Това каза във вероятно последното си интервю като председател на

...
Това каза във вероятно последното си интервю като председател на
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР: Не желая да работя с новото правителство

Това сподели във евентуално последното си изявление като ръководител на Комисията по енергийно и водно контролиране Иван Иванов.

В началото на годината той бе нападнат от премиера Кирил Петков, който упрекна Комисията за енергийно и водно контролиране във взимане на преднамерени решения за повишение на цената на газа.

Пред Иванов сподели, че като длъжностен министър на финансите Асен Василев е изискал от ръководителя на самостоятелната КЕВР да понижи цената на газа с 20 на 100.

Шефът на КЕВР изясни, че България има контракт за импорт на по-евтин газ от Азербайджан, само че не може да го достави, а повода за това е непостроеният интерконектор с Гърция. Според него „ е имало кръгове в България “, които са били заинтригувани да се забави построяването на интерконектора с Гърция, по който да се доставя по-евтин азерски газ.

„ Забавянето на интерконектора облагодетелства външен снабдител „ Газпром износ “, а зад този снабдител и проектите за развиване на газопреносната мрежа към Сърбия и Унгария несъмнено е желанието на Русия, по чисто геополитически аргументи, да продължава да е преобладаваща като външен снабдител на природен газ “, изясни Иванов.

В края на декември министър председателят Кирил Петков сподели, че завършването на интерконектора е „ въпрос на месеци “, само че към този момент е ясно, че това няма да се случи до крайния период 1 юли.

Днес Иван Иванов съобщи, че строителят на интерконектора не е внесъл документи за узаконяване на газопровода в КЕВР.

„ Което автоматизирано значи, че не може на 1 юли този газопровод да влезе в употреба “, изясни той.

Според ръководителя на КЕВР мораториумът върху цената на тока бил противозаконен и не могло да се направи прогноза за повишаването му след отпадането на рестриктивните мерки.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР