Това е просто варварство: ситуацията в Бородянка е по-ужасяваща от

...
Това е просто варварство: ситуацията в Бородянка е по-ужасяваща от
Коментари Харесай

Една от най-големите трагедии в Украйна: какво видяхме в Бородянка


" Това е просто безчовечие ": обстановката в Бородянка е по-ужасяваща от тази в Буча, споделят украински политици. Екип на Дъждовни води посети града, който се намира на 50 км от столицата. Ето какво видяхме и чухме там:

Бородянка се намира на 50 км северозападно от Киев. Ожесточените боеве там, почнали още в самото начало само че войната, са довели до разрушаването на голям брой здания., в сравнение с други места в Киевска област.

90% от централната част на града са разрушени

На централната градска улица, на която са ситуирани жилищни здания, институции, кафенета и заведения за хранене, се вижда най-добре какво са предизвикали съветските обстрели и бомбардировки. Центърът на Бородянка е трансфорат в развалина: унищожени са и блоковете, и пътната настилка, дърветата са повалени, колите - изгорени.

По думите на Петър Кисилев, който взе участие в разчистването на руините в Бородянка,. Кисилев акцентира, че в града няма нито военни елементи, нито хранилища и обекти от стратегическо значение. " Това е просто варварско отношение на съветските войски към мирното население ", споделя Кисилев.

Само на централната улица има най-малко десетина многоетажни блокове, по-голямата част от които през днешния ден съставлява купчина парчета. Местните поданици споделят, че в първите дни на войната съветските самолети са нанасяли удари на жилищните здания от дребна височина. " В това няма никакъв боен смисъл. Руските водачи просто хвърляха бомбите там, където им хрумне ", споделя Антон Геращенко, консултант на министъра на вътрешните работи на Украйна.

" Една от най-големите нещастия в Украйна "

На собствен ред министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирски дефинира събитията в Бородянка като " една от най-големите нещастия в Украйна ". По неговите думи Бородянка е един от градовете в Киевска област, потърпевши най-вече от съветската военна експанзия.

Под руините може да има доста тела на починали, счита министърът. " Спасителите се опитваха още преди месец да стартират да разчистват отломките, само че врагът стартира да ги обстрелва ", споделя той. Монастирски отбелязва, че тогава към момента е било допустимо да бъдат извадени хора под руините, по тази причина спасителите траяли работата си и на идващия ден, само че още веднъж почнали да ги обстрелват, а по-късно към този момент нямали достъп до разрушенията. Възобновяването на тяхната работа станало допустимо едвам след освобождението на Бородянка при започване на април.

" Ясно ни е, че под руините към този момент няма по какъв начин да има живи хора. Това е следващото закононарушение против човечеството, осъществено от съветските военни, в случай че тук няма нито военни елементи, нито военна техника. Наблизо има единствено жилищни здания и една детска градина ", изяснява министърът. Разрушените здания в Бородянка в действителност са се трансформирали в приятелски могили за десетки мирни украинци, добавя Геращенко.

" Бомбоубежищата не ни избавиха "

" Когато се зададат самолетите, ти се желае да коленичиш и да се молиш бомбата да не те връхлети ", споделя локалната жителка Олга. По нейните думи, откакто девететажните блокове почнали да се разрушават поради бомбардировките, доста от хората били евакуирани с рейсове в други обитаеми места.

" Хората бяха доста уплашени, бомбоубежищата нямаше по какъв начин да ни спасят. Защото когато постройките започнаха да се разрушават, отломките засипваха мазетата, в които имаше хора. Това е огромна покруса - не го поисквам на никого ", прибавя Олга.

Тя споделя, че по-рано е виждала толкоз огромни военни дейности единствено във филмите. " Войната е нещо доста ужасно. Молех се единствено за едно - да настъпи мир, да не стрелят. Това е извънредно. През цялото време доста се тревожех, бях напрегнат и в потрес ", споделя дамата, която се надява войната да не се връща повече в Бородянка.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Ярославна, на 83, от Киев: " Защо би трябвало да преминавам и през това? "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР