Това е най-социалистическият бюджет в най-новата история на България.Мнението е

...
Това е най-социалистическият бюджет в най-новата история на България.Мнението е
Коментари Харесай

Кузман Илиев: Когато панически изпускаш бюджета, започваш безумни данъчни тежести

Това е най-социалистическият бюджет в най-новата история на България.
Мнението е на икономиста Кузман Илиев пред БНР.


От позиция на разноските Асен Василев прави желан от всички бюджет – за всички по доста. В приходната част обаче има " изстискване, доста компликации за тези, които вършат добавената стойност ", счита Кузман Илиев. По думите му, " когато започнеш под паника да изпускаш бюджета ", предприемаш и " безумни данъчни, административни тежести, с които да напълниш хазната ".


" Дефицитът освен ще остане, той ще се усили. Буквално си купуваме време, което ще се върне на поколенията по-късно ", сподели Илиев в предаването " Преди всички " на БНР.

" Разбира се, че ще се отвори голяма дупка. За тази година ни се отваря дупка, а идната година отново залагаме голям недостиг. Няма логичност в това. Не може в разходната част да раздуеш ужасно доста, а в приходната да кажеш - нямам визия, в случай че не ви харесват тези безумни хрумвания като налози, орежете вие ", разяснява Кузман Илиев.

" Защо когато растем, вършим дефицити? Няма логичност ", уточни той.
Икономиката стартира да буксува, стартира да се забавя и има проблеми. Трябва да подкрепяме бизнеса да създава повече, акцентира икономистът. На този декор съгласно него се основават единствено компликации.
Единият вид съгласно Илиев е " поради техните кавги да се парират безумните хрумвания като това да се полза бакшишът, да се дебнем и да се портим ". Като различен вид в актуалната обстановка той очерта " да има отпадане на дерогацията бързо, тук и в този момент " при заплахата Турция да затвори Босфора поради рецесията в Близкия изток и горивата да скочат.
" Арабският свят целият е наежен против Запада и това, което се случва в Газа. Може да се окаже, че горивата са извънредно скъпи. Какво ще стане в обстановка, в която горивата ги няма или са извънредно скъпи? (...) Може просто да няма горива и цените в действителност да изхвръкнат. Ние тези опасности не ги отчитаме. Играем доста на дребно с икономическата сигурност на българите. "


" Такава сглобка съдържаше в себе си вътрешна нетърпимост и неспособност да съществува ", означи още Кузман Илиев. Според него " това, което ги споява, е евроатлантизмът, само че за пред нашите сътрудници ", а в същото време вътрешно всеки дърпа чергата към себе си.
Трябва да стартираме да мислим за стратегически суверенитет. В идващите години огромното предизвикателство е да стартираме да се отстояваме, съобщи в умозаключение Кузман Илиев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР