Това е записано в проект за промени в Устройствения правилник

...
Това е записано в проект за промени в Устройствения правилник
Коментари Харесай

Закриват митниците на 7 януари догодина

Това е записано в план за промени в Устройствения устав на едната от двете приходни организации, които са препоръчани от финансовия министър Владислав Горанов за публично разискване. Те се постановат, откакто Народното събрание одобри предлагането на кабинета за промени в Закона за митниците, които бяха записани в заключителните разпореждания на Закона за корпоративното подоходно облагане, написа dunavmost.

“С промяната ще се реализира облекчение на администрацията от непотребни структури, увеличение на оперативния състав за сметка на управителните фрагменти и усъвършенстване на натовареността на митническите чиновници ”, разгласи финансовият министър Владислав Горанов в Народното събрание преди време. Той акцентира, че няма да сливат Национална агенция за приходите и митниците, каквито изказвания се появиха. Агенция “Митници ” ще бъде преобразувана в Централно митническо ръководство и пет териториални дирекции, планува документът. Според него сегашните митници Аерогара София, Бургас, Варна, Лом, Пловдив, Свищов, Столична, Русе и Югозападна ще се трансформират в пет териториални дирекции – Тракийска, Югозападна, Дунавска, Северна морска и Южна морска. Финансовият министър получава правото да основава, преобразува и закрива териториални дирекции, написа 24 часа.

В преструктурираната митница ще има нови длъжности, както и специфичен ред за пораждане и преустановяване на правните отношения за избрани длъжности. Всяка териториална дирекция ще се управлява и от шеф, който ще се назначава от шефа на Агенция “Митници ”, в съгласие с министъра на финансите. Всеки от тях ще има двама заместници. Техните правни отношения могат да се приключват без предупреждение и по преценка на финансовия министър. Същото предписание ще важи и за основните шефове и за шефовете, на които ще бъде поверено управлението на общата и на профилираната администрация.

Сегашните дирекции “Митническо разузнаване и следствие ” и “Информационни системи и аналитична активност ” стават с по-висок сан - те ще бъдат преобразувани в основни дирекции. Администрацията в Централното ръководство и в териториалните дирекции ще бъде разграничена на обща и профилирана. Численият състав на митниците няма да се трансформира, само че ще има вътрешни разбърквания, е записано в документа. В момента централното ръководство на митниците има 560 щатни бройки. От тях общата администрация е 135 души, проведени в пет дирекции. Специализираната администрация е 406 души в 6 дирекции.

Предложението планува числеността на Централното митническо ръководство да се удвои – от 560 на 1304 щатни бройки, като се усъвършенстват и преструктурират в този момент съществуващи звена. Новата конструкция планува 1304-те бройки да бъдат разпределени в пет дирекции за обща администрация и в основни дирекции “Митническо разузнаване и следствие ”, “Информационни системи и аналитична активност ” и в още три дирекции, инспекторат и звено за вътрешен одит. Инспекторатът пък получава нови пълномощия, с цел да може по-ефективно да пресича нарушавания на разпоредбите и корупция. Всички чиновници са длъжни да оказват цялостно подпомагане на инспекторите. Те към този момент ще имат право на свободен достъп до всички пространства, документи и информация, в това число електронни, системите за ръководство и надзор. Инспекторите могат да изискват всевъзможни документи, данни, сведения и информации от който преценяват, с цел да правят ефикасен надзор. Сегашните чиновници в Агенция “Митници ” ще бъдат преназначавани в сходство с класификатора на длъжностите. В него обаче има изменени условия към образованието и стажа за заемането им. Това значи, че ще бъдат освободени тези, които не дават отговор на тях.

Тестовете за назначение в системата остават

Тестовете за влизане в системата на митниците остават и следващата година, оповестява 24 часа. В тях по предложение на финансовия министър Владислав Горанов отпадна тестването за просветеност. При него на “входа ” за митницата претендентите решаваха логичен задания, а посредством разнообразни изображения се ревизираше тяхната пространствена ориентировка. Причината Горанов да анулира теста бе дефицитът на претенденти. Особено мъчно се намирали младши специалисти в региони, наранени от демографската рецесия, както и химици и статистици. Който към този момент е назначен, само че желае да пораства в йерархията, ще държи изпит за водачество, по който да се реши дали може сполучливо да провежда хора, записа министър Горанов в специфична разпоредба за асортимент на митничари.

В сегашните проби, които се провеждат по нейните правила, претендентите попълнят личностен въпросник за професионална склонност и тест за интегритет. Оценките не са цифрови, а с две позиции – “покрива ” и “не покрива ” условията. При тестванията за интегритет претендентите ще дават отговор на открити и скрити въпроси, с цел да се реши способността им за работа в група. Според осведомени тестванията наподобяват на листовките за шофьорски изпити – във разновидности с по 100 въпроса. Изпитният вид ще се тегли в деня на провеждането му. В тях има въпроси за отношението към корупцията, дали биха докладвали за схеми, както и такива, по които се преценя дали могат да вземат верни решения в сериозни обстановки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР