Това каза пред Нова телевизия проф. Стоян Кушлев, председател на

...
Това каза пред Нова телевизия проф. Стоян Кушлев, председател на
Коментари Харесай

Първият шеф на КПКОНПИ: От 2017 г. комисията се използва за политически цели. Тежко и горко на този, който ще я поеме сега

Това сподели пред Нова телевизия проф. Стоян Кушлев, ръководител на Антикорупционната комисия през интервала 2005-2011 година По думите му и към днешна дата Антикорупционната комисия не си прави работата.

Оставката на Цацаров

„ Тя се очакваше. За мен не е изненада, тъй като през лятото служебното държавно управление съобщи, че КПКОНПИ не работи дейно и се отклонява от главните й задания и цели – лишаване на нелегално добито имущество. Така в обществото стартира да се образува едно мнение, че ръководителят на комисията не стои добре “, напомни той.

„ До преди 4-5 години нещата не стояха по този начин. Тогава тази комисия си вършеше работата. Ако погледнем отчетите на Европейска комисия за напредъка ни в региона на правораздаването, ще забележим, че тя е била единственият орган, който получаваше високи оценки и рекомендации “, сподели още професорът.

„ Този, който ме наследи, промени структурата на комисията в неподходяща тенденция “, безапелационен бе Стоян Кушлев. Първият подвластен, който помни е Тодор Коларов. За Пламен Георгиев бе сбит, само че остави чувството, че също е бил мощно подвластен.

Преустройство на комисията и закриване на спецпрокуратурата

Според Кушлев спецпрокуратурата би трябвало да бъде закрита. Разделянето на КПКОНПИ – за битка с корупцията и за лишаване на имуществото, намира за вярно. По думите му този, който ще поеме КПКОНПИ, ще има доста сложна задача.

„ Тежко и горко на този, който ще застане отпред, изключително в случай че се избира от Народното събрание. Той ще бъде подложен на сериозен напън от доста депутати. Трябва да е човек с политически опит. Трябва да е възрастен, тъй като по-късно няма да има никаква кариера. Едно време бях заплашван и не бих поел поста още веднъж “, заключи някогашният ръководител на Антикорупционната комисия.

Съдбата на Гешев

„ Главният прокурор Иван Гешев ще си подаде оставката, когато види, че се избира нов Висш правосъден съвет. На европейските институции са им ясни нещата в България. Съжалявам, че толкоз изостанахме с това отрицателно развиване в КПКОНПИ. Румънците два пъти идваха да учат нашия опит, когато бях ръководител на комисията. Сега те къде са, ние къде сме “, попита Стоян Кушлев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР