Това е рубриката, в която ще ви припомним, какви важни

...
Това е рубриката, в която ще ви припомним, какви важни
Коментари Харесай

На този ден: 18 ноември 1989 г. - първият свободен митинг

Това е рубриката, в която ще ви напомним, какви значими събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни обстоятелства и истории.
Прочетете още
Поражения за България при Чаталджанската интервенция

Битката при Чаталджа е едно от най-тежките сражения по време на Балканската война. Българските войски под командването на генерал-лейтенант Радко Димитриев правят опит да преодолеят защитната линия на османската Чаталджанска армия на подстъпите към столицата Константинопол, само че след понесени тежки жертви са принудени да се откажат. Това е най-значителният боен триумф на Османската империя в хода на Балканската война и първото огромно проваляне на българската армия след основаването на Третата българска страна.

Поражението отстрани опцията за подписване на преференциален за България мир. Армията отслабва в резултат на претърпените загуби - 1480 убити, 1400 безследно изчезнали и 13 000 ранени. По същото време стартира и епидемия от холера, лишила живота на други 1600 души.

Две седмици след сражението е сключено примирие, което трае по-малко от два месеца. Бойните дейности в региона на Чаталджа не престават с спирания до април 1913 година

Днес своя рожден ден празвуват анимационните герои Мики и Мини Маус. На 18 ноември 1928 година в Ню Йорк се състои премиерата на първия озвучен анимационен филм на Уолт Дисни - Steamboat Willie. 



Човекоподобната мишка последователно се трансформира от елементарен анимационен и комиксов герой в един от най-разпознаваемите международни знаци. Въпреки че Мики Маус се появява шест месеца по-рано, компанията „ Walt Disney “ смята за негов рожден ден точно днешната дата. 

На тази дата през 1978 година  911 членове на сектата Храм на народа правят всеобщо самоубийство . Това се случва в Гвиана. Сред тях има и деца. Това не е последният случай, в който култове и секти взимат жертви. В средата и края на 90-те култът Храма на Слънцето лишава живота на общо най-малко 74 души.

През март 1995 година в токийското метро починаха 12 индивида, откакто лидерът на " Аум Ширикио ", подреди обгазяване с отровния газ зарин. 

През 1989 година се провежда  първият масов митинг на площада пред Храм-паметника Свети Александър Невски.  За първи път от десетилетия жителите излизат свободно на протест след рухването от власт на Тодор Живков, с цел да приветстват прохождащата съпротива. Хората се радват, само че към момента не се афишират срещу новата политика на Българска комунистическа партия. На митинга обаче се чуват възгласи за образуване на нови избори незабавно.

Блага Димитрова печели аплодисменти, когато споделя от трибуната, че Тодор Живков е трансформирал България “от страна на розите в страна на склерозите ”.



На 18 декември 2003 година Масачузетс става първият щат на САЩ, който дава право на брак на хомосексуални двойки. През лятото на 2015 година те бяха легализирани във всички щати. 

На днешната дата са родени Астор, музикантът от Скорпиънс Херман Раребел, футболистът Иван Илиев, певицата Ким Уайлд, китаристът на Металика Кърк Хамет, турската актриса Ебру Йозкан и други.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР