Това е вторият юбилеен сезон. През пролетта на тази година,

...
Това е вторият юбилеен сезон. През пролетта на тази година,
Коментари Харесай

Русенската опера се готви за своя 70-и юбилеен сезон

Това е вторият юбилеен сезон . През пролетта на тази година, в края на предходния креативен сезон, Русенската опера означи и друга, значима за Русе и за България, годишнина. На 23 април 1919 година, преди едно столетие, в Русе е показана първата оперна режисура , сложена напълно със силите и средствата на русенци, проведена от Музикално сдружение " Лира ". Това е българската опера " Камен и Цена " по поемата " Грамада " на Иван Вазов, композирана от Венцеслав Кауцки и Иван Д. Иванов.

Мечтите и стремежите на жителите на Русе да имат собствен личен оперен спектакъл намират своето щастливо задоволство петдесет години по-късно. На 27 ноември 1949 година с постановката на операта " Травиата " от Джузепе Верди тържествено е открита Русенската държавна опера. Спектакълът е дирижиран от популярния български диригент и композитор Константин Илиев.

Оркестърът, който извършва този исторически театър е Русенската филхармония, одържавена единствено една година по-рано.

На 27 ноември 1949 година се слага началото на един дълъг и нелек креативен път на русенския оперен спектакъл, изпълнен с доста провокации, някои от които съставляват в същността си реализиране на високи креативен цели, а други - компликации, белязани от историческите условия и от измененията в ориста на българската страна. Въпреки това, Русенската опера завоюва и отбрани престижа си на първокачествен оперен спектакъл, популяризирал оперното и балетното изкуство в страната и надалеч оттатък рамките на България.

На 4 септември в Русе и на 5 септември в София на откритата сцена в двореца Врана Русенската филхармония ще показа програмата " Музика от Америка " под диригентството на Марк Кадин - основен диригент на Симфоничния оркестър на БНР и солист Данчо Радевски - кларинет.

" Елин Колев свири Вивалди " е идната концертна стратегия, която ще подари на публиката и на Държавна опера-Русе в чест на юбилейната година виртуозният цигулар с русенски генезис Елин Колев . Тя ще бъде показана в Русе и във Варна в средата на септември.

Септември ще приключи със театър на " Тоска " . На 30 септември на сцената на Русенската опера в ролята на Тоска ще гостува световноизвестното сопрано Цветелина Василева .

Месец октомври ще бъде белязан с премиера на българско заглавие, което не е изпълнявано до момента на сцената на русенския оперен спектакъл. Известната оперна режисьорка доктор Аделаида Якимова-Фурнаджиева е потомствена солистка на Русенската опера, вписала своето певческо майсторство в историята на оперния спектакъл. Тя интензивно се изявява и като режисьор-постановчик. Отново ще зарадва своята аудитория - този пътс режисура на оперетата " Българи от остаряло време " от Асен Карастоянов.

Премиера ще има и балетната натрупа на Русенската опера. Красива и сантиментална режисура на балета " Зле опазеното момиче " от Луи Херолд ще зарадва с драматургично богатия си и завладяващ си сюжет феновете на превъзходните актьори от русенския балет. За финален път балетът " Зле опазеното момиче " е бил показан на русенска сцена в далечната 1980 година.

В навечерието на премиерата на операта " Травиата " Държавна опера - Русе ще отвори за необятната аудитория малко известни документи от своя богат живописен списък с галерия, отдадена на 100-годишнината от началото на оперното дело в Русе , довело до основаването на Русенската опера преди 70 години. Автор на изложбата е историкът доктор Веселина Антонова , страж и откривател на Художествения списък на Русенската опера.

Русенската детска опера работи върху новия си независим план - " Огнивото " по известната приказка на Андерсен, чиято премиера ще се състои през ноември. Символично, този премиерен театър, отдаден на юбилея на Русенската опера, може да бъде наименуван " Младост ". За младите актьори на Русенската детска опера са поканени и проведени в постановъчен екип единствено млади създатели. Това са композиторът Милен Апостолов (28 години), сценографът Антония-Мария Тонева (25 години), хореографът Зорница Петрова (26 години). Либретото и режисурата са на Илия Деведжиев , постановчик е Росица Миновска-Деведжиева , диригент - Свилен Димитров.

През декември тържественото отбелязване на седемдесетия юбилеен сезон ще продължи с два забележителни концерта в София в Зала 1 на НДК. На 29 ноември Русенската опера ще означи още една знаменателна годишнина за историята на българския оперен спектакъл - 90 години от рождението на Николай Гяуров . С величествен концерт в Зала 1 на НДК оркестърът на Русенската опера ще излезе на сцената още веднъж под диригентството на Йордан Камджалов с шестима от най-прославените баси, работили с Николай Гяуров. Това са италианците Джакомо Престиа и Роберто Скандиуци, британецът Робърт Лойд, полският бас Рафал Сивек, грузинецът Паата Бурчуладзе и българските баси - русенецът Орлин Анастасов и солистът на Софийската опера Димитър Станчев. Специалният тържестевен гала-концерт ще бъде показан от дъщерята на Николай Гяуров актрисата Елена Гяурова и от Орлин Анастасов . Известният български кино-документалист Найо Тицин ще илюстрира концерта с малко познати документални фрагменти от славния път на великия оперен актьор.

Няколко дни по-късно, на 9 декември, още веднъж в Зала 1 на НДК в София, своя привет за юбилея на Русенската опера ще сервира и един от най-великите баритони на нашето време - италианският оперен актьор Лео Нучи . Приятелят на Русенската опера, с който нейният състав е излизал не един път на оперната сцена, ще изнесе рецитал с съпровода на оркестъра на Русенската опера под диригентството на надарения Сунай Муратов - основен диригент на Русенската опера. Ще му партнира международно приетата българска оперна певица Цветелина Василева .

През новата 2020 година празничният сезон ще продължи с огромен гала-концерт на солистите на Държавна опера - Русе, с премиера на новата интерактивна просветителна стратегия за деца " Пътуване по ноти " , представяща музиката на три континента, също и с концерти на Русенската филхармония.

Важно е и обичайното присъединяване на Русенската опера в Международния фестивал " Мартенски музикални дни " . В юбилейното издание на фестивала, оперната натрупа ще показа за първи път в Русе нова огромна режисура на рядко изпълняваната у нас опера " Мефистофел " от италианския композитор и либретист Ариго Бойто.

В началото на април със съдействието на Института за проучване на изкуствата към Българската академия на науките Държавна опера-Русе провежда обширна научна конференция . Темата е обвързвана със 100-годишнината от началото на оперното дело в Русе, на предшестващите музикални начинания в града и на основаването на Русенската опера през 1949 година Поканени са като участници всички видни български музиколози - откриватели на историята на българската музикална просвета. Научен началник на конференцията ще бъде проф. Боянка Арнаудова , родена в Русе и израснала със спектаклите на Русенската опера.

През 2020 година са планувани премиерни спектакли на оперетата от Жак Офенбах " Парижки живот ", операта от Жорж Бизе " Ловци на бисери " и други

През този празничен сезон няма да бъдат пропуснати и обичайните камерни концерти на сцената на фоайето на Русенската опера, в които с забавни стратегии ще вземат участие нейните солисти артисти и инструменталисти.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР