Това е проектът на живота ни и силно се надявам

...
Това е проектът на живота ни и силно се надявам
Коментари Харесай

„Проектът на живота“: Младо семейство възражда село Къкрина

„ Това е планът на живота ни и мощно се надявам нашите деца да не престават напъните ни “. Така Таня Тодорова и брачният партньор ѝ Тихомир Рачин разказват 5-годишните си старания да възродят село Къкрина, инвестирайки лични средства. и доста труд.

От няколко месеца туристи към този момент може да отсядат в къщата за посетители на фамилията – „ Къкрина Хилс “. Това обаче не е всичко, защото планът на Таня и Тихомир е доста по-амбициозен.

Тихомир, или „ мозъкът на организацията “, както го разказва Таня, споделя, че това е фантазията им – да дадат

образец на хора, които имат средства, да влагат парите си по метод, по който да защитят националния интерес, като прегледат всяко едно българско село като капиталов план, който ще го съживи. “

Семейството ръководи лична компания в областта на недвижимите парцели.

За всеки българин е известно, че село Къкрина се свързва с революционната активност на Апостола на свободата Васил Левски и Къкринското ханче, което е последният му заслон преди да бъде хванат от турските заптиета.

Именно поради това се допуска, че селото би трябвало елементарно да притегля туристи и животът там да не е спрял. Туристическият поток обаче не е задоволителен, с цел да върне младежите в селото и да му даде нов живот. Последното броене на Националния статистически институт (НСИ) демонстрира, че непрекъснато живущите в селото са едвам 200 души.

По думите на Таня те са главно възрастни хора. Когато със брачна половинка ѝ го посещават през 2018 година, Таня споделя, че „ всичко беше изпаднало в безвремие “.

Картината, която младата жена разказва, е сходна на тази в други села, които се намират в Северна България – в миналото работещите учебни заведения и лечебни заведения от дълго време към този момент са затворени, а светлините в в миналото цялостните с шум къщи угасват и остават в очакване на притежателите им, тръгнали да търсят вероятност в други огромни градове на страната или в чужбина.

Ние си представяме, че освен това село, а много села в България с такова население до 200 – 300 души след 15 – 20 години ще изчезнат. Хората с изключение на да минат около Къкринското ханче, няма да има нищо друго там “, споделя Таня.
Преоткриване на Северозапада: задачата е допустима
От концепцията до реализацията

Преди 5 години обаче тази обстановка не отхвърля фамилията да закупи къща в селото, в продължение на няколко години да я ремонтират и обновят, с цел да живеят в нея сега, в който бизнесът им го разреши. Те описват, че по подигравка на ориста къщата им е закупена от българска емигрантка, чиито родственици са напуснали от дълго време селото.

Мотивирани от концепцията да оказват помощ за връщането на младите в селото, Таня и Тихомир купуват и втори парцел, който трансформират в къща за посетители. Целта им е всеки да се допре до живота на село, до свободата, която дава зеленият двор и личната градина, с цел да може повече хора да решат да се върнат.

„ Къкрина Хилс “ е издържана в достоверен жанр, присъщ за духа на селото, а ремонтните действия по нея започват тъкмо по време на пандемията през 2020 година

Няма уикенд и свободен ден, в който ние да не сме били в селото, с цел да вършим нещо по къщата “, споделя Таня.

Дори по време на бременността с второто й детенце, Таня е пособия на Тихомир с организационните действия по ремонта и обновяването на къщата за посетители. Мечтата им стартира постепенно и славно да се сбъдва, защото притеглят и други свои сътрудници, които също купуват къщи в селото и сега ги обновяват, с цел да може и те да отворят порти за туристи напълно скоро.



Къщата преди ремонта

Младото семейство обаче има по-амбициозна концепция за селото – възнамеряват да отворят хранителен магазин, ресторант и плантация за произвеждане на домашна храна. Целият план ще се ръководи от компанията на фамилията, само че в тях ще работят основно хора от селото или от Ловеч.

Има будни хора и те имат интерес, желаят да видят родното си село по какъв начин става едно красиво място. “

Според Таня планът ще е сполучлив, защото с изключение на Къкринското ханче, туристите посещават и Деветашката пещера и Крушунските водопади. По целия маршрут обаче има единствено едно или две места, в които човек може да хапне.

Тихомир споделя, че селото може да притегля посетители и с възраждането на остарелия поминък, с който е било известно – восъкарството и леенето на свещи. Преди няколко години Сдружение „ Заедно за Къкрина “ провежда млади и остарели от селото, с цел да вършат свещи дружно. По-старите описват на по-младите за занаята и по този начин сдружението прави опит да предава традицията през поколенията. Таня споделя, че доста малко хора знаят за това.
Да инвестираш в блян
До момента в покупка на парцели, почистване, архитектурни проекти, възобновяване на двете къщи, вложенията възлизат на съвсем 1 млн. лева Тихомир споделя, че не гледа на всичко като на елементарна инвестиция, от която да чака възвръщаемост в границите на несъмнено време.

Това е идеалистичен план. Има своята възвращаемост – като изключим идеалната цел и концепция от националистическа позиция. “

Той споделя, че основно се интересува от това на месечна база осъществените средства да разрешават поддръжката на парцелите и да остават средства, които още веднъж да бъдат реинвестирани в селото. Въпреки това дефинира вложенията си и като „ забавен пенсионен фонд “.



Къкрина Хилс след ремонта

По думите му логическата аргументация идва от това, че тристаен апартамент в София коства към 200 хиляди евро – колкото са разноските по закупуване на къща в селото, обновяването ѝ и обзавеждането. Допълва, че един апартамент носи към 1000 – 1200 лева месечна възвръщаемост, само че една къща за посетители, в случай че се ръководи добре, може да носи към 10 хиляди лева

Аз не знам по кое време ще се възвърнат вложенията, само че не ме и интересува. Аз нямам период и тук се намесва отново идеала за осъществяване на плана “, споделя той.
Трудностите
Докато ремонтират и обновяват двете къщи, фамилията е желало да обнови ВиК мрежата в региона. Тихомир се е свързал с ВиК-Ловеч и е предложил той да закупи материалите и тръбите, а чиновници на водния оператор да ги инсталират. Отказват му с претекст, че би трябвало да се пресметна и труда.

Искаш да направиш нещо и всеки да те стопира, то от време на време ти се убива желанието “, споделя Тихомир.

Семейството чака цели 6 месеца горското от Ловеч да маркира три ореха в един от парцелите, с цел да стартира и обновяването на имота. Тихомир споделя, че е подменил цялото улично осветяване в региона на къщите със лични средства. Дал е концепция съществуващите лампи да се заменят със слънчеви, само че им е било казано, че не може да се направи без план.

На въпрос какво стимулира младо семейство в 30-те си години да избере точно Къкрина за концепциите си, споделят, че мястото на селото е доста положително – покрай Ловеч, Севлиево, Велико Търново, Плевен и Троян. Относно икономическата обстановка на региона, Таня споделя, че няма терзания. Това е частта на България, която е най-бедната, най-неразвитата, само че го и няма качеството на предлаганите туристически услуги, каквото е на други места.

Това е плюс, тъй като желаеме да превърнем селото в туристическа дестинация “, споделя Таня.

Тя е на мнение, че коронавирус и всички събития, които се случиха през последните няколко години, допускат хората да се връщат в дребните обитаеми места,

с цел да се върнем към корените “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР