Това е (печален) рекорд за Мианма от 2013 г. насам. Нестабилността

...
Това е (печален) рекорд за Мианма от 2013 г. насам.
Нестабилността
Коментари Харесай

Мианма изпревари Афганистан по производството на хероин и метамфетамини

Това е (печален) връх за Мианма от 2013 година насам.

" Нестабилността и неналичието на сигурност в Мианма провокираха в действителност обилни стопански разтърсвания през последните няколко години, вследствие на което хората се насочиха към други способи за изкарване на пари. Така че всъщност хората, които са имали благоприятни условия преди, когато стопанската система се е развивала относително добре, се връщат към производството на опиат " в миг, когато имат малко или никакви други благоприятни условия, споделя Джереми Дъглас, районен представител на Службата на Организация на обединените нации за опиатите и престъпността.

В Мианма от ден на ден хора изпитват усложнения да се хранят добре или просто задоволително. Според изследване на Световната банка, извършено през май, в страна, където множеството фамилии се устоят от земята, съвсем половината от фермерските фамилии се тормозят дали ще имат задоволително храна. Година по-рано те бяха единствено 26 %. Както отбелязва Института на Торино по интернационалните въпроси, дребни стопански разтърсвания могат да окажат забележителен резултат върху жителите на Мианма, в която междинният приход е единствено 25% над линията на бедността.

В същото време тази година в Мианма наркотрафикантите и медиаторите, изкупуващи реколтата, заплащат повече за кг спрямо предходната година и не престават да влагат в торове и напоителни системи за земеделските стопани, които усилват добивите и вършат всеки хектар по-продуктивен.

Разбира се, всичко това разумно води до нарастване.

В отчета на Службата на Организация на обединените нации за опиатите и престъпността се добавя, че международният дефицит на опиат и хероин, който се чака да последва срутва на маковия пазар в Афганистан, евентуално ще докара до още по-високи цени, което би трябвало да подтиква още повече аграрни стопани в Мианма да стартират да отглеждат опиумен мак или да разширят към този момент съществуващите макови стопанства през идващия сезон.

Според Дъглас същият този дефицит евентуално ще докара до това, че хероинът от печално известния район на Златния триъгълник, където се сливат криминогенните гранични региони на Мианма, Лаос и Тайланд, още веднъж ще си проправи път оттатък Азиатско-тихоокеанския район към Европа и Северна Америка.

Какво подхранва взрива на опиумния мак в Мианма?

Граничният район на " златния триъгълник " сред Мианма, Лаос и Тайланд от дълго време е средище на нелегално произвеждане и трафик на опиати, изключително на метамфетамин и опиат.

Високопоставен полицейски чиновник, работещ в звеното за битка с опиатите в страната, съобщи, че спорът попречва напъните на правоприлагащите органи да откриват и унищожават макови полета. " Без сигурност не можем да създадем доста, макар че желаеме ", съобщи той.

Основният регион за развъждане на мак в Мианма е щата Шан, чиято северна част е обхваната от сражения през последните седмици, откакто съюз на въоръжени групи от етнически малцинства стартира атака против хунтата и нейните съдружници.

В отчета на Организация на обединените нации се показва, че на Шан се падат към 88% от 102 054 акра площи с опиумен мак в цялата страна. Щатът Шан заема съвсем една четвърт от територията на Мианма и е посипан с оврази и покрити с джунгла хълмове.

Спирането на производството от страна на държавните управляващи (контролирани от хунта от 2021 година насам) обаче е илюзорна вероятност, поради, че в щата Шан се ускорява въздействието на етнически въоръжени групи, както отбелязва и Международната спешна група.

Огромно количество етнически въоръжени организации, които могат да активизират десетки хиляди добре въоръжени бойци, управляват елементи от Мианма, която съгласно Организация на обединените нации е и главният източник на метамфетамин в Югоизточна Азия. Някои от тях ръководят самостоятелни анклави, предоставени им от предходни хунти, в които съгласно анализатори се намират казина, обществени домове и заводи за оръжие.

Организация на обединените нации оповестява, че развъждането се е нараснало и в северната част на щата Качин, както и в щата Чин на границата с Индия.

Анализаторите настояват, че военните, които смъкнаха определеното държавно управление и завзеха властта през 2021 година, не поставят съществени старания за прекратяването на многомилиардната търговия. В рядко срещано самопризнание по-рано тази година ръководителят на Централния комитет на Мианма за битка със злоупотребата с опиати съобщи, че напъните му да смаже търговията не дават резултат.

Афганистан

В отчета си за 2022 година Службата на Организация на обединените нации за опиатите и престъпността (UNODC) съобщи, че развъждането на мак в Афганистан е траяло да се усилва през първата година от завръщането на талибаните на власт. Според данните на Службата на Организация на обединените нации за опиатите и престъпността (UNODC) обаче през съвсем миналата година тази наклонност внезапно се е обърнала.

През 2022 година маковите култури съставляват съвсем една трета от общата селскостопанска продукция на страната в стойностно изражение, само че площта, употребена за развъждане на мак, е намаляла от 575 756 акра в края на 2022 година до 26 687 акра през 2023 година

Говорителят на афганистанските талибани Забиула Муджахид съобщи пред Агенция Франс Прес, че развъждането на мак е " изкоренено ", само че призна за тежкото състояние на производителите, принудени да преминат към по-малко доходоносни култури.

" Сега те са спрели да го отглеждат, само че в бъдеще това не може да бъде обезпечено, тъй като хората са изправени пред доста проблеми ", акцентира той.

Последствията за Мианма и света

Афганистанският хероин стартира да измества " стоката " от Златния триъгълник от европейските и северноамериканските пазари преди повече от десетилетие, откакто наркобанди в Югоизточна Азия се преориентираха от опиума към (предимно) метамфетамините.

Повишените доходи от опиати ще облагодетелстват доста от въоръжените групировки в гражданската война в Мианма, както тези, които се борят на страната на хунтата, по този начин и тези, които се борят против нея. В наши дни множеството от групите, участващи в търговията с опиати в Мианма, търгуват главно с метамфетамини, само че опиумът и хероинът към момента носят постоянни доходи.

" Ако международното предложение на хероин продължи да понижава заради обстановката в Афганистан, това ще бъде тласък за увеличение на развъждането (на опиумен мак) и за започване на трафик на доста хероин. Ще се усили предлагането в страната и то ще отиде някъде ", споделя Дъглас. " Така че те сигурно ще се възползват от това.

Нарастването на развъждането на опиат предизвиква вреди и на самата Мианма. Изследванията на Службата на Организация на обединените нации за опиатите и престъпността (UNODC) откриват, че тези, които отглеждат опиат, са по-склонни сами да го използват, в сравнение с тези, които не го вършат, което евентуално ще значи повече подвластни в Мианма, както и потребност от повече стратегии за тяхното лекуване.

Евентуалното повишение на цените на опиума ще затрудни и разширението на програмата, която Организация на обединените нации организира в щата Шан, епицентъра на опиумната промишленост в страната, с цел да убеди земеделските производители да преминат към развъждане на кафе и да се придържат към него.

Службата на Организация на обединените нации за опиатите и престъпността вижда дребен късмет за превръщане на актуалните трендове, до момента в който интензивните боеве в Мианма не престават и отсрочват всяка вяра за доста икономическо възобновяване. Очаква се през 2024 година да бъдат засети още повече площи с опиумен мак.

" Земеделските общности се намират сред несигурността и икономическите компликации ", споделя Бенедикт Хофман, заместник-регионален представител на Службата на Организация на обединените нации за опиатите и престъпността.

Той добави, че до момента в който тези условия не престават, от ден на ден хора ще гледат на опиума като на добра различна просвета, " изключително при неналичието на господство на закона ".

Отвъд опиума

През последните десетилетия Мианма се трансформира в главен производител на яба - синтетичен опиат, популяризиран на хапчета, които са елементарно налични в цялата страна. Понастоящем щатът Ракхайн се е трансформирал в един от главните центрове за пренос на опиати в страната и претърпява рецесия, написа Международната работна група по въпросите на коренните нации. Междувременно наркобароните заплащат на корумпирани органи на реда, с цел да улесняват бизнеса им, и употребяват парите, извоювани от трафика на опиати, с цел да купуват парцели във всички огромни градове на щата.

След като през февруари 2022 година военните завзеха с прелом властта в Мианма, производството на опиати в страната се усили. Голяма част от ресурсите от опиати в страната идват от Златния триъгълник - регион, в който мианмарският щат Шан се среща с Лаос и Тайланд.

Щатът Шан, чието радикално население принадлежи към разнообразни етноси, има дълга история като едно от международните центрове за произвеждане на опиат (и хероин), а през последните две десетилетия се трансформира и в един от международните центрове за произвеждане на " яба " (метамфетамин, чието име значи " луда дрога " ). Същевременно щатът Ракхайн работи както като главен център за експорт, по този начин и като пазар за продажба на опиати.

Това значи, че в огромните градове и селища в щата Ракхайн, които страдат от икономическите последствия след COVID-19 и военния прелом, се усилват проблемите с опиатите и последващите резултати върху обществото.

Климатът и релефът в Ракхайн не разрешават развъждането на мак, заради което опиумът, хероинът или лауданумът идват в района най-вече от Шан, където изискванията са подобаващи за растението.

Пратките с опиати идват в района посредством пътните мрежи и водните пътища на Мианма. Наркотиците би трябвало да минават през голям брой контролно-пропускателни пунктове в териториите, следени както от въоръжените сили, по този начин и от разнообразни етнически въоръжени организации, които управляват разнообразни анклави в страната.

Участниците в трафика на опиати подкупват бойците на тези контролно-пропускателни пунктове. Понякога пратките се стопират, а хората се арестуват, само че това е най-вече за връзки с обществеността от страна на управляващите.

Контрабандата на опиати през интернационалните граници също е постоянно срещана активност. Например Маунгдау е граничен град в крайния север на щата Ракхайн, покрай границата с Бангладеш, и е също по този начин главен пропускателен пункт за опиати, влизащи в Бангладеш от Мианма и назад. Трафикантите, които придвижват опиати в Бангладеш или в щата Ракхайн, от време на време биват залавяни от чиновниците на армията, обслужващи граничните контролно-пропускателни пунктове.

Има случаи, в които гранични чиновници задържат лица, участващи в контрабанда, конфискуват пратката с опиати и задържат товара за откуп. При това длъжностните лица са претендирали парични суми, с цел да освободят опиатите и хората. Ако откупът бъде заплатен, лицето, участващо в контрабандата, ще бъде извадено от черните описи на държавното управление за избран интервал от време и ще бъде предпазено от арест.

Хаинг Каунг Сан, деятел и шеф на фондация " Уунлет ", организация, която се занимава с въпросите на равенството в Мианма, изяснява: " Наркотиците, идващи от северната част на Мианма, минават през граничните пунктове и влизат в Бангладеш, само че по-късно се откриват в Ситве (столицата на щата Ракхайн). Това е знак, че локалните управляващи са забъркани в търговията с опиати по разнообразни способи, одобряват подкупи и мълчат. Друг пункт за предаване на огромни количества опиати са лагерите за вътрешно разселени лица, в които са ситуирани хора от малцинството рохинги, в региона западно от Ситве. "

Хаинг Каунг Сан вижда, че казусът с използването на опиати е изключително публикуван измежду учениците: " Държавният административен съвет (настоящата военна хунта) пренебрегва тези проблеми, тъй като когато младежите използват опиати, те не се интересуват от политика и гражданска война. В щата Ракхайн хората освен използват опиати непосредствено (в истинския им вид), в магазините за бетел (стимулиращ опиат, позволен в Мианма), само че и смесват синтетични опиати, като яба, с цел да привлекат консуматори ".

Търговия с опиати, корупция и монополизация на земята

През разнообразни интервали на военния режим в Мианма е обявявано, че производството на опиати би трябвало да бъде отстранено от страната. В реалност обаче през тези интервали военните и наркобароните постоянно са съжителствали в страната и са се облагодетелствали от производството и търговията с опиати.

Същото важи и през днешния ден. Използвайки благосъстоянието си и възползвайки се от всеобщо публикуваната корупция, търговците на опиати оказват въздействие върху държавните органи, които при някои условия получават подкупи и вземат участие в трафика на опиати. И тогава, и в този момент облагите от бизнеса с опиати постоянно се употребяват за създаване на пагоди и се вършат благотворителни дарения на религиозни ордени - за изчистване на това, което в будизма се преглежда като морално неприятно държание, и за усмиряване на възприятието за виновност.

В щата Ракхайн парите от трафика на опиати постоянно се влагат и в недвижими парцели, като наркодилърите купуват големи имоти земя в градове като Ситве. способства за казуса с безстопанствеността измежду бедните, които не могат да си разрешат да купят земя с оскъдните си приходи или даже да си разрешат наем.

Неотдавна над 400 души бяха изселени от гробищен регион в Ситве по заповед на У Хла Тейн, основния прокурор на щата Ракхайн. Твърди се, че земята наоколо до мястото, където са обитавали бездомниците, е била закупена от предприемачи, свързани с търговията с опиати, които имат намерение да я застроят за облага.

Според шефа създател на Ракхайнския етнически конгрес: " Чух, че някои предприемачи влагат в търговията с опиати зад кулисите. Заради тяхната лакомия бъдещето на хората е застрашено. А прането на пари също удря по нашето общество. Някои от богатите са забъркани в този рентабилен бизнес, както и някои от управляващите ".

Според Тун Уин, някогашен член на Народното събрание на щата Ракхайн от град Кюактау в северната част на щата Ракхайн: " Ако имаме потребност от нещо, да си купим риба и зеленчуци, отиваме на пазара, само че в случай че желаеме да си набавим опиати, можем да си ги доставим у дома, без да се постанова да вървим по магазините. Това приказва ужасни неща за нашето общество. "

В щата Ракхайн Обединената лига на Аракан, политическа мощ, обвързвана с армията на Аракан и САК, се борят за политически надзор. Това способства за лимитираната обстановка в региона на правоприлагането, изключително що се отнася до битката с трафика на опиати. Освен това заради преобладаващата корупция чиновниците на правоприлагащите органи, които се пробват да организират политика за битка с опиатите, са незадоволителни спрямо нуждата от справяне с огромния мащаб на казуса. Властите арестуват единствено дребни пласьори, а наркобароните, които стоят зад тях, към момента не са наранени, прибавя Тун Уин. " За да решим проблемите с опиатите, мисля, че би трябвало да създадем просветителни стратегии и да създадем благоприятни условия за работа за младежите, с цел да могат да печелят пари ", счита той.

Употреба на опиати измежду малолетните

Междувременно казусът се популяризира и в по-долната възрастовата група, като визира и малолетните, а учебните заведения към този момент се борят да се оправят с казуса с използването на опиати. Директор на учебно заведение в Ситве разказва казуса: " В момента множеството родители идват в нашето учебно заведение, с цел да обсъдят въпроса за използването на опиати. Те желаят да държат децата си надалеч от опиатите. Повечето възпитаници в региона на Ситве към този момент са пристрастени към опиатите. Ние не знаем от кое място идват тези опиати. Но едно е несъмнено, в нашия регион има доста опиати ".

Поради равнищата на пристрастяване младежките банди правят закононарушения. Лице за контакт в отдела по опиатите в Ракхайн удостовери, че през последните няколко месеца са иззети над 1 милион хапчета яба и са задържани над 30 000 души по обвинявания, свързани с опиати.

В други случаи шефове на учебни заведения предизвестяват, че учениците вземат метамфетамини, с цел да не спят цяла нощ и да учат, както изяснява един преподавател: " Първоначално те одобряват опиати, защото те усилват силата и способността да останат будни и да работят през цялата нощ, както и да извършват доста задания, без да се уморяват; само че по-късно психическото и физическото им положение се утежнява ".

Държавните и локални управляващи би трябвало да засилят дейностите по арести и конфискации на контролно-пропускателните пунктове и да се опитат да спрат потока от опиати. Трябва да се следи и за облагите, получени от търговията и трафика на опиати, които се влагат в недвижими парцели, да се приложи подобаваща система за инспекции, която да изследва произхода на средствата и бизнес връзките с търговията с опиати, с цел да се подсигурява, че в Ракхайн не се прави пране на пари, счита " Рилийф уеб ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР