Това е най-тежкият атентат в Австрия от десетилетия насам: в

...
Това е най-тежкият атентат в Австрия от десетилетия насам: в
Коментари Харесай

Нападението във Виена: Най-тежкият атентат в Австрия от десетилетия насам

Това е най-тежкият атентат в Австрия от десетилетия насам: в късните часове на 2 ноември в централната част на Виена е открита пукотевица. Мрачната равносметка: 4 жертви и минимум 15 ранени. Какво се знае дотук?

" Когато чухме гърмежите, в началото взехме решение, че това са фойерверки ", споделя пред австрийската телевизия ORF равинът на еврейската общественост във Виена Шломо Хофмайстер, който живее в център на града, покрай синагогата. Но когато отворил прозореца на жилището си, видял по какъв начин тежко въоръжен нападател стреля по посетителите на питейните заведения и кръчмите в региона. Равинът незабавно уведомил полицията. На идната заран Шломо Хофмайстер е уверен: " Това беше офанзива против мира в нашия град ".

За виенчани приятната есенна вечер на 2 ноември се трансформира в призрачен сън. Площадът " Шведенплац " е огрян в сините светлини на полицейските коли, очевидци описват за видяното, специфични елементи на полицията обикалят тежко въоръжени заведенията и карат посетителите да останат вътре, защото там са в сигурност.

Какво се знае за атентаторите?

Един от атентаторите е убит от полицията край най-старата виенска черква " Свети Рупрехт ". По думите на австрийския министър на вътрешните работи Карл Нехамер, нападателят е бил симпатизант на терористичната организация " Ислямска страна ". Става дума за 20-годишен австрийски жител. Според информации в австрийските медии, той е с албански корени, а родителите му са от Северна Македония. Младежът към този момент е бил осъждан за участие в терористична организация. В нощта на нападението във Виена той носел освен автомат, само че и торба с боеприпаси, а съгласно някои медии - и мачете. На кръста си имал колан с експлозиви, който се оказал камуфлажен.

В полицейската акция през нощта са взели участие 1000 служители на реда. Множество хора са били арестувани. По последни данни на полицията, атентаторите са най-много пет.

Австрийският канцлер Себастиан Курц не изключва вероятността претекстовете за действието да са " антисемитски ", щом нападението е осъществено наоколо до синагогата. На това място за финален път е било осъществявано нахлуване през 1981 година - от палестински атентатори. Вътрешният министър Карл Нехамер назова вчерашния ден " най-тежкия за Австрия от доста години ". Мрачната равносметка от вечерта на 2 ноември: четири жертви и минимум 15 ранени, някои от които тежко.

Това е най-тежкият атентат в Австрия от десетилетия насам, написа немската социална телевизия АРД. Тя цитира изказване на канцлера Себастиан Курц от сутринта на 3 ноември, който е уверен, че офанзивата е " ислямистка ": " Ние в никакъв случай няма да забравим жертвите на снощното нахлуване и заедно ще пазиме нашите съществени полезности (... ) Трябва да знаем, че това не е конфликт сред християни и мюсюлмани, сред мигранти и австрийци. Това е конфликт сред тези доста хора, които имат вяра в мира, и тези, които избират войната. Религията и произходът в никакъв случай не би трябвало да стават причина за ненавист. ". В речта си Курц сподели още: " Това беше атентат от ненавист, ненавист към нашите съществени полезности, ненавист към нашия метод на живот, ненавист към нашата народна власт. ".

Виена в деня след нападението

На сутринта към момента е неразбираемо какъв брой тъкмо са атентаторите, стреляли на шест места в центъра на Виена, както и какъв брой от тях са съумели да избягат. Още през нощта Карл Нехамер прикани виенчани да останат по домовете си. От съображения за сигурност бяха затворени границите, армията е поела част от дилемите на полицията, с цел да може тя напълно да се концентрира върху издирването. Учебни занятия не се организират, за децата е по-добре да си останат вкъщи, както и възрастните, за които не е наложително да отидат на работа.

С изключение на изказването на вътрешния министър, до момента не е известно нищо за претекстовете на нападението - публично поета отговорност няма. Поради това е неразбираемо дали причинителите са желали да всеят суматоха в оживения квартал, или тяхна цел е била синагогата. По данни на ръководителя на израелската културна общественост Оскар Дойч, все още на нападението в синагогата и в намиращата се на същия адрес канцелария към този момент не е имало никой - те са били затворени. От съображения за сигурност - по неговите думи - краткотрайно всички синагоги, еврейски учебни заведения и институции, както и еврейските заведения за хранене и магазини остават затворени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР