Това казва един от надзирателите в Софийския затвор-Ивайло Григоров. „Сигнализираме

...
Това казва един от надзирателите в Софийския затвор-Ивайло Григоров. „Сигнализираме
Коментари Харесай

Надзирател: Вътрешен човек е подпомогнал бягството

Това споделя един от надзирателите в Софийския затвор-Ивайло Григоров. „ Сигнализираме за недофинансирането на системата, за все по-зачестяващите набези против чиновници. Във връзка с модерните европейски условия стават все по-облекчени режимите на лишените от независимост, което не е неприятно, тъй като води до събаряне на напрежението в тях. За счете на това обаче равнището на техниката и охранителния състав са от преди 20 години”, разяснява надзирателят пред Нова телевизия.

По думите му, в случай че имаше повече чиновници, нямаше да се стигне и до бягството от Софийския затвор.

„ Ако имаше повече чиновници, нямаше да ги гони началникът на обществените служащи и чистачката, тъй като останалите чиновници са по постовете. Ако бяха тръгнали да ги гонят, трябваше пандизът да остане без служители”, сподели още Григоров.

„ Единственото позитивно нещо от цялата тази работа е, че не сме на заравяне на сътрудници след оня ден. Колегите имат блестяща реакция. Мога да се обзаложа с вас, че бягството не е станало посредством вътрешен човек”, добави той.

И без вътрешен човек обаче доставката на всичко належащо за пандизчиите става извънредно елементарно, признават надзирателите. Начините били три – през оградата, с дрон или в доставките с хранителни артикули. Затворникът можел да има съвсем всичко, което пожелае – от мобилен телефон, до опиати. Шегата била, че единствено транспортен съд не може да се вкара в пандиза, тъй като няма задоволително вода.

Надзирателите признават – измежду тях има и такива, които играят в комбина със пандизчиите. Ценоразписът за вкарване на телефон в килията, да вземем за пример, стигал 100 лв. на парче. Само за една промяна по тази скица някои надзиратели си докарвали приходи, равни на заплатите им за цялостен месец. Но да вкарват оръжие, което да предадат в ръцете на пандизчия и откакто самите те нямат право да носят револвер не граничело със здравия разсъдък.

„ Полагаме неимоверни старания да се борим с това нещо. Не имам вяра чиновник да внесе револвер, тъй като той ще е първият убит с него”, на мнение е Ивайло Григоров.

Той още веднъж съобщи, че е сигурен, че вътрешен човек не е оказал помощ за бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев. Външни са обаче разпоредбите, които позволява изключително рискови нарушители, наказани за брутални закононарушения, да изтърпяват наказванията си в режим, който е надалеч от визиите за суровост.

„ Миналата година по коледните празници убиха основен надзорник при добросъвестно осъществяване на отговорностите, само че тогава отново не беше забавно, тъй като няма закононарушение от страна на служителя. Засрамени сме от българските жители, афектирани сме на нашия шеф, тъй като не се споделя същинската причина за това, което се случва. А истината е точно неналичието на хора и дефицита на техническо обезпечение”, сподели Григоров.

Надзирателите ще продължат със своите митинги с претенции за по-добри условия, увеличение на числеността им и по-високи заплати. Следващият митинг ще бъде незабавно след празниците.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР