Това искат в свое открито писмо до председателя на НС,

...
Това искат в свое открито писмо до председателя на НС,
Коментари Харесай

Иван Сотиров пред „Новини.бг.”: Спрете реабилитацията на комунизма!

Това желаят в свое намерено писмо до ръководителя на Народно събрание, депутатите, премиера, президента от съдружие „ Достойнство, отговорност, морал” /ДОМ/ с ръководител Иван Сотиров, някогашен народен представител и областен кмет в София от Съюз на демократичните сили. Ето какво разяснява той пред „ Новини.бг.” във връзка на самодейността:

„ Ние неведнъж и преди сме реагирали против съответни прояви Българска социалистическа партия и други организации, които са газели признатият Закон за наказание на комунистическия режим. България по Конституция е демократична страна и сходни опити заплашват страната ни, а институциите не реагират, което е притеснително.

Имахме голям брой срещи с сътрудници от други демократични организации, с които сме възмутени от слручващото се в страната ни. Има искрено отбраняване и опити да се постанова носталгия към комунизма. Това е невиждано. 29 години по-късно виждаме ясни трендове да се легитимира комунистическия режим. Популяризират се персони от един тъмен интервал в историята ни.

Конкретните образци са доста – реагирали сме против празенствата на Бузлуджа, против поднасянето на цветя на паметника на Тодор Живков, против опитите да се постановат проруски настроения. Не става въпрос единствено за алегорични жестове, а за развой на масирано наличие на в общественото пространство на хора работели за Държавна сигурност, на такива, които са били фрагменти на комунистическия режим и техни потомци. 29 години след свалянето на този режим у нас, няма никакви признаци на лустрация.

Всички наши институции се държат безразлично против това. Президентът се обявява като натовски офицер, само че води политика за налагане на съветските геополитически упоритости и ползи. Това е в прорез на нашите национални цели. Включително и във връзка на лобистката политика на Радев за закупуване на самолети „ Грипен”.

Нашето предложение е в Наказателния кодекс да се приравни третирането на фашизма, нацизма и комунизма. Имаме задоволително европейски документи, които сме приели по тази тематика. Ако не се вземат строги държавни ограничения, ще продължаваме да сме очевидци на олигархично ръководство, в което господстват най-вече хора от върхушката на комунистическия режим”.

А ето и част от текста на отвореното писмо:

Уважаеми госпожи и господа,

Призоваваме ви, съгласно конституционните си пълномощия и отговорности, да предприемете следните дейности в отбрана на демокрацията и българския народен интерес:
1. Да бъде основан Институт за национална памет за комунистическите закононарушения и с цел да бъде поддържано знанието за истината за тях да се обезпечи седмично документално-публицистично предаване в публичните медии - Българска национална телевизия и БНР; Такива институти съществуват в Германия, Полша, Румъния, Словакия и Чехия.

2. Да бъде променена алинея 1 на член 108 от Наказателния кодекс, като след думата „ фашистка “ се добави „ националсоциалистическа, комунистическа “ и по този начин текстът на ал.1 да стане: „ Който проповядва фашистка, националсоциалистическа, комунистическа или друга антидемократична идеология, или принудително изменяне на открития от Конституцията на Република България публичен и държавен строй, се санкционира с отнемане от независимост до три години или с санкция до пет хиляди лв.. “
Това ще бъде в сходство с:
- обнародвания на 5 май 2000г. Закон за оповестяване на комунистическия режим в България за престъпен;
- признатата от Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа Резолюция 1481/2006г. ;
- документ 11112/2006г. на Комитета на Министрите на Съвета на Европа за наказание закононарушенията на тоталитарните комунистически режими;
-Резолюцията на Европейския парламент ”Европейската съвест и тоталитаризма” от 2 април 2009г.;
-Решение на Народното Събрание, от 18 септември 2008г., за поддръжка на Пражката Декларация “Европейската съвест и комунизма “/ Сред рекомендациите на Пражката декларация е и предлагането 23 август да бъде разгласен за ден за респект към жертвите на нацистките и комунистическите режими/;
-Решение на Народното събрание от 19 ноември 2009г. с което 23 август е избран за ден за памет на закононарушенията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за удостояване на жертвите им.
3. Да бъдат подхванати ефикасни дейности за отбрана на българските консуматори от господстващото състояние на пазара на съветската компания „ Лукойл “ и за възобновяване на българската държавност на територията на рафинерията и пристанището ѝ Росенец, а не да бъдат третирани като фаворизиран съветски анкалав.
4. Българските служби да разпознават и екстрадират от наша територия всички лица, които организират враждебна активност против страната ни и против нашите съдружници и съседи.

Уважаеми госпожи и господа,

Всеки един от вас има честен, парламентарен и политически дълг да бъде водач в битката против опитите за реабилитиране или налагане на недемократични способи на ръководство и против хибридната война против България. Вашата бездейност е равносилна на незаконно съучастничество. Не е инцидентно, че в Резолюцията на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и съдействие в Европа от 3 юли 2009 година „ Ново обединяване на разграничена Европа “ се споделя:
„ 14. Изисква от държавните управления и парламентите на държавите-участнички да подсигуряват, че всякаква конструкция на ръководство или модел на държание, които попречват цялостната демократизация, или не престават съществуването на тоталитарното ръководство, или го показват в прелъстителен тип, или се стремят към връщането му, или не престават въздействието му в бъдеще, ще бъдат изцяло разградени “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР