Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в интервю за

...
Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в интервю за
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Политиците да не подхождат с популизъм, армията трябва да бъде модернизирана

Това сподели министърът на защитата Димитър Стоянов в изявление за предаването „ Денят стартира с Георги Любенов “ на Българска национална телевизия през днешния ден, 19 ноември.

По думите му – при решаването на проблемите в областта на защитата, политиците би трябвало да подхождат съществено, а не с популизъм. Той отхвърли опитите за опълчване на нуждата от нова техника и въоръжение за армията със обществените придобивки. „ Всички огромни модернизационни планове над избрана стойност минават два пъти през Народното събрание и се одобряват от него “, акцентира той.

Министърът на защитата чака идната седмица Народното събрание да одобри проектозакона за одобрение на контракта за разкриване на сметка във Федералната банка, както и контракта за закупуване на още осем самолета F-16, нужни за българската авиация. „ Разкриването на сходна сметка ще донесе позитиви за страната, която досега е изгубила от лихви близо 10 милиона “, уточни министър Стоянов.

Министерството на защитата е в стадий на подготовка за осъществяване на друго решение на 48-ото Народно заседание – за оказване на военна и военно-техническа помощ за Украйна. „ Подготвяме пакет, в това число с въоръжение, който ще бъде възложен на подготвителната задача на Европейския съюз в Полша, която образова украинската войска “, уточни министърът. В ход е и организацията на логистична интервенция по земя и въздух, взаимно със съдружниците на България в НАТО, за превозването на техниката и въоръжението. Те са предопределени за образованието и подготовката на украински военнослужещи на територията на страна-член на НАТО, каквото включва задачата на Европейски Съюз, уточни той.

При даването на техника и въоръжение за Украйна методът е бил закостенял, доколкото Българската войска би трябвало да има нужното съоръжение за осъществяване на своите конституционни отговорности. „ Не можем да дадем нито комплексите С-300, нито самолетите, без да подсигуряваме първо нашата национална сигурност. Нека се освободим от нашата остаряла техника, само че дано се освободим за сметка на нова техника, а не за сметка на друга остаряла техника “, предизвести министър Стоянов. „ Много е елементарно така наречен моливни някогашни генерали, които обикалят студиата, да приказват по какъв начин ще „ дадем “ този или оня дивизион. Още по-странно е, когато приказват по какъв начин ще търсят отговорност от министъра на защитата. Няма по какъв начин те да търсят отговорност; отговорност би трябвало да бъде търсена от тях, тъй като те доведоха армията до това състояние: да разполагаме със остаряла техника, създадена преди 30 – 40 години “, разяснява министърът на защитата.

Министър Стоянов изрично отхвърли политическите спекулации към положението на Военновъздушните сили и готовността на персоналния състав да извършва отговорностите си. По думите му не престават диалозите за даване на самолети за задачата по защита на въздушното пространство в така наречен директен интервал, който е евентуално да продължи до към 2029 – 2030 година „ Не е належащо нито някой да преквалифицира нашите бойни водачи в гражданска авиация, нито някой да заплаща образование на инженерно-техническия състав. Имаме потребност политиците да обезпечат нужните летателни средства и часове по тази причина да продължим да подсигуряваме опазването на въздушния суверенитет “, посочи министърът н защитата.

Министър Димитър Стоянов поздрави Сухопътните войски с днешния военен празник 19 ноември с думите: „ Пожелавам им да бъдат все по този начин почтени бранители на Родината, все по този начин сполучливи и нека най-сетне има политическа воля да модернизираме Сухопътните войски, чиято рационализация изостана “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР