Това е тема, по която никога няма еднозначно мнение -

...
Това е тема, по която никога няма еднозначно мнение -
Коментари Харесай

Кога да тренираме - сутрин или следобед?

Това е тематика, по която в никакъв случай няма еднопосочно мнение - кога на деня физическите ни интензивности са по-ефективни? Някои хора избират да стартират деня си с подготовка, други се разтоварват, като натоварят тялото си в края на деня. Какви са изгодите на единия и на другия вид?

 Снимка 363507

Тренировка заран

Тази алтернатива ни дава опция да съблюдаваме по-стриктен режим и " да отхвърлим " спортната си задача, преди да сме затрупани със отговорностите на деня. Освен това тренировката на гладно (веднага след ставане сутрин), задейства симпатиковата част на вегетативната нервна система, която е виновна за мобилизацията на организма - тогава най-лесно и бързо се изгарят мазнини и се основава сила. Многобройни проучвания са потвърдили, че спортуването на гладен корем е най-ефективно за понижаване както на тежестта, по този начин и на мазнините в тялото. Има заплаха обаче спортуването на гладно да не ни понесе и в това няма нищо неприятно. В този случай лека закуска като плодово смути или чия пудинг може да ни бъде единствено от изгода.

 Снимка 363504

Тренировка следобяд

Ползите от тренировката по-късно денем не са малко. Да стартираме с това, че тогава организмът ни създава повече от хормона, виновен за трупането на мускулна маса. Температурата на тялото ни се повишава леко с течение на деня, което значи, че и мускулите ни са загрели и по-лесно ще се оправят с физическо натоварване. Няма нищо притеснително и в това да решим да спортуваме даже по здрач - единствено би трябвало да имаме поради, че може да имаме проблем със заспиването поради това, че сме подтикнали тялото си малко преди лягане.

 Снимка 363506

Какво да хапнем след подготовка?

Не е нужно да се храним в допълнение, тъй като организмът ни ще си набави всичко належащо при идващото ни регулярно хранене. Диетолозите обаче предлагат два разнообразни типа " зареждане " след спорт: протеиново и въглехидратно. Първото включва пилешко, телешко месо, риби, костен бульон и подготвени протеинови закуска, а второто - зеленчуци и плодове с високо наличие на скорбяла, варива и зърнени храни.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР