Това казва Директорът на Центъра за насърчаване сътрудничеството в селското

...
Това казва Директорът на Центъра за насърчаване сътрудничеството в селското
Коментари Харесай

Д-р Момчил Станишев: За десет години търговията със селскостопански и хранителни продукти между Китай и ЦИЕ се е увеличила значително

Това споделя Директорът на Центъра за поощряване съдействието в селското стопанство сред Китай и ЦИЕ доктор Момчил Станишев във връзка 10-годишнината от стартирането на Механизма за съдействие сред Китай и ЦИЕ, В рамките на този Механизъм за съдействие през миналите години се организираха редица значими събития и срещи, които дадоха своя принос за повишение взаимоотношението сред Китай и Централно-европейските страни в разнообразни области на живота - стопанска система, просвета, обучение. Той споделя за КМГ някои от по-важните начинания на Центъра, като негов шеф, както и мнението си за бъдещите акценти в това съдействие.

„ Механизмът за съдействие сред Китай и ЦИЕ е извънредно значима самодейност, която  допринесе  значително  за задълбочаване на двустранните и многостранните връзки, както сред страните-членки, по този начин и сред обществата. Това се случи посредством просветителни обмени, визити на бизнес делегации, както и участия в изложби и фестивали.

Пример за това е Изложението „ Китай-ЦИЕ “, което се състоя  в град Нинбо. То сподели,  че двустранната търговия се е нараснала доста сред всички страни-членки, като намаляването на комерсиалния недостиг е едно от нещата, които би трябвало да бъдат приоритизирани през новото десетилетие, в което самодейността навлиза.

По мотив 10-годишния празник,  Центърът за съдействие в селското стопанство сред  Китай и страните от Централна и Източна Европа  проведе Международна научно-практическа конференция на тематика „ 10 години съдействие, продан и съгласуваност сред Китай и страните от ЦИE ”. По време на форума бяха обсъдени  редица въпроси от сферата на икономическото, селскостопанското,  правното, културното и просветителното съдействие и продан. В самодейността взеха  участие откриватели и ръководители на компании и компании  от 12 страни.  Проявеният интерес и направените оферти ни демонстрираха ползата, който страните демонстрират към продължение на това съдействие и през идващите години.

Китай влага в инфраструктурни планове, като железопътната връзка сред Белград и Будапеща, както и в пристанището в Пирея, Гърция. Китайски компании също вложиха и в други браншове на стопанската система като телекомуникациите и селското стопанство.

През последното десетилетие Инициативата, както загуби някои от своите членове, по този начин и закупи нови. Това приказва, че тя има какво да предложи и може да бъде образец за положителните връзки и съдействие сред Китай и останалите европейски страни. В тази връзка страните-членки на Инициативата би трябвало да продължат дейното съдействие, с цел да може да се извлече най-хубавото от двата свята. ”

Като шеф на Центъра за поощряване на съдействието в региона на селското стопанство сред Китай и ЦИЕ,  д-р  Момчил Станишев акцентира изключителния растеж в търговията на селскостопански и хранителни артикули. Той дава и образец за това: от 6 млн. $ през 2012 година тя е повишена до 76 млн. $ през 2022 година  Той прибавя още, че Централна и Източна Европа е едва прочут район в Китай, което води и до ниско търсене на хранителни артикули. Именно по тази причина, един от акцентите на ръководения  от него Център през идващите години ще бъда по-доброто позициониране на  стоките и продуктите от страните от Централна и Източна Европа в Китай. „ Това би асъдействало и за намаляването на комерсиалния недостиг ”, безапелационен е шефът Момчил Станишев.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР