Това е третата, последна, артистична акция по проекта ЖЕНИале2023“ на

...
Това е третата, последна, артистична акция по проекта ЖЕНИале2023“ на
Коментари Харесай

Вход свободен за Бенджи и Елица Рива в „Ромфея“


Това е третата, последна, артистична акция по плана „ ЖЕНИале2023 “ на художничките Венета Маринова, Надя Генова и Албена Михайлова – Бенджи, добре познати като „ Жените на Ръб-а “

Предстои третата, последна артистична акция по плана „ ЖЕНИале2023 “ на тематика „ Апотема “ в изложба „ Ромфея “. Събитието на Албена Михайлова – Бенджи с Елица Рива е озаглавено,, Спектаколо,, OBLIVION/Забрава и съставлява композиция от изложба-арт инсталация- видео прожекция- концерт – пърформанс, с присъединяване на възпитаници и преподаватели от Националната гимназия за театрални и екранни изкуства в Пловдив и аудитория.

Откриването е на 27 октомври , петък, в 18.00 ч., в изложба „ Ромфея “. Изложбата ще продължи до 11 ноември.

„ В основата на концепцията на,,Спектаколо,, Обливион (Забрава) са нещата, които по една или друга причина убягват от паметта ни. Това могат да бъдат познати исторически обстоятелства или персони, случки от всекидневието ни и волно или несъзнателно загърбени събития или предмети от живота ни. Или просто картини, замръзнали пред очите ни. В паметта ни те се прегрупират по неуместен метод и границата на действителното се размива. Като художник, видео актьор и създател на документални филми, този слой на човешкото схващане мощно ме интересува и предизвика да го проучвам и възпроизвеждам по личен образен метод. Изложбата обричам на Райнхард Манц, извънреден човек и видео пионер, мой сателит в живота и креативната ми работа, който напусна този свят в края на 2022.В подготовката на плана, под формата на креативна работилница, включвам възпитаници от НГСЕИ Пловдив. Заедно с тях ще изградим стратегия от арт пърформанси с видео прожекции, музикални и танцови осъществявания. ОБЛИВИОН е събитие, което ще се надгражда и развива в продължение на две седмици. От 6 до 10 ноември Русалия Игнатов, учител по модерни танцови техники, ще организира всекидневно открити уроци в пространството на изложба Ромфея. Интересуващите се фенове са поканени да участват “, описа в задатък Албена Михайлова-Бенджи.

Проектът е умислен многопластово, с комизъм, характерен на Албена Михайлова-Бенджи, и в стила на нейната работа. Музикалният слой е построен от непредвидени преходи сред класически-модерн, пробни електроакустични фонове на Владимир Джамбазов и комбинация за пиано на Елица Рива, написана особено за този план. Едноименното танго на Астор Пиацола ОБЛИВИОН дава прочувствения заряд на,,спектаколото “.

„ Колективният развой по време на подготовката и при представянията на плана основава последователност сред поколенията актьори в Пловдив и страната, учи на колегиалност и работа в екип. Като бивш учител в НГСЕИ Пловдив, и видео пърформанс актьор в Базел, Щвейцария, за мен е от извънредно значение да отдам част от креативния си опит на идващите генерации млади създатели “, акцентира Албена Михайлова-Бенджи.

„ ЖЕНИале “ е план на СД „ Ромфея-Ватев и с-ие “ и се финансира от община Пловдив като част от Културния календар на града за 2023 година. В него вземат участие художничките Венета Маринова, Надя Генова и Албена Михайлова – Бенджи, които дружно с Моника Роменска, са добре познати като „ Жените на Ръб-а “. Първото издание на „ ЖЕНИале “ включва три обособени артистични акции в изложба „ Ромфея “, в които авторките работят в креативен тандем с Деляна Георгиева, Севдалина Кочевска и Елица Рива.

Вход свободен!
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР