Това казва в интервю за френския Le Temps Ферейдун Хаванд,

...
Това казва в интервю за френския Le Temps Ферейдун Хаванд,
Коментари Харесай

Експерт: Иран е колос на глинени крака

Това споделя в изявление за френския Le Temps Ферейдун Хаванд, някогашен професор в парижки университет и специалист по иранска стопанска система.
Според него, това съглашение е събудило очакванията, че Иран ще бъде интегриран в международната стопанска система и ще стане естествена страна. И продължава:
За висшия набожен началник на страната Али Хаменей това бе късмет да върне замразените активи на страната от продажбата на нефт и да продължи своята външна и районна политика.
Точно това провокира и несъгласията със Запада. Европейските вложители се активизираха след съглашението,но малко и незадоволително. Западни банки отхвърлиха да финансират разнообразни планове в Иран, защото се притесняваха от нови наказания.
Така упованията в страната да се усили икономическия растеж и да се подобрят приходите на хората, не се състояха. Запази се ужасяващото неравноправие в разпределението на благосъстоянията и приходите. Продължи да се шири корупция във всички сфери на политическия и публичен живот. Хората усетиха,че нямат действителна вероятност за бъдещето си.
Официално безработицата в страната е 12.5%, само че действително тя е покрай 20%. Трагично е ситуацията при младежите, там безработицата е над 30%. Най-много пострадаха от тази обстановка младите иранци, приключили университети, тъй като не могат да си намерят работа. тъкмо те станаха и един от основните мотори на митингите.
Така се стигна до отвод на иранците от Ислямската република и нейните полезности. Проблем за хората сега е, че им липсват водачи, които да слагат съответни претенции, а репресиите на режима ще се усилват. Но самият факт на избухналите митинги отбелязва значим преломен пункт. Сега митингите започнаха от дребните градове, преди тръгваха от Техеран и огромните мегаполиси. Този път на улиците излязоха представители на най-бедните пластове на популацията,докато през 2009 година протестираше междинната класа.
Така че даже митингите да бъдат лимитирани и даже прекъснати, към този момент имаме налице нов стадий във вътрешната обстановка в Иран. Изводът е, че хората в страната нямат доверие към този момент в режима. Всичко това демонстрира, че Иран е исполин на глинени крайници.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР