Това е сбъдната мечта! Прибирате се от работа и вечерята

...
Това е сбъдната мечта! Прибирате се от работа и вечерята
Коментари Харесай

Робот пресъздава ястия само от гледане на видеоклипове

Това е сбъдната фантазия! Прибирате се от работа и вечерята към този момент е приготвена и е на масата. Група откриватели от университета в Кеймбридж е обучила робот " готвач " да гледа видеоклипове за готвене и да възпроизвежда ястията, оповестява „ Стъди Файндс “.

Готвенето постоянно е представлявало предизвикателство за роботите. Въпреки че някои компании са създали прототипи на роботи готвачи, сега на пазара няма такива. Този пробив може да улесни и да направи по-достъпно потреблението на роботизирани готвачи в бъдеще.

Целта на откривателите е да научат робот готвач да се учи по този начин, както се учат хората, посредством наблюдаване и последователно асимилиране на умения. Те основали набор от осем елементарни предписания за салати и снимали себе си при приготвянето им. Използвайки обществено налична невронна мрежа, те образоват готвача робот да разпознава другите обекти и дейности, свързани с готвенето.

Роботът анализирал всеки кадър от видеоклиповете с готвене, като употребявал техники за компютърно зрение. Той разпознал обекти като плодове, зеленчуци, ножове и елементи от тялото на индивида демонстратор. Наблюдавайки съставките и дейностите, роботът можел да дефинира коя рецепта се подготвя. Той даже разкрил леки промени в рецептите и вярно ги определял като промени, а не като нови предписания. Способността на робота да схваща нюансите на готвенето е впечатляваща.
 
 Робот готвач www.istockphoto.com
 

От 16 видеоклипа, които гледал, роботът вярно разпознал рецептата в 93% от случаите, макар че разкрил единствено 83% от дейностите на индивида готвач. Освен това роботът сполучливо разпознал и научил нова, девета рецепта за салата, като я добавил към репертоара си.

" Удивително е какъв брой доста нюанси е съумял да открие роботът ", споделя Гжегож Сохацки от инженерния факултет на Кеймбридж в известие на университета. " Тези предписания не са комплицирани - те са главно нарязани плодове и зеленчуци, само че той беше в действителност ефикасен в разпознаването, да вземем за пример, че две нарязани ябълки и два нарязани моркова са същата рецепта като три нарязани ябълки и три нарязани моркова ".

Изследователите плануват бъдеще, в което роботите готвачи ще могат да употребяват платформи като YouTube, с цел да научават разнообразни предписания. Тъй като тези роботи стават все по-умели в идентифицирането на съставки във видеоклипове с храни, те евентуално биха могли да имат достъп и да се учат от разнообразни онлайн запаси.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР