Това е рубриката, в която ще ви припомним какво се

...
Това е рубриката, в която ще ви припомним какво се
Коментари Харесай

На този ден: Стефан Данаилов щеше да отбележи 79-годишнината си

Това е рубриката, в която ще ви напомним какво се е случило на днешния ден - любопитни обстоятелства и истории, както и събития, дали отражение по света и в България.

Православната черква уважава през днешния ден Света Анна . Народът уважава този ден и като празник на врачките. Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и вълшебства. Поверията настояват, че в тази нощ черните вълшебства " хващат ". Затова строго се съблюдават другите забрани: дамите не работят нищо, не трябва да пипат вълна, с цел да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не трябва да излизат от селото, тъй като по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.

Имен ден честват Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка.



От 2004 година насам 9 декември се празнува като Международен ден на битка с корупцията . В този ден през година по-рано в Мексико е открита подписка за Конвенция на Организация на обединените нации против корупцията.

На 9 декември 1987 година в териториите на Ивицата Газа избухва първата интифада. Ден по-рано израелски боен камион се сблъсква с коли, пренасящи палестински служащи в един от бежанските квартали на Газа. Четирима палестинци умират, а други 10 са ранени. В рамките на часове улиците на Газа се изпълват с протестиращи в импровизиран изблик на яд. На идващия ден израелски боец прострелва протестиращ палестинец. Това са първите искри на първата интифада, която продължава още няколко години. Масовият протест се разгръща бързо и продължава още няколко години.

Някои я назовават " каменната война ". Причината е, че палестинците употребявали спонтанни неогнестрелни оръжия, с цел да не бъдат упрекнати в тероризъм.

Официалната статистика е стряскаща. От израелските военни 66 са мъртви, а 4918 - ранени. 157 са починалите цивилни, а 4195 са потърпевши. Убити са 808 палестинци, а 16 824 са ранените. През 1993 година в Осло са подписани документи, въз основа на които е образувана палестинската автономност. Това обаче не взема решение спора.

На тази дата през 1886 година се ражда Райко Даскалов. Той е политик от Български земеделски народен съюз и участник в държавните управления на Александър Стамболийски. Става член на партията през 1913 година. Две години по-късно е мобилизиран и взе участие в Първата международна война.

През 1916 година е задържан и усъден поради присъединяване в Деклозиеровата спекулация - опит на Англия и Франция да привлекат България на своя страна през Първата международна война посредством преференциална комерсиална договорка. Френският търговец Клозиер, който изкупува част от българската годишна продукция на цени, по-високи от пазарните, е изпратен в страната. Той притегля на своя страна няколко партии, които са в съпротива на държавното управление на Васил Радославов. Последният взима ограничения и арестува помощниците им, а реколтата е иззета. След войната България е наказана на трибунал в Париж да изплати загубите на френския търговец.

Даскалов и Стамвболийски излизат от пандиза през 1918 година. Изпратени са в Радомир и Кюстендил, където бойци са въстанали. Идеята е да ги убедят да се върнат на фронта. Двамата обаче вземат решение да се възползват от тези настроения. Даскалов отпътува самичък за Радомир, където на 27 септември прогласява Радомирската република, насочва възвание към народа да я поддържа, афишира се за главнокомандващ и отпред на разбунтувалите се бойци се насочва към София. След разгрома на въстанието, ранен, Даскалов се отдръпва и се предава на настъпващите от юг войски на Антантата.

След амнистията от декември 1918 година на участвалите във войнишките протести Даскалов се завръща в България. Член на Постоянното наличие на Български земеделски народен съюз, той е избиран трикратно за депутат. По негово разпореждане са подхванати и най-решителните ограничения против Вътрешна македонска революционна организация през 1922 и 1923 година. В края на 1922 година Асен Даскалов хвърля бомба против колата му. Малко по-късно пуска граната в държавната ложа в Народния спектакъл, където на зрелище са Стамболийски и част от министрите му. И при двата атентата няма жертви, заради което някои считат, че Асен съзнателно не е извършил присъдите.

Като член на управлението на Български земеделски народен съюз и на държавното управление Райко Даскалов съставлява радикалното течение, което е за очистване на активността на Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО). По разпореждане или с поддръжката на Даскалов се подхващат най-решителните ограничения на държавното управление на Български земеделски народен съюз против Вътрешна македонска революционна организация през 1922 и при започване на 1923 година, заради което Вътрешна македонска революционна организация го „ осъжда “ на гибел. На 15 декември 1922 година против него е осъществен несполучлив опит за ликвидиране от страна на Асен Даскалов.

Малко по-късно е освободен от министър и става български пълномощен министър в Чехословакия. През февруари 1923 Райко Даскалов е освободен от държавното управление, а през май става български пълномощен министър в Чехословакия. Райко Даскалов е погубен на 26 август 1923 година в Прага от члена на Вътрешна македонска революционна организация щипянина Йордан Цицонков.



Рожден ден през днешния ден щеше да означи и Стефан Данаилов. Легендата на българското кино ни напусна преди две години, след затруднения от вирус.

Стефан Данаилов е роден е на 9 декември 1942 година в София. Мечтае да стане моряк в гражданския флот, тъй като морето постоянно го е привличало, въпреки че няма „ морска “ кръв. Майка му Евдокия Данаилова (1911 – 1963) е от Ловеч, а татко му Ламби Данаилов (1905 – 1976) от Родопите, с. Райково, в този момент квартал на Смолян.

Легендарният артист има над 150 функции в киното, театъра и малкия екран. Щастлива случайност е, че тъкмо Пловдив, който бе толкоз покрай сърцето на Ламбо, го върна към киното през 2019 година Последните фрагменти с него снимаха Ники Илиев и Башар Рахал във кино лентата " Завръщане ".



Припомнете си и кои други негови функции остават вечно в българската кино съкровищница:

На днешния ден е родена и Здравка Йорданова - олимпийската ни шампионка по гребане. Тя успявя да завоюва златен орден от двойка скул на Олимпиадата в Монреал през 1976 година.

Спортната и кариера стартира стремително при треньора Николай Здравков. Първия и триумф е бронзов орден на международното състезание в Нотингам (1975). Световна шампионка от шампионата в Нова Зеландия (1978). Носителка на два сребърни медала от шампионати на планетата в Амстердам (1977) и Блед (1979). Спортист номер 1 на България за 1978 година

Завършва ВИФ. От 1986 година работи като публицист. От 1991 година е ръководител на Българска федерация за ветерани спортисти. Член е на изпълнителния комитет на БОК. Известно време е дипломат на България за спорт, приемливост и феърплей към Съвета на Европа.

През 2011 година Йорданова е с Орден „ Стара планина “ I степен за извънредно огромните ѝ заслуги към Република България в региона на физическото образование и спорта.



Рожден ден през днешния ден означават и актьорите Майкъл Дорн и Джон Малкович, писателят Улрих Пелцер, политикът Костадин Паскалев и китаристът на бандата Ращайн Паул Ландерс, актрисата Джуди Денч, олимпийският първенец по битка Кърт Енгъл и други.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР