Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от ГЕРБ

...
Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от ГЕРБ
Коментари Харесай

Менда Стоянова: В БАН искат сигурни заплати без резултати

Това сподели пред публицисти в Народното събрание депутатът от ГЕРБ и ръководител на бюджетната комисия Менда Стоянова за признатия нощес бюджет на Българска академия на науките и митингът на учените от академията.

В бюджета за 2018 година в частта за Българска академия на науките са планувани 5 млн. лева повече от бюджета за 2017 година, основно за заплати . Наистина това е дребен растеж, 5%, само че това са опциите на бюджета. За първи път през 2018 година от държавния бюджет са планувани 65 млн. лева за научни планове, за които учените от Българска академия на науките и от висшите образователни заведения ще аплайват “, уточни Стоянова.

"Може би това не им харесва на учените от Българска академия на науките, че би трябвало да се борят за възнагражденията си . Те желаят сигурни заплати през бюджета , без да се търсят резултати от тяхната активност, няма по какъв начин Българска академия на науките да продължи да се финансира по този метод “, сподели още тя.

"За трета поредна година ще имаме и стратегия за младите учени . По-миналата година се оказа, че програмата не беше тъкмо за младите учени, тъй като учените си бяха взели половината от парите за техни хонорари. Новият ръководител на Българска академия на науките поправя това и тази година за млади учени ще има два пъти повече пари на планов принцип “, изясни Менда Стоянова.

Учени излязоха тази заран на алегоричен митинг
против гласуваното финансиране на Българска академия на науките за идната година. Като първа стъпка през днешния ден в 9 сутринта на всички здания на академията бяха спуснати черни флагове.

В послание работещите в Българска академия на науките правят оценка бюджетната дотация за 2018 година като ликвидационна.

Учените упорстват за съблюдаване на европейските правила и на поетите национални задължения в региона на науката.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР