Това каза един от най-големите зеленчукопроизводители Павел Стоименов за в.

...
Това каза един от най-големите зеленчукопроизводители Павел Стоименов за в.
Коментари Харесай

Павел Стоименов: Като видях как изглежда Пилето, реших, че повече няма да сме роби

Това сподели един от най-големите зеленчукопроизводители Павел Стоименов за в. Сега. Той беше вторият предприемач, който проговори пред комисията за проверка в Народното събрание.

" Бях шокиран от държанието на Ангелов. Как за проблем с един камион с яйца на границата ще се обадиш незабавно на премиера?!? При такива проблеми се обаждаш първо на комерсиалното ни аташе в Турция, след това в комерсиалните камари, въшно министерство... Вие вярвате ли, че за един камион с яйца, ще се обадите на премиера? Има нещо друго тука. Защо Ангелов споделя тези неща? Или е доста малоумен, а това не е по този начин - този човек има доста огромен бизнес и е бил добре освен с това държавно управление, само че с други - при Първанов да вземем за пример, или просто е употребявал техните имена. Няма партия, която да е била на власт, и той да не е употребявал нейното име. 98% от българския бизнес няма връзки с властта. Само 2-3% имат, и те не биха го споделили обществено. А този човек си го приказва. Според мен това е Троянският кон на нашето държавно управление на най-високо равнище ", сподели още Стоименов.

Той персонално се е сблъсквал с картела в земеделието в Южна България. " Тази организация, която се е нарекла Г-8, и олигарси като Ангелов мачкат всички дребни фермери. Те вземат решение какви ренти да се дават. Този господин /Ангелов/ е на входа и на изхода. И с цел да вземе от Г-8, а те да не банкрутират, би трябвало да вземат от дребния притежател. Държавните поземлени комиси по места също им оказват помощ. Тези хора пет години не си плащаха белите петна земя, които обработват. Не си заплатиха пътищата, които употребяват. Ощетена е общината, ощетени са всички дребни притежатели. А те са откраднали и европейски средства от дотациите ", добави Стоименов. На въпрос за какво не е сезирана прокуратурата, той учудено възкликна: " Ама вие съществено ли смятате, че някой в Стара Загора ще се оплаче в прокуратурата? "

Стоименов описа и за какво се е съгласил да играе по разпоредбите на картела. Всичко стартира през 2014 година " Г-8 ме извикаха в хотел " Железник " в Стара Загора и ми споделиха - ще играете по нашите правила. Това значи послушание и сделка в рентите. Тогава трябваше да даваме по 30-40 кг зърно на декар или 7 лева Един земеделец получаваше 32 лева лихва на декар от страната. Разбирате ли за каква кражба става дума? Като не се съгласихме, три пъти ни палиха офиса, два пъти палиха къщата на наша служителка. И най-после си сложихме главата на дръвника, и се съгласихме ", разказа патилата си той.

Преди месец обаче с брат си решили да сменят тактиката и внезапно да усилят рентата на 150-200 кг зърно на декар, съгласно категорията на земята. Това прави 60-70 лева на декар. " Един сътрудник от агробизнеса в Бяло поле, община Опан, отива при брат ми и му споделя: Започвате да си разигравате вашите карти. Така няма да стане. Бате Иван ви вика и двамата на килимчето при него в Нова Загора. Ние не отидохме! Откъде-накъде! Той може да ни токсини? Как ще отидеш при подобен човек?

След една седмица един локален дерибей, само че на ниско равнище, от мощните момчета, звъни на моя брат и му споделя, че желае да го види. Посъветвах го да се види с него, само че на бензиностанцията на OMV, където има хора, има камери, няма да е самичък. Опасявах се от нападение. Отива брат ми и стартират да беседват. " Вие прекалихте с добротата на бате Иван. Това ви е последното предизвестие. Оттук нататък вие ще намажете оловото ", споделя той на брат ми. И това ни стресна ", описа още Стоименов.

И повтори, че е дал своя вот на последните избори за ГЕРБ. " Аз не знаех, че се случват такива неща. Знаех, че имат тил, само че те постоянно са имали ", изясни той постъпката си. Според него би трябвало изрично да се забрани неофициалното другарство, по празненства, сред предприемачи и политици. " Това е взаимозависимост ", счита Стоименов.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР