Това, което е могло да се роди от инициираната днес

...
Това, което е могло да се роди от инициираната днес
Коментари Харесай

Христо Иванов за лидерската среща: Предизборна коалиция

Това, което е могло да се роди от инициираната през днешния ден среща на Българска социалистическа партия, е просто връщане обратно на страната и ние незабавно по-късно го виждаме с опита за преодоляване на Сметната палата. Така ръководителят на ПГ на “Демократична България ” Христо Иванов разяснява извършената по-рано лидерска среща сред Корнелия Нинова, Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев, като я дефинира като “предизборна коалиция ”.
Прочетете още
Иванов сподели още, че " Демократична България " не е отказала диалог, само че е предложила подобен да се организира в двустранна среща. И че алените линии не са останали в предишното, като напомни тематиката за Украйна и Изборния кодекс и акцентира, че България би трябвало да продължи да поддържа напъните на Украйна да отблъсне експанзията на Путин.

Депутатът добави, че България е на кръстопът - в едната посока можеше да има демократично ръководство, само че президентът Радев не потегли натам. Другата алтернатива са избори. Става дума за схващане за историческата ни отговорност накъде отива страната ни.

По мотив изявленията на политическите сили по време на лидерската среща за правосъдната промяна, съпредседателят на " Демократична България " сподели, че още веднъж виждаме по какъв начин политици и прокуратурата дружно вършат агитация. Христо Иванов разяснява и нападението над секретаря на българския клуб в Охрид, напомняйки, че България като европейски член има инструментариум да окаже напън върху управляващите на РСМ, с цел да ползват закона.

“Остро протестираме против този случай и другите случаи, за които наши сънародници в РСМ ни оповестяват. И настояваме и ще настояваме в декларация българското държавно управление, което и да е то, да употребява всички благоприятни условия като европейска страна - в това число тези благоприятни условия, които бяха основани с преговорната рамка вследствие на това решение ”, сподели още Иванов.

Относно тематиката с освобождението на шефа на Сметната палата, Иванов недоумява за какво в последните дни на това Народно заседание, без претекстове се взема решение да се обезглави Сметната палата. “Това е опит за преодоляване на Сметната палата от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, тъй като тя отхвърля да бъде бухалка. Ако това е правосъдната промяна, за която тези партии приказват - благодаря ”, сподели ръководителят на ПГ на Демократична България. И предизвести, че уволнението на шефа на Сметната палата ще бъде атакувано пред Конституционния съд.

„ Предложеното уволняване е противоконституционно “, съобщи преди този момент от парламентарната естрада депутатът от Демократична България Надежда Йорданова. Тя се базира на Закона за Сметната палата, че ръководителят ѝ може да бъде освободен при приключване на мандата му или предварително освобождение, а Народното събрание не е в никоя от двете хипотези, настрана че няма писмени претекстове за решението. “Нарушен е и правилото на равнопоставеност. Това е политическа гилотина! ”, съобщи Йорданова.

Преди нея депутатът от Демократична България Мартин Димитров изясни за какво ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков е към този момент неуместен - поради одитите, свързани с планове на ГЕРБ като санирането, КТБ, язовирите и други.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР