Това е недопустимо! Проява на брутална полицейщина и дори милиционерщина.

...
Това е недопустимо! Проява на брутална полицейщина и дори милиционерщина.
Коментари Харесай

Екимджиев: Всички 400 съблечени в дискотеката в Пловдив могат да осъдят България в Страсбург!

" Това е неприемливо! Проява на брутална полицейщина и даже милиционерщина. " Така разяснява юрист Михаил Екимджиев акцията на пловдивската полиция на 6 май, когато в търсене на опиати в нощен клуб бяха обискирани 400 души. Голяма част от тях бяха съблечени чисто голи в тоалетните на заведението.

Всички потърпевши могат да заведат каузи за компенсации по Закона за отговорността на страната поради непозволените дейности на полицията, уточни още правозащитникът. Биха могли служителите на реда да ревизират самоличността на всички, само че единствено за тези, за които имат съответни данни, може да бъдат обискирани, изясни той, представен от в. " Сега ". 

Днес управлението на пловдивската полиция отбрани акцията и изясни, че всичко е било по закон. Но Екимджиев изясни, че свободата на преценка на полицията по какъв начин да работи е лимитирана от закона.

" Претърсване и изземване могат да се правят, когато против съответни лица има съответни съмнения, че са направили закононарушения или че приготвят осъществяване на закононарушение ", сподели юристът, който има зад тила си десетки извоювани каузи против страната в Страсбург. Той добави, че защото наказателната отговорност е персонална, съмненията би трябвало да са индивидуализирани. Едва тогава законът позволява такава остра интервенция, каквато са обискът и претърсването.

" Не ми се приказва за техниките, които не са разказани в закона и могат да бъдат третирани като демонстрация на унизително отношение ", уточни още той. И изясни, че конвенцията за правата на индивида безусловно не разрешава унизителното отношение, в това число по отношение на арестувани, военнопленници, " камо ли да си харесат някого и да го съблекат и да го карат да кляка ".

" Не може ангро всички хора в един бар да бъдат проверявани по този метод, тъй като имали оперативна информация, че се използват опиати. По тази логичност биха могли да създадат сходна акция на цялостен стадион. И даже на пловдивския площад ", добави юрист Екимджиев. 

Според него прокуратурата би трябвало да извърши инспекция на случилото се вместо да се спотайва. Той предложи инспекцията да не бъде възлагана на служителите на реда от същата дирекция. Екимджиев разяснява, че в случай че шефът на пловдивската полиция разяснява, че всичко е наред, то  " явно е некомпетентен и би трябвало да подаде оставка ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР