Това, което мен ме шокира най-много е като показахме историята

...
Това, което мен ме шокира най-много е като показахме историята
Коментари Харесай

Петя Дикова разказа трогателната история на жена, станала майка благодарение на сестра си

Това, което мен ме шокира най-вече е като показахме историята със Златка Христозова предния път, имахме голяма противоположна връзка. Табуто към момента го има, не мога да схвана какво срамно има в това да разкажеш историята си. Това сподели водещата Петя Дикова, която поведе осведомителна акция за репродуктивно здраве, в утринния блок на bTV.

Според нея всеки би трябвало да опише историята си, с цел да се сътвори публичен спор и колкото се може повече дами да бъдат осведомени за този проблем.

Днес тя описа историята на Галя Георгиева , която има репродуктивни проблеми, само че с помощта на сестра си съумява да ги позволи.

„ Преди повече от три години започнаха моите гинекологични проблеми. Споделих с моя близка другарка гинеколожка и тя първа ми сподели да си направя едно проучване, което демонстрира яйчниковия запас при дамите. За страдание се оказа, че той е изчерпан”, споделя Георгиева.

Единственият вид пред нея е ин витро процедура с донорска яйцеклетка.

„ За мой шанс животът ме е дарил със сестра, която въобще не се замисли, когато разбра, че може да ми стане донор”, спомня си Георгиева.

След направените процедури Георгиева съумява да забременее.

Галя работи в отдел „ Социални дейности” на Столична община, където поддържат идеята ѝ. „ Предстои ми издаване на албум и съм решила, че ще го посветя на тази идея – на информирането на дамите за техния яйчников запас. Дори една жена да осведомяваме, и на една жена да помогнем, значи сме създали много”, споделя Галя.

„ Системата на опазване на здравето у нас въобще не е достигнала до равнището да мисли в такава вероятност за пациентите си. Отиваме на доктор само когато сме тежко заболели или желаеме някакъв документ”, споделя доктор Мария Петрова , юрист по здравно право.

По думите ѝ, на Запад този проблем липсва, тъй като има предварителна защита и регламентирано полово обучение в учебните заведения.

Информационната самодейност на Петя Дикова цели да насърчи дами на възраст сред 25 и 35 години да се изследват, с цел да схванат какъв е репродуктивният им статус и да вземат съответни ограничения. Такова проучване лишава минути, само че резултатът може да е един нов мечтан човешки живот.

Петя Дикова беседва със Златка Христозова, която схваща, че има сведен яйчников запас тъкмо в точния момент.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР