Това, което не те убива, те прави по-силен, трябва да

...
Това, което не те убива, те прави по-силен, трябва да
Коментари Харесай

Гореща вана преди сън и хладна спалня за дълголетие

Това, което не те убива, те прави по-силен, би трябвало да е съществена линия на остаряването, споделя известният американски диетолог Марк Хаймън
Кариерата на американския лекар Марк Хаймън започва като фамилен доктор в щата Айдахо. Следва работа в Спешна помощ в Масачузетс и редица други отделения, преди да осъзнае, че обичайна медицина не може да реши всички здравословни проблеми на хората, които се обръщат към него за помощ. Тогава той стартира да се интересува от различни способи за лекуване и житейски концепции, които обезпечават здраве и дългоденствие. Отваря своя частна процедура по въпроса и последователно се трансформира в един от най-известните поддръжници на функционалната медицина в Съединени американски щати.

Нейната идея е да открива и отстранява аргументите за обещано заболяване. Специалистите, които я практикуват, се стремят да проучват всички вероятни фактори, довели до дадена болест, и да оферират лекувания и лечения с дългогодишен резултат. Все още някои представители на обичайна медицина не признават тяхната работа за лекуване и я дефинират като измамничество, само че пък и известността на хора като лекар Марк Хаймън пораства. Той е издал към този момент няколко книги за вярно хранене и здравословен метод на живот, които се продават по целия свят, в това число в България.

Последната му пристрастеност са стратегиите за дългоденствие, които с изключение на на редица изследвания се базират и на персонален опит. Марк Хаймън е 63-годишен, само че доста от здравните му индикатори са като на 20 година по-млад човек с помощта на режимите на хранене и интензивност, които съблюдава от години.

Докторът счита, че едни от най-важните неща са по какъв начин да се научим да се отърсваме от ежедневния стрес и да имаме спокоен сън

Той да вземем за пример стопира да употребява всевъзможни мобилни устройства и светещи екрани към 19 часа, когато нормално към този момент е вечерял. Тъй като последното му ястие за деня е рано, си разрешава то да има високо наличие на здравословни мазнини и въглехидрати. Обичайно вечерята му включва телешко месо или риба с гарнитура от сладки картофи и зеленчуци. Следват към два часа за разпръскване, които запълва с четене на книга, разходка на открито или лека домашна работа. Около 21 часа си взема гореща вана, в която поставя британска сол и лимоново масло. Медитира към 20 минути и се насочва към спалнята си. Старае се тя да е постоянно добре подредена, проветрена и охладена. Въпреки че множеството лекари предлагат температурата в спалните пространства да е сред 15 и 20 градуса, Марк Хаймън твърди, че се почива по-добре при 13-14 градуса. Заспива надълбоко сред 22 и 23 часа, като употребява тапи за уши и маска за очи, с цел да блокира всевъзможни разсейващи шумове и светлини.

По думите му редица изследвания са посочили, че горещата вода оказва помощ на тялото да се отпусне и настрои за бездънен сън. Затова, в случай че нямате вана, може да си взимане душ или пък да напълните леген с такава, да сложите малко сол и да си накиснете краката в него за известно време.

Според експерта по функционална медицина освен релаксацията, само че и следеното стресиране на тялото е значимо за здравословното остаряване.

“Около 3000 от нашите 20 000 гени са фокусирани върху това да ни оказват помощ да останем живи в неподходящи обстановки. Те са част от нашата вградена система за регенеративно възобновяване. Наричам го превключватели за дългоденствие и те се задействат от злощастие ”, изяснява Хаймън пред американското списание Fortune. Биологичният отговор на тялото на къс здравословен стрес се назовава хормезис. Той задейства пътища, които могат да бъдат от изгода и да забавят стареенето посредством разчистване на старите кафези и понижаване на възпалението, добавя докторът. Или по различен метод казано, стресът, който не ни убива, ни прави по-силни.

Марк Хаймън акцентира, че има лесни ежедневни действия, основани на хормезис, които могат да ни обезпечат по-дълъг и здравословен живот, в случай че постоянно се правят вярно. Сред тях да вземем за пример са физическите тренировки. Когато сме във фитнес и почувстваме болежка от натоварването, не би трябвало незабавно да стопираме, а да помним, че

това е хормезис, който е нужен, за да има дългосрочна биологична облага

При повдигането на огромни тежести в действителност се нанасят вреди на мускулите, само че тялото реагира, като възвръща повредените нишки и по този метод основава по-добре развита мускулатура.

Затова докторът прави всеки ден по 30-минутна силова подготовка, като включва в нея и извършения със съпротивителни ленти за мускули. Често практикува и надалеч по-изморителното планинско колоездене, само че споделя, че всевъзможни тренировки с умерена активност и дълготрайност най-малко от 150 минути седмично оказват помощ на тялото в процеса на стареене.

По същия метод добре му се отразява и периодическото недояждане, защото понижава възпалителните процеси, покачва чувствителността към инсулина и усъвършенства метаболизма. Самият Марк Хаймън се стреми да не яде нищо сред 12 и 16 часа на денонощие. Постига го нормално с ранна вечеря и късна закуска, която обаче е питателна и цялостна с протеини, помагащи за създаване на мускулатурата, която с възрастта отслабва.

Друг източник на здравословен стрес може да бъде леден душ за две минути всяка заран. Освен че освобождава допамин и адреналин, той има изгоди за дълголетието като хормезисна активност, защото дава на тялото забавено задоволство и може да усъвършенства умствената активност в дълготраен проект. “Аз съм огромен почитател на студената терапия, тъй като обезпечава доста изгоди за здравето, само че в случай че имате съпътстващи сърдечни болести, би трябвало да бъдете деликатни и да говорите авансово с доктор дали да я практикувате ”, споделя експертът по функционална медицина. По думите му забележителните температурни промени и в двете направления могат да задействат пътищата на дълголетието. Ако студеният душ не е за вас, може пък гореща вана или сауна четири-пет пъти седмично за по 30 минути да свърши работа. Важното е тялото да бъде

подлагано от време на време на малки дози стрес,

които го провокират и укрепват да действа безпроблемно по-дълго.

Марк Хаймън акцентира, че тактики за дългоденствие като положително хранене и извършения са основни освен за дълъг живот, само че и за по-добро качество на живот, а здравословната рутина оказва помощ да се предотвратят дълготрайни проблеми. “Нещо, което да усъвършенства нещата след десетилетия по-нататък, е мъчно да се купи. Но в случай че знаете по какъв начин да се отнасяте с тялото си в този момент, вие не просто добавяте години към живота си, вие добавяте живот към годините си ”, изяснява американският лекар.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР