социалдемократическа партия, а накъде вървим - освен ние, а накъде върви светът и какъв е шансът това бъдеще да бъде по-добро за по-големия брой от хората. Отговорът на този въпрос зависи от това дали бихме могли да заложим отсега нататък на по-добра обществена сигурност и икономическа успеваемост ", разяснява проф. Баева.

Тъгувам, че сега българите демонстрират своето отричане към „ всички ", а не към „ всички без Българска социалистическа партия ". Това сподели някогашният министър на културата и първи секретар на столичната организация Георги Йорданов. Участниците в конференция „ Лявото: през вчерашния ден, през днешния ден и на следващия ден " се сплотиха към неговата теза, че би трябвало да се работи по обособяване на Българска социалистическа партия в очите на българските жители от неприятните настроения към всички партии.

Георги Йорданов показа мнението, че умните хора са потребни за средите, в които работят, или за обществата, в случай че умеят да изведат на първо място поука от предходните неточности. „ Неслучайно след обесването на Левски всички са обърнали към Иван Арабаджията - признакът на българския морал, и го попитали: „ Бай Иване, а в този момент накъде? " Той споделил: „ Забравяйте какво е било и гледайте напред ". Това значи да се работи интензивно за отвоюване на обществените права и обществените придобивки на жителите. Това ще помогне на нашата партия да бъде изключена от всички други, които в този момент са обект на отричане от хората. Тъгувам, че сега се споделя „ всички ", а не „ всички без Българска социалистическа партия ", сподели още той. Йорданов изясни, че oще Ботев е развил обръщението „ приятели " като най-свидно сред тези, които изповядват една религия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР