Това, което най-много ни плаши с колегите, са минималните прагове

...
Това, което най-много ни плаши с колегите, са минималните прагове
Коментари Харесай

Д-р Миразчийски: При ново договаряне няма да можем да достигнем минималните прагове на заплатите

Това, което най-вече ни плаши с сътрудниците, са минималните прагове на заплатите при едно ново групово трудово договаряне (КТД). Това сподели пред БНР доктор Бойко Миразчийски, изпълнителен шеф на УМБАЛ – Бургас и член на УС на Националното съдружие на многопрофилните регионални лечебни заведения.

„ Разчетите ни дават опция да достигнем праговете по остарялото КТД, а по новото няма да можем да ги реализираме “, уточни той.

„ Това са договаряния сред работодателите и синдикатите. Има претенции за фрапантно нарастване на заплатите повече от предното КТД “, разяснява доктор Миразчийски.

„ Ако се запазят стойностите на настоящето КТД и в случай че всички регионални лечебни заведения са в критериите, са предпочитани лечебни заведения, няма заплаха и ще доближат равнищата. Ако в този момент се подпише ново КТД с по-високи стойности на главните работни заплати, което е разумно, то значи, че съвсем всички регионални лечебни заведения ще бъдат глобени “, предизвести доктор Миразчийски.

По думите му с измененията, които ще станат факт с подписването на Анекс към НРД с НЗОК, „ към този момент има едно успокоение, което се получи в нашата колегия и шефовете на лечебните заведения, че има 3 месеца за заплатите до налагането на наказания “ – т.е. 1 юни тази година.

Д-р Миризчийски посочи, че все още единствено 4 от 28 лечебни заведения в сдружението са постигнали това равнище. „ Има подготвеност да го реализиран, само че зависи клиничните пътеки по какъв начин ще се усилят. Всичко би трябвало да се види след сключване на анекса, какви условия ще има “, добави шефът на УМБАЛ – Бургас.

Той разяснява и постигнатото нарастване на цените на клиничните пътеки приблизително с 20%. „ Увеличаването на клиничните пътеки, както са написани, са заложени като 20% нарастване приблизително. Но лечебните заведения работят с разнообразни клинични пътеки и разнообразни специалности. И нарастването на клиничните пътеки, като се наложи, действително не е 20%, а друго. За УМБАЛ – Бургас ще е 11% приблизително, за някои ще е 8,5%, а за други доближава до 14%. А това ще ни даде опция за увеличение на заплатите и да достигнем равнищата в КТД “, изясни той.

Д-р Миразчийски уточни още, че регионалните лечебни заведения няма да изгубят нищо от еднодневните хоспитализации. „ Голяма част от нашата работа е незабавна, ние сме едни дребни „ пироговчета “ по райони – 75-80% са незабавните случаи. При еднодневните клинични процедури приказваме главно за диагностични клинични пътеки, а те не са незабавни “, изясни доктор Миразчийски.

Той разяснява предстоящата съгласно думите на министър Хинков приватизация на лечебни заведения и бе безапелационен, че това е политически въпрос. „ Има ли риск да банкрутират лечебни заведения? Винаги има риск. Това е едно комерсиално сдружение. Ние сме регистрирани по Търговския закон и ни ръководят по други закони, и ни контролират и не сме свободни на пазара. Не дефинираме нашите цени и заплатите, които даваме на нашите чиновници “, разяснява доктор Миразчийски.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР