Това каза пред БНР ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов,

...
Това каза пред БНР ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов,
Коментари Харесай

Експерти против преоценка на приватизационни сделки

Това сподели пред БНР ректорът на ВУЗФ доцент Григорий Вазов, който е и член на Фискалния съвет на Република България.

Според него доста са факторите, които ще попречат. Първият е юридически.

Управляващата коалиция има желание да внесе законопроект, с който да отпадне отминалостта за следствие на приватизационните покупко-продажби. За това още преди изборите упорстваха от Обединени патриоти. Първоначално от ГЕРБ бяха срещу сходни стъпки, само че наподобява са отстъпили пред съдружния сътрудник.

Предполагам, че тук ще има доста съществени юридически обструкции точно за това разбиране "падане на отминалост ". От позиция на самата технология на осъществяваните покупко-продажби, коства ми се, че тук ще бъде огромната компликация. Какво имам поради? Според мен, на процедура голяма част от тези покупко-продажби са направени от юридическа позиция съвършено - тези, които са правили покупко-продажбите, са употребили най-хубавите български, а някои и интернационалните юридически адвокатски фирми, които, от юридическа позиция, а и от законова най-много, са "изпипали " покупко-продажбите съвършено, сподели Вазов.

По думите му второто е, че огромна част от тези, които са създали огромните приватизационни покупко-продажби в този момент имат много-по огромно икономическо, политическо и публично въздействие. Така опцията те да бъдат разследвани е доста, доста слаба.

Вазов посочи, че от оповестените данни за приватизацията е очевидно, че най-големите покупко-продажби са ставали по време на мандатите на Иван Костов, Симеон Сакскобурготски и Сергей Станишев.

Оценката на дадени активи преди 10,15 или 20 години и оценката в този момент е доста друга. Обществено-политическото, икономическото време, цената, цената на парите, всичко е било доста по-различно, в сравнение с е сега. Това също ще провокира доста съществени несъгласия при правенето на оценка на тези покупко-продажби, счита специалистът.

Калоян Стайков от Института за пазарна стопанска система разяснява, че няма спънка концепцията да бъде осъществена, само че тя „ не е добра по ред аргументи “ и я дефинира като следващия политически гръмък опит да се завоюва някаква социална поддръжка, който обаче е безпределно нереализируем.

Специално отнасяне на едни покупко-продажби не е добра концепция и не се гледа с положително око, макар че се ползва в относително неразвити страни. Такова нещо в Германия няма да видите, да вземем за пример, счита Стайков.

Много мъчно може да се потвърди някаква корист по този метод и през годините имахме на няколко пъти такива случки, в които излиза някой политик и споделя:

"Ами тази договорка в действителност е ощетила страната с еди какъв брой си милиона "

В същото време обаче по-късно в съда няма по какъв начин да го потвърди.

Стайков разяснява, че идващите в последните години задгранични вложители не идват у нас, с цел да приватизират, а с цел да вършат бизнес, тъй че не биха били отблъснати от известието. Практически обаче би било по-лесно да се направи действителна правосъдна промяна, която да има позитивен резултат върху вложителите, добави той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР