Това каза пред БНР председателят на СЕМ Соня Момчилова. В

...
Това каза пред БНР председателят на СЕМ Соня Момчилова. В
Коментари Харесай

Момчилова за снимката на Кирил и Лена: Не бих искала СЕМ да оправдава прозвището ”бухалка”

Това сподели пред БНР ръководителят на Съвет за електронни медии Соня Момчилова.

" В рамките на предизборната акция ще продължат да се роят нелинейни медии, подкасти, блогове и влогове за политическа реклама ", уточни Соня Момчилова и акцентира, че при тях Съвет за електронни медии няма право да се меси според Закона за радио и телевизия.

Подписаният меморандум за съдействие в региона на рекламата на хазартни игри сред Съвет за електронни медии и Национална агенция за приходите съгласно нея е значим, само че просрочен: " Не знам до каква степен ще е работещо и резултатно, само че нека е повод за спор по тематиката. Ще имаме потребност от законодателна поддръжка в напъните, които ще създадем. Медиите, обществеността са на наша страна ".

" Почти ултимативно ни беше подложен въпрос - дали Съвет за електронни медии няма да вземе отношение и да наложи глоба поради фотография на уеб страницата на Българска национална телевизия, на която наподобява, че началникът на кабинета " Петков " Лена Бориславова държи ръката на някогашния министър председател Кирил Петков. Подобни фрагменти са се случвали неведнъж и в международните медии. Шанс или малшанс за фотографа е да улови сходен миг? И дали публиката няма право да пояснява сходни сюжети? Това е тематика за осмисляне и по-късно за пояснение. Не бих желала националният регулатор да оправдава прозвището " бухалка ", посочи тя.

И добави, че специфичност на демокрацията е това, че нещо може да наподобява по избран метод и да се пояснява случайно.

" Притеснява ме умния метод да се държат хората пасивни и послушни, като се сложат ясни граници на спектъра от възможни отзиви и да се разшири необятно разискване вътре в тези граници, като се окуражават най-критичните. Това дава на хората лъжливото възприятие, че имат независимост на мисленето. Като от самото начало основанията на системата се укрепват чрез ограничението на обсега на разискването ".

Момчилова добави, че не би трябвало да се демонстрират недоверчивост, подозрителност или параноя, когато се касае за осведомително наличие, а в него регулаторът би трябвало да се меси допустимо минимум, даже при публичните медии.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР