Това е рубриката, в която ще ви припомним какви важни

...
Това е рубриката, в която ще ви припомним какви важни
Коментари Харесай

На този ден: Първият атентат срещу кулите близнаци, започва производството на “колата на народа“

Това е рубриката, в която ще ви напомним какви значими събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни обстоятелства и истории.
Прочетете още
На 25 февруари 1851 година в Шумен е учреден първият български оркестър. Първите подготовки са в дома на общественика и филантроп Атанас Стоянов. Ръководител на симфоничния оркестър става унгарецът Михай Шафран. Участие взимат маджарски емигранти, които идват у нас след потушаването на Унгарската гражданска война. Заедно с Шафран, у нас идват деветима цигулари и флейтисти. Междувременно музикантът стартира да учи и дребни българчета да свирят на флейта.

Оркестърът е учреден със съдействието Анастас Хаджистоянов. Тай се състои от 12 души, които извършват маршове, валсове, мазурки, оперни фрагменти, национални песни и хора. За малко време музикантите си печелят популярност и стартират да свирят и в други градове.

През 1861 година Шафран отпътува за Одрин, където до края на живота си е началник на ученическия оркестър в Българската екзархийска мъжка гимназия. Един от най-успешните му възпитаници е Добри Войников. След заминаването на унгареца, точно той оглавява оркестъра.

Михай Шафран е създател на оркестровите творби „ Българско хоро “, „ Подпури “, „ Шумна полка “.

През 1919 година е основан националният парк Гранд каньон. Това е най-старият народен парк в Съединени американски щати и най-големият в щата Аризона. Самият Гранд каньон е едно от местата с най-чист въздух в Щатите и годишно се посещава от над 4 милиона души. Една от акракциите е спускането с надуваеми лодки по река Колорадо.

Платото на реката се издиха в следствие от придвижването на земната кора преди към 65 милиона години. В каньона има следи от четири геоложки ери и многообразие от скали и пещери. В резултат от издигането реката стартира да унищожава почвата, намираща се на пътя ѝ. Самият канион се образува преди към 5-6 милиона години и продължава да се задълбочава, поради ерозията на почвите.

 



Страховит факт за каньона е, че в него са докладвани 770 смърти случая за последните 200 години. Най-много - 242, се дължат на самолетни и вертолетни произшествия. Други - на рухвания, топлинни удари, дехидратация, удавяния в река Колорадо и даже удари от гръмотевица. Съобщава се и за 23 убийства.

През 1956 година Гранд Каньон става очевидец на най-смъртоносната пътническа авиокатастрофа в историята по това време. Сутринта на 30 юни от летището в Лос Анджелис изхвърчат два самолета, три минути един след различен. Час и половина по-късно те се сблъскват над каньона. Загиват всички 128 пасажери и членове на екипажите.

Днес каньонът е натурален хабитат на над 2000 растителни типа и 34 типа бозайници. Сред най-интересните скотски типове, които могат да бъдат следени, са червеноопашатият елен и пискюлестата катерица.

През 1936 година Германия стартира производството на леките коли " Фолксваген ". В дословен превод името на известната марка значи " кола на народа ". Историята стартира три години по-рано, когато Хитлер слага изистване пред Якоб Верлин и Фердинанд Порше да основат здрав, сигурен и на ниска цена автомобил. Возилото трябвало да коства не повече от 1 000 райхсмарки и да се създава в издигнат особено за задачата цех.

На 17 януари през 1934 година Фердинанд Порше изпраща чертежите на прототипа на националния автомобил на немското държавно управление.

Днес немският тръст е най-големият производител на коли в Европа. Включва в себе си 342 компании, занимаващи се с произвеждане на коли и съпътстващи артикули и свързани с това услуги.

През 1991 година е показан първият уеб браузър. Зад създаването му стоят американецът Тим Бърнърс-Лий и белгиецът Робер Кайо. Първоначално браузърът се назовава WorldWideWeb, само че по-късно е преименуван на Nexus, с цел да не се обърква с World Wide Web, както става известна осведомителната система.

През 1993 година е осъществен първият атентат против Световния търговски център в Ню Йорк. На тази дата терористи взривяват кола бомба под Северната кула. Планът е тя да бъде съборена, повличайки със себе си и Южната. Заговорът обаче не съумява - съществени материални вреди са нанесени по първите етажи на кулата, само че структурата не поддава след гърмежа. Въпреки това 1042 души са ранени при детонацията, а шестима губят живота си.

Атаката е планувана от група заговорници от Близкия изток, които са финансирани от Халед Шейх Мохамед. През март 1994 четирима от атентаторите са упрекнати за заговора, а други двама получават обвинявания три години по-късно.

26 февруари е рождената дата на френския стихотворец, публицист, драматург и държавник Виктор Юго.

На тази дата през 1861 година във Виена е роден и Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобургготски. Той ръководи България в продължение на 31 години и по този метод се трансформира в най-дълго управлявалият монарх в Третата българска страна.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР